Ökoiskola jó gyakorlatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Királyhelmec városunk története
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Oktatás a legmagasabb szinten Ökoiskola a természetben Sportolók a csúcson.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Napocska Napköziotthon
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Zöld gondolatok ÖKO-iskola cím 2002 – – – 2011.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
A kerettantervek fejlesztése
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
„Ü GYES KEZEK, OKOS FEJEK ” TEHETSÉGKERESŐ PROGRAM május 11. A tehetséggondozás 25 éve a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában.
A környezeti nevelés lehetőségei Krisna-völgyben.
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Iskolai közösségi szolgálat
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Iskolakert.
Iskolakert.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Tanórán kívüli tevékenységek gazdagítási lehetőségei Varga Attila február 4.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Barcsák Marianna - KPSZTI
„Referenciaintézmény kialakítása a II
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Iskolánk rövid, környezeti nevelési programjának bemutatása
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Ökoiskola jó gyakorlatok Ökoiskola konferencia 2008. 06.07. Budapest

Gönczy Pál Általános Iskola Debrecen

Iskolánk névadója Gönczy Pál reformer pedagógus volt Iskolánk névadója Gönczy Pál reformer pedagógus volt. Az 1800-as évek derekán a mellettünk lévő erdőben Zeleméren svájci mintára árvaházat működtetett (két helyi földbirtokos támogatásával). Az itt kialakított (mai nyelven pedagógiai programját) nevelési tevékenységét méltán tekinthetjük a kompetencia alapú oktatás és az ökoiskola elvi alapjának. Később Eötvös József minisztériumának Államtitkáraként alkalma nyílt pedagógiai nézeteit átültetni a hivatalos közoktatásba. Nevét ma három iskola viseli, s nevelőtestületünk felvállalta pedagógiai örökségének gondozását is. Iskolánk tevékenységét meghatározza elhelyezkedése is. Sajátos környezetben egy nagyvárosi falusi iskola vagyunk. Fenntartónk Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az ország egyik legnagyobb iskolafenntartója, ugyanakkor az intézmény 17 tanulócsoporttal, közel négyszáz kisdiákkal a város északi részén erdővel körülvett Józsa kertvárosi-falusi településrészen működik.

Művészeti nevelés, hagyományőrzés

Ezekre a hagyományokra és feltételekre épülve pedagógiai programunk három kiemelt nevelési területet határoz meg. Művészeti nevelés – hagyományőrzés Elsősorban kézműves tevékenységekkel foglalkozunk. Egyedi kézműves technika, technika-életvitel tantervünk szerint tanítványaink az első négy évfolyamon megismerkednek különféle népi kismesterségek alapanyagaival, fogásaival, majd a felső tagozaton megválaszthatják mely tevékenységi körben kívánnak elmélyülni, alkotni. Természetesen ezek mellett a képzőművészet, a zene, a tánc és a drámajáték is fontos eleme nevelőmunkáknak.

Környezettudatosság Iskolánk tantárgyi rendszerében kiemelten kezeli a természettudományos tárgyakat, s igyekszünk a lehetőségeken belül maximális óraszámot biztosítani. A tanórai munkát gazdag tanórán kívüli tevékenységrendszer segíti. Ennek egyik fő szervezője az iskolánkban működő civil szervezet a Felsőjózsai 4H Klub Egyesület. A 4H 4 angol szó kezdőbetűje (Head, Heart, Hands, Health). Az egyesület szakköröket, diákköröket működtet. A klubban végzett munka segíti a fiatalokat, abban, hogy - megtanuljanak gondolkozni, döntést hozni és folyton új és hasznos ismeretekre tegyenek szert. - kimutathassák a mások érdekében történő gondoskodásokat, képesek legyenek felelősséget vállalni, képesek legyenek megfogalmazni milyen értékeket és magatartásformákat fognak támogatni az életben és, hogy megtanuljanak másokkal együtt dolgozni. - újabb és újabb képességekre tegyenek szert, fejlesszék azokat. Az elvégzett munka büszkeséggel töltse el őket és tiszteljék mások erőfeszítéseit is. - egészségesen éljenek, gondoskodjanak saját és mások közérzetéről és a szabadidő alkotó felhasználásáról. Iskolánk ebben a tanévben a város támogatásával létrehozta Ökológiai Oktatóközpontját, mely saját tanulóinkon túl a város összes intézményének nyújt különféle lehetőségeket, elsősorban rendhagyó tanórák és foglalkozások megtartását. Központunk rendkívül népszerű, idén közel 800 látogatónk volt, s több pedagógus csoportnak is tartottunk továbbképzést.

Egészséges életvitel testi, lelki egészség

Fontos célunk, hogy iskolánk a család mellett az egészségnevelés, fejlesztés kiemelkedő színterévé váljon, együttműködve a környezetünkben található intézményekkel és civil szervezetekkel. Ennek érdekében egészségnevelési projektet működtetünk, melynek témakörei évről-évre visszatérnek, évfolyamonként bővülő ismeretkörrel. Fő témáink: 1. Az emberi természet. Önismeret – lelki egészség. Társas kapcsolatok konfliktuskezelés. 2. Az egészség, mint érték. Az egészség megőrzése. Az egészséges életmód. Táplálkozástani ismeretek és gyakorlatok. A rendszeres mozgás. Testápolás. Szűrővizsgálatok, a betegségek megelőzése. 3. Élvezeti szerek hatása szervezetünkre. Drogprevenciós program megvalósítása. 4. Fiúk-lányok kapcsolata. Kamaszkori problémák. Szerelem, szexualitás. Veszélyek. 5. Egészséges környezet – egészséges ember. Ökoiskola program megvalósítása. Fontosnak tartjuk, hogy tanulóink aktívan vegyenek részt életvitelük, környezetük alakításában, ezért Munkaiskola programot működtetünk, melyben a gyerekek önkéntesen munkát vállalhatnak a kertészetben, a takarítók mellett vagy az iskola konyháján.

Központi épületünk

Rózsavölgyi Gyermekkert

Mindehhez a hátteret a Rózsavölgyi Gyermekkertben működő intézményegységünk szolgáltatja. 5 kézműves műhelyünk van itt (kézművesház, fazekasház, faművesműhely, ökológiaterem, háztartásterem), nyári konyha, állatfarm: szürkemarhák, lovak, kecskék, stb., gyakorlókert, üvegház, kerti tó.

Iskolakert

Előzmények Középkori kolostorkertek Botanikus oktatókertek 1800-as évek végétől: népiskolai program: 1926. évi VII. tc. a „mezőgazdasági népesség érdekeit szolgáló népiskolák felállításáról és fenntartásáról”

Az iskolakert típusai Haszonkert Szakiskolákra irányult Konyhának termelt Magas hozam Ökológia-ökonómia közötti konfliktus Értékesítés nehézségei

Az iskolakert típusai Oktató-, gyakorlókert A kertészeti oktatást szolgálja A kerttechnika elsajátítása a cél Gyakorló ágyások kialakítása

Az iskolakert típusai Pihenőkert Kertben való felü- dülés Ülőhelyek, játszó- helyek kialakítása Grillkert, szalonna- sütő Gyepfelület

Az iskolakert típusai Biológiai/ökoló- giai kert Kísérletek, kutatás színhelye Összhang a biológia tárggyal Gyomkert Komposztálási kísérletek Madárvédelem Meteorológiai állomás

Az iskolakert részei Sziklakert Nagyobb beruházást igényel Igazi színfolt (eltérő tájegység növényei)‏ Munkaigényes Növénygyűjtemény kialakítására alkalmas

Az iskolakert részei Kerti tó Kevés ápolás Vízi élőlények tanulmányozása Betelepülési, betelepítési kísérletek Egy összetett élőhely tanulmányozása

Az iskolakert részei Gyógy- és fűszernövénykert Egészséges életvitel Gyógyteák készítése Helyes fűszerezés Biogazdálkodás

Az iskolakert részei Gyümölcsöskert Biológiai gazdálkodás Betakarítás nehézsége Feldolgozás (aszalás, lekvárkészítés)‏ Gyerekek körében kedvelt Jutalmazás

Az iskolakert részei Parasztkert Egykori életvitel bemutatása Régi eszközök (technikatörténet)‏ Esztétikai szerep „Múzeum”

Az iskolakerti munka a környezeti nevelésben Gondozói magatartás Természet-közeli kertművelés Biotópok, ökológiai kísérletek, fajvédelem Megfigyelések Újrahasznosítás, hulladékkezelés Ismeretterjesztés Tágabb környezetre hatás (település)‏

Miért jó az iskolakert? Kertészeti ismeretek szerzése Intenzív művelés Modell a természet és a technika; a természet és az ember kapcsolatára „Gondozói” magatartás kialakítása Ok-okozat tanulmányozása (elmulasztott öntözés, gyomlálás stb.)‏ Életfeltételek tanulmányozása Természeti tapasztalat a biológia oktatásához A „fej-szív-kéz” egyensúly Más minőségű értékelést teszt lehetővé A munka értékelése, értékítélet, értékrendszer Ökológiai körfolyamatok fenntartása Szociális cselekvés (egymás segítése, csapatmunka)‏ A saját munka gyümölcsének öröme

Nehézségek Szervezési nehézségek (órarend, közlekedés)‏ Szakképzés hiányosságai Személyi feltételek „Piszkos munka”. Átértékelés szükséges A szünidő Csalódások, eredménytelenség, a fárasztó munka hiábavalósága Kiadások Időjárásfüggő Takarítás Folyamatosság hiánya

Palántanevelés üvegházban

Távoli tájak növényei

Zöldségeskert

Állatfarm

Sziklakert, kerti tó

A Tócó patak biológiai vízminőség- vizsgálata BISEL A Tócó patak biológiai vízminőség- vizsgálata

Mintavétel

Vizsgálat

Jegyzőkönyv elkészítése

Értékelés