Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!"— Előadás másolata:

1 „Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!

2 Mik a céljaink, mit szeretnénk elérni? ►T►T►T►Több munkahelyet ►J►J►J►Jobb életszínvonalat ►Ő►Ő►Ő►Őrizzük meg hagyományainkat ►T►T►T►TESCO-t minden településre ►…►…►…►… ►M►M►M►Mindenki mást tart fontosnak!

3 Mi kell ahhoz, hogy a terveinket megvalósíthassuk? ►P►P►P►Pénz ►P►P►P►Pénz ►P►P►P►Pénz

4 Hogyan szerezzünk támogatást a tervek megvalósításához? ►B►B►B►Banki kölcsön ►S►S►S►Szerencsejáték ►Á►Á►Á►Állami támogatás ►H►H►H►Hogyan lehet hozzájutni?

5 A lehetséges megoldás: LEADER ►A►A►A►A „LEADER” = uniós program a vidék gazdaságának fejlesztésére ►L►L►L►Leader (líder) (angol) = vezető ►►L►►Liasion Entre Actions pour le Development de łEconomie Rurale (francia) : akciók közötti kapcsolat a vidék gazdasági fejlesztése érdekében. ►N►N►N►Nem Budapesten mondják meg, mit kell fejleszteni több száz kilométerrel odébb, hanem a közösségek maguk jelölik ki térségük fejlődésének irányvonalát.

6 Mit kell tenni, hogy a „LEADER” támogassa az elképzeléseinket? ►A►A►A►A program új alapokra helyezi a fejlesztést. ►A►A►A►A térség fejlesztési stratégiáját az abban részt vevő önkormányzatokból, a térség vállalkozásaiból és civil szerveződéseiből megalakult helyi akciócsoport állítja össze, az ott élők bevonásával. ►A►A►A►Az elkészült stratégia alapján a programot finanszírozó szervezet keretösszeget határoz meg a munkacsoport számára.

7 ►A►A►A►A munkacsoport a rendelkezésére biztosított keretösszeg mértékéig, helyi pályáztatás útján választja ki a kedvezményezetteket az elfogadott program megvalósítása érdekében. ►Ö►Ö►Ö►ÖSSZE KELL FOGNI!

8 Mit kell tenni, hogy a LEADER támogassa az elképzeléseinket? ►I►I►I►Itt tartunk most, ezt kell elkészíteni 3 éves Helyi Fejlesztési Terv „Mit kell ehhez tennünk az első 3 évben?” Átfogó (stratégiai) jövőkép – 10-15 éves távlat „Hová akarunk eljutni?” AkciótervFejlesztési stratégia

9 Mit tettünk eddig? ►M►M►M►Megalakult az akciócsoport 132 taggal, szeptember 27-én Mezőcsokonyán ►A►A►A►Az FVM bejegyezte az akciócsoportot ►L►L►L►Létrejöttek a szükséges szervezeti egységek SSSSzakértői csoport TTTTervezést koordináló csoport

10 Mit kell még tennünk? ►Ö►Ö►Ö►Össze kell szedni a fejlesztési elképzeléseket ►M►M►M►Meg kell határozni a fontossági sorrendet ►K►K►K►Ki kell alakítani a hosszú távú fejlesztési tervet ►E►E►E►El kell érnünk, hogy a csoport írhassa ki a pályázatokat ►E►E►E►ERRE JÓ ESÉLYÜNK VAN!

11 Mi történik, ha mégsem sikerül? ►N►N►N►Nem a kistérség írja ki a pályázatokat ►A►A►A►A kistérség rendelkezik stratégiai tervvel ►E►E►E►Ezzel pályázhat hazai vidékfejlesztési (nem EU-s) pályázatokon

12 Akiknek sikerült

13 Részlet a Zselica Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Tervének megvalósítása érdekében kiírt pályázatból 1. I nformációs rendszer fejlesztés – Körtúrautak felfestése, kiadvány készítése 2. I nformációs rendszer fejlesztés– Információs-, megállító-, tudásátadó táblák kihelyezése 3. P ihenőhelyek kialakítása 4. É lményporták szolgáltatásbővítése 5. D iák bázishelyek létrehozása, a már meglévők korszerűsítése 6. T anulmányutak szervezése 7. M egvalósíthatósági tanulmány készítése 8. F alufejlesztési szolgáltatás biztosítása

14 Csak úgy léphetünk előre, ha összefogunk és olyan célokat tűzünk ki, amely a kistérség összes településén érezteti jótékony hatását Lehet, hogy ehhez éppen Ön ad kitűnő ötletet

15 Köszönjük figyelmüket!


Letölteni ppt "„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések