A magyar fogyatékos nők érdekképviselete nemzetközi szinten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Fogyatékosok helyzete Magyarországon
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Életkor és diszkrimináció
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Egészségpolitika.
A helyi önkormányzatok feladatai a települési esélyegyenlőségi programmal kapcsolatban készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A Magyar Köztársaság kormánya
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Munkahelyi egészség és biztonság
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A magyar fogyatékos nők érdekképviselete nemzetközi szinten Földesi Erzsébet Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

ENSZ CEDAW Egyezmény Elfogadva 1979. december 18. Hatályos: 1981. szeptember 3. Magyar ratifikálás: 1982. A Részes Államok kötelesek minden megfelelő intézkedést megtenni a nőkkel szemben alkalmazott megkülönböztetés kiküszöbölésére. Témák: jogi szabályozás, többszörös hátrányos megkülönböztetés, politika és közélet, oktatás, munka, családi élet és anyaság, egészségügy, család tervezés, törvény előtti egyenlőség….) ENSZ Egyezmény a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról

a fogyatékos személyek ENSZ CRPD Egyezmény Elfogadva 2006. december Hatályos: 2008. május Magyar ratifikálás: 2007. ENSZ Egyezmény a fogyatékos személyek Jogairól

CEDAW/CRPD Bizottsága ENSZ Egyezmények ENSZ Egyezmény CEDAW/CRPD Bizottsága Kormány jelentés a végrehajtásáról Civil jelentés a végrehajtásáról

CRPD ENSZ Egyezmény – Magyarország 2007. július 20. - Mo ratifikálta az ENSZ Egyezményt és Fakultatív Jegyzőkönyvet (2. a világon) 2010. Szeptember 1-3 – A magyar árnyékjelentés megküldtük a Bizottságnak 2010. Október a magyar kormány megküldte jelentését a Bizottságnak. 2012 április - A Bizottság összeül és elkészíti a kiegészítő kérdéseket, találkozik a magyar civilekkel 2012 augusztus kormány kiegészítő jelentés 2012. szeptember civil kiegészítő jelentés 2012. szeptember A Bizottság és a Kormány közötti dialógus

ENSZ Egyezmény Bizottságának magyar tagjai 2008 November 3 Könczey György az Egyezmény Bizottságának tagja (2 évre) 2010. szeptember 3 Gombos Gábor a Bizottság tagja (2 évre) 2012. szeptember 12. Lovászy László a Bizottság tagja (4 évre)

Magyar FogyatékosügyiCaucus Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) Down Egyesület Értelmi Fogyatékos Emberek Országos Szövetsége (ÉFOÉSZ) Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Mental Disability Advocacy Center (MDAC) Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Lélekhang Egyesület Az Ombudsman Hivatal munkatársai (segítség az alapjogok értelmezésében az árnyékjelentés készítése során) Szakértők, magán emberek fogyatékossággal vagy anélkül

Az árnyékjelentés elkészítése 2009 December – 2010 szeptember konszenzussal, a civil társadalom széles körének bevonásával a fogyatékos embereké a meghatározó szerep a jelentés elkészítésében

Szerepek és felelősségek Szerkesztő bizottság (4 fő) Általános és technikai koordinátorok Kutatás és adatgyűjtés (további szakértők) az egyes cikkek koordinátorai

Fogyatékos nők Hazai helyzet: A részes államok elismerik, hogy a fogyatékossággal élő nők és lányok többszörösen hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, erre való tekintettel olyan intézkedéseket hoznak, amelyek biztosítják számukra valamennyi emberi jog és szabadság teljes és egyenlőélvezetét. Hazai helyzet: Többszörös hátrányos megkülönböztetést a magyar jogrend nem ismeri „Fogyatékos nő „ nem szerepel egyetlen magyar jogi szabályozásban sem Országos Fogyatékos-ügyi Program (OFP): „fogyatékos nőket … többszörös diszkrimináció sújthatja”

Fogyatékos nők Hazai helyzet: OFP – ezirányú rendelkezéseket nem tartalmaz A CEDAW hazai végrehajtási jelentés – nincs információ a fogyatékos nőkről ÚMFT programok - sem a nők, sem fogyatékos személyek esélyegyenlőségének javítását célzó programok nem tartalmazzák e célcsoportot A részes államok minden szükséges intézkedést meghoznak, hogy biztosítsák a nők teljes körű fejlődését, előrehaladását és társadalmi szerepvállalásuk növelését azzal a céllal, hogy szavatolják számukra a jelen Egyezményben foglalt emberi jogok és szabadságok gyakorlását és élvezetét.

Konszenzus konferenciák 2010 március a szerkesztőbizottság megvizsgálta az Egyezmény cikkeinek végrehajtására vonatkozó adatokat és információkat 2010 április-július között konszenzus konferenciák A konszenzussal történő elfogadás a tervezettnél több ideig tartott 2010 augusztus 10 konferencia Budapesten (120 résztvevő)

Árnyékjelentésben javaslatok A nőkre és a fogyatékos emberekre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata a fogyatékos nők láthatóságának biztosítására, a speciális problémák megoldására. Központi intézkedés annak érdekében, hogy a nőkre és a fogyatékos személyekre vonatkozó statisztikákban a fogyatékos nők kimutathatóak Országos kutatás a sajátos igények felmérésére. Készüljön országos cselekvési terv az ENSZ Egyezménynek megfelelően a fogyatékos nők helyzetének javítására Programok a fogyatékos nők tudatosságának növelése, értékeik, szerepük megismertetése a társadalommal)

CRPD Bizottsági javaslatok A fogyatékos személyek, így a nők aktív bevonása a döntés-hozatali folyamatok tervezése, végrehajtása és ellenőrzésekor Hatékony intézkedések bevezetése a fogyatékos nők és lányok egyenlőségének biztosítására és a többszörös hátrányos megkülönböztetés megelőzésére A társadalmi nemi vonatkozások központi kérdésként való figyelembe vétele a fogyatékossággal kapcsolatos jogalkotásában és politikáiban hatékony intézkedéseket a fogyatékos nők, férfiak, lányok és fiúk védelmének biztosítására a kizsákmányolással, erőszakkal és visszaélésekkel szemben

CRPD Bizottsági javaslatok fogyatékos férfiak és nők megházasodhassanak, családot alapíthassanak, családjukban élhessenek (szolgáltatások biztosításával) az intézményben való elhelyezés kockázatának megelőzésre és csökkentésére fogyatékossággal élő nők és férfiak foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére a közszférában és a magán szektorban

Közös civil jelentés a CEDAW Bizottságához Első civil jelentés a CEDAW Bizottságnak a fogyatékos nők helyzetéről Összfogyatékossági szintű jelentés Közös jelentés hazai szinten: (i)Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), (ii) Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvánnyal (MDAC), (iii)Társaság a Szabadság Jogokért (TASZ) szervezettel nemzetköz szinten: (iv) Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF), (v) Nemzetközi Fogyatékosügyi Szövetség (IDA) Részvétel a CEDAW Bizottsággal folytatott civil párbeszédben

Fogyatékos nők képviselet e a CEDAW Bizottságnál 2012. július – kiegészítő információ küldése a fogyatékos nők helyzetéről 2012. augusztus – Bizottsági kérdések a kormánynak 2013. február CEDAW Bizottság – civil oldal találkozó 2013. február CEDAW Bizottság – magyar kormány találkozó

CEDAW Bizottság ajánlásai Mo. erősítse meg együttműködését a különböző civil nőszervezetekkel ; dolgozza ki, a fogyatékos nőkkel és az ő szervezeteikkel konzultálva, az ésszerű alkalmazkodás munkahelyen való biztosításának átfogó szempontjait; jogrendszerébe vezesse be az interszekcionális tényezők alapján történő hátrányos megkülönböztetés fogalmát, és biztosítson megfelelő jogorvoslatot az ilyen jellegű diszkrimináció áldozatai részére

CEDAW Bizottság ajánlásai számolja fel a fogyatékossággal élő nők kényszer-sterilizációját az egészségügyi szakemberek képzése és saját előítéleteikkel kapcsolatos tudatosításuk segítségével, és helyezze hatályon kívül vagy módosítsa az 1997. évi CLIV sz. törvényi rendelkezést, amely a fogyatékossággal élő személyek szabad és tájékozott beleegyezésével kapcsolatos nemzetközi egészségügyi standardokkal ellentétben számos okból lehetővé teszi az orvosok számára, hogy kényszersterilizációt végezhessenek

CEDAW Bizottság ajánlásai 2 éven belül hozzáférés biztosítása családtervezési szolgáltatásokhoz és megfizethető fogamzásgátló eszközökhöz, beleértve a sürgősségi fogamzásgátló készítményeket is, minden nő számára, ideértve a fogyatékos nőket a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, különösen a fogyatékossággal élő nők részére….. Aggasztó, hogy nincs információ a fogyatékos, roma és az idősebb nők elleni erőszak különböző formáiról, és hiányoznak az erőszak megelőzésére speciális intézkedések.

CEDAW Bizottság ajánlásai A köz és magánszféra foglalkoztatói számára nem áll rendelkezésre útmutató a fogyatékos személyek foglalkoztatásához szükséges hozzáférés biztosításához, beleértve a szükséges ésszerű alkalmazkodást. átmeneti különleges intézkedések bevezetésére a célból, hogy: ….b) megkönnyítse a vidéken élő nők, a roma nők és a fogyatékossággal élő nők oktatáshoz és munkalehetőségekhez való hozzáférését.

Láthatatlanság Magyarország Alaptörvénye 2003. évi CXXV. Tv az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia Országos Fogyatékosügyi Program Kivétel: a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt kihirdető 2007. évi XCII. tv.

Részvétel nemzetközi civil szervezetekben Európai Fogyatékosügyi Fórum Európai Női Lobby Disabled People’s International International Disability Alliance

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!