A szakértői munka etikai és szakmai alapelvei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Etikai szempontok a szakértői tevékenységben
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A szaktanácsadás támogató szerepe
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A pedagógusminősítési rendszer
Könyvtárhasználati verseny
Az iskolai könyvtár állománya
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
Magyar Állatorvosi Kamara Célok és eredmények Kaposvár, február 01.

Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
A szaktanácsadó segítő szerepe
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
A beiskolázás előkészítése
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Muzeológiai szakfelügyelet
Vizsgabizottsági tag jogai, kötelességei, elvárások
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
főosztályvezető-helyettes
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

A szakértői munka etikai és szakmai alapelvei Szakértői konferencia (FPI) 2006.08.30 Készítette: Dán Krisztina dankrisz@gusztav.hu

A közoktatási szakértő fogalma Egy-egy közoktatási szakterület jól felkészült, tapasztalatokkal rendelkező elismert képviselője, aki szerepel az Országos szakértői névjegyzéken. Megfelel a szakértővel szemben támasztott jogi, szakmai és etikai követelményeknek (Kt. 107. §., 31/2004. (XI.13.) OM rendelet, Irányelvek) Saját szakterületén ellenőriz, értékel, fejlesztő javaslatokat ad, de nincs intézkedési joga; Az iskolák önállóságával megnőtt a külső szakmai ellenőrzés szerepe.

A szakértői tevékenység célja A szakértői tevékenység célja, hogy mind a megbízótól, mind pedig a vizsgálandó intézménytől független szakemberek lássák el a közoktatás speciális feladatait, kiemelten a pedagógiai munka szakmai ellenőrzését, értékelését; A munka fejlesztő jellegéből adódóan legfőbb célja az, hogy a szakértő sajátos szakértelmével hozzájáruljon a közoktatás minőségi fejlődéséhez

Az iskolai könyvtári szakértői munka jellemzői Az iskolai könyvtár autonóm szakterület, szakirányai: könyvtár-pedagógia, -használat, gyűjteményfejlesztés stb. de tankönyv, tanterv is; Intézménytípusonként eltérő könyvtári modellek; Kettős szakmai és jogi meghatározottság; Tantárgyköziség, kiterjedt partnerség; Korszerű könyvtárkép külső segítséggel; Szakértői munka – könyvtári szakfelügyelet; A megbízások főként jogi és pályázati alapon.

A szakértői munka szakmai területei (előzmények) Gyűjtőköri szabályzat Tantervezés, pedagógiai programok Tankönyv – bírálat, tanfolyami akkreditáció Fejlesztési stratégia kidolgozása SZAK–2004 a könyvtárhoz kötődő pedagógiai szakmai tevékenység ellenőrzése Vezetői pályázatok, fejlesztő pályázatok (KOMA, Közalapítvány stb.)

A szakértői munka alapelvei Függetlenség, objektivitás Szakmaiság, tárgyközpontúság Kollegialitás, partneri viszony Eredményesség, hatékonyság, fejlesztés Szakmai együttműködés – egységes követelmény – elvárható teljesítmény; A szakértők egymás munkáját ne minősítsék!

A könyvtári szakértés etikai szabályai 1. A szakértő személye Szakmai, pedagógiai és jogi (többlet) tudás, továbbképzés, önképzés, kreativitás Szakmai autonómia, kapcsolatteremtő, kommunikációs készség, hitelesség Következetesség, határozottság, rugalmasság, aktív hallgatás, konfliktuskezelés, empátia, diszkréció, pozitív beállítódás, segítőkészség stb. Megfelelés a jogszabályi előírásoknak

A könyvtári szakértés etikai szabályai 2. A megbízás etikai normái A szakértő az egész ország területén működik; A szakterületétől eltérő munkát csak teamben; Szabadon dönt a megbízás elfogadásáról. Nem fogad(hat)ja el a megbízást, HA: meghaladja szaktudását , nem elegendő a határidő a munka elvégzéséhez, összeférhetetlenség áll fenn. Különböző megbízótól felkérés, szerződés (megbízó, szakértő, tárgy, szempontok, szakvélemény, határidő, megbízási díj stb.), megbízólevél.

A könyvtári szakértés etikai szabályai 3. A munkavégzés etikai normái Bejelentkezés: tárgy, cél, időpont, személyek, dokumentumok, módszerek kölcsönös tájékoztatás Felkészülés: dokumentumelemzés, súlypontok; A vizsgálat menete: tényfeltárás: interjú (igazgató – könyvtárostanár – stb. – ig.), helyszíni szemle; A vizsgálat ne zavarja a működést! Információk feldolgozása, a vélemény szakmai érveken alapuljon. Titoktartás; Egyenrangú, partneri kapcsolat az érintettekkel;

A könyvtári szakértés etikai szabályai 4 A könyvtári szakértés etikai szabályai 4. Szakértői vélemény, utómunkálatok Objektivitás, szakszerűség, tömörség; Helyzetfeltárás (nem csak a negatívum), alternatív javaslatok intézkedési szinteknek megfelelően; Azonos vélemény az intézménynek és megbízónak A szakértő nem köteles az érintettekkel konszenzusra jutni, de egyeztetés szükséges. Vitás ügyek rendezése: OKÉV – OJMB – SZEB Nyilvántartás (OKÉV), megőrzési kötelezettség; Utómunkálatok: szakmai értekezlet, OB -, képviselőtestületi ülés, pedagógiai szolgáltatás…

Az etikai szabályok betartására vonatkozó alapelvek Az iskolai könyvtári szakértőre vonatkoznak a pedagógusok és a könyvtárosok etikai kódexe is; A konkrét szakmai feladatokra érvényes egységes szakmai álláspont és szakértői standardok (szempontok, módszerek, munkaidő, díjazás, szakértői jelentés stb.) nélkül a szakértői munka szakmai és etikai szabályai nem vagy korlátozottan kérhetők számon; A szakértői munka annyit ér, amennyi a javaslatokból, fejlesztő szándékból megvalósul.

Az eddigi gyakorlatból levonható következtetések Jelenleg hiányoznak az aktuális szakmai feladatok ellátásához szükséges standardok és anyagi feltételek; Folyamatosan tervezhető szakértői munkára van szükség a kampányszerű akciók helyett; Követhetetlen a szakértői esetek utóélete; Megoldatlan a szakértők célirányos továbbképzése, hiányzik a szakmai - közéleti fórum; Koordinálatlan a szakértői munka és a szakfelügyelet; Megbízók nem ismerik szakértői munka lehetőségeit

Miben segíthet a szakértő? (Javaslatok a megbízóknak) Alapdokumentumok: SZMSZ, Házirend, HPP, IMIP könyvtári szempontú véleményezése; Az iskola könyvtár-pedagógiai tevékenysége; Az állomány összetételének, nyilvántartásának, gondozásának, feltárásának vizsgálata; Új szolgáltatások bevezetésének véleményezése; A könyvtár informatikai fejlesztése; A könyvtár elhelyezési, berendezési terve; Kettős funkciójú könyvtár tervezése és működése. Muzeális gyűjtemények kezelése stb.

Javaslatok a szakértői tevékenység további fejlesztéséhez Könyvtári szakértők szakmai szervezetének létrehozása. Tematikus program-terv kidolgozása, ehhez anyagi feltételek igénylése; A szakértők rendszeres képzése, felkészítése az aktuális feladatokra; Az általános iskolák csoportos (régió, körzet) könyvtári vizsgálata a szakmai összefogás lehetőségeinek figyelembevételével; Az intézkedési szinteknek megfelelő javaslatok kidolgozása és ezek bekapcsolása az ágazati, fenntartói, szolgáltatói, intézményi döntésekbe; A szakértői m. és a szakfelügyelet összehangolása.

Köszönöm a figyelmeteket