Digitális világ Irány a világháló!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Advertisements

• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences   HURO/0901/028/2.3.1 Közös emitteres erősítő jellemzőinek vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással.
Készítette: Nagy Márton
Digitális világ Mindent rólad - Személyes adatok gyűjtése.
Digitális világ A digitális reklám
Közösségi oldalak használata
Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Mit csinálsz a szobádban
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR.
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Saját modul megvalósítása DROGPREVENCIÓ as tanévben Készítette : Szegedi Károlyné.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A számítógép előnyei (Ma és régen).
Elektronikus levelezés
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
A mai órán az őskor festészetével ismerkedünk meg!
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Közösségi oldalak használata
Kit kérdezzen meg a felhasználó? Budapest, május 26.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Digitális világ – interaktív táblán
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
E-learning Kovácspál Eszter.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” Emlékszel rá?  Hol tárolod kedvenc webhelyeid címét?  Fizikailag hol van.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
Az internetes keresési módszerek
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Facebook A facebook amerikai alapitasu ismeretsegi haloyat,amely februar 4.-en kezdte mukodeset. Eredeti neve a THEFACEBOOK Volt.
Hálózatok a mai világban
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Felsőoktatás és a közösségi hálózatok
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Digitális írástudás fejlesztése korhatár nélkül, okoseszközökön június 25.
Készítette: Pálinkás Petra
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Számítógépes bűnözés.
Közösségi oldalak használata
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Ön szerint a honlap jelentősége.
COOLCSOMÓ honlap fiatalokról fiataloknak
Előadás másolata:

Digitális világ Irány a világháló! Az óra célja: A tanulók ismerjék meg, milyen módon léphetnek be az internet-használók közé, váljon tudatossá, hogy ez felelősséget is jelent. Legyen fogalmuk arról, hogy a nethasználatnak pozitív és negatív hatásai egyaránt lehetnek. A tanulók beszéljék meg közösen, mire való az internet, melyek az internet használatához szükséges eszközök, ismerjék meg az internet használatának és helyes online viselkedésnek az alapvető szabályait. A prezentációban felhasznált grafikák forrásai: http://socialmediafanatics.com/wp-content/uploads/2010/06/social-media-plug-in-mission.jpg http://trendsupdates.com/wp-content/uploads/2010/03/samsung-wave-smartphone.jpg http://2.bp.blogspot.com/-_oDo3dn5vQk/TorupDMRwjI/AAAAAAAAAFE/7LmNTdHFvdQ/s1600/Samsung+NC10+Netbook+%25281%2529.jpg http://computerpc62.edublogs.org/files/2012/01/desktop-pc-wc8vc8.jpg http://www.macos.utah.edu/documentation/miscellaneous/powerpc_apps_crash_on_launch_on_intel_macs/mainColumnParagraphs/02/image/login_window-restart.jpg http://www.choice.com.au/~/media/Images/Reviews/Technology/Phones%20and%20mobile%20devices/smartphone_data_usage/mobile-internet-login.ashx http://gyakorlo.ejf.hu/hirek/files/dokumentumok/cikkek/2011-2012/internet_veszelyei.gif

Bevezetés A világháló körülöttünk Hasznos honlapok: egyszervolt.hu tevezzokosan.hu minimax.hu unicef.hu internethotline.hu Melyik honlapot ismeritek az alábbiak közül? Az internet behálózza életünket, szinte megkerülhetetlenül van jelen az életünkben. Gyűjtsenek példákat a tanulók arra, mire használ(hat)ják az internetet, hol hallanak az internetről a hétköznapi életükben. Mire használják saját maguk, családjukban, barátaik és ismerőseik? Gyűjtsék össze az általuk ismert és legjobbnak tartott honlapok címét!

Csatlakozás a hálózathoz A képeken olyan eszközöket láthatsz, amelyek segítségével beléphetsz a világhálóra, és használhatod a szolgáltatásokat! Mondjanak példát a tanulók, ki milyen eszközzel/milyen módon szokott internetet használni. Értsék meg és jegyezzék meg, hogy az internethasználathoz technikai eszközök és jogosultság egyaránt szükséges. Tudatosítsuk bennük azt is, hogy a jogosultság egyúttal felelősséget is jelent.

Mi az a jogosultság? A technikai eszközök (asztali gép, netbook, okostelefon) megléte még nem elég az internet eléréséhez! Szükséged lesz egy hozzáférésre is, amit leggyakrabban valamilyen előfizetéssel lehet igénybe venni. Tisztázzuk a tanulókkal, hogy a technikai eszközökön kívül jogosultság/előfizetés is szükséges az internet használatához! Lehetséges feladat: járjanak utána, melyik szolgáltatónál mennyibe kerülhet az internet-előfizetés! (Az internet NINCS ingyen!). Kerüljön megemlítésre a jelszavak fontossága, amelyről későbbi órán lesz részletesebben szó!

Hogyan viselkedjünk? Az internet felhasználói ugyanúgy közösséget alkotnak, mint például az osztálytársaid, vagy iskolatársaid, vagy a lakóhelyeden élő emberek. Ennek megfelelően kell viselkedned ebben a virtuális közösségben! Alapelv: úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy mások is bánjanak Veled! Beszéljük meg a tanulókkal, mi a különbség az internetes és a személyes kapcsolatok, a valódi és az online közösségek között? Hogyan befolyásolja ez a viselkedési szabályokat? Vannak olyan szabályok, amiket nem kell betartani?

A netikett legfontosabb szabályai Az internetes viselkedés alapvető szabályait a netikett foglalja össze. Gyűjtsétek össze, melyek a legfontosabb viselkedési szabályok! Írjátok meg a saját szabályaitokat ide erre az oldalra 5.a 5.d Használhatjátok az internetet- keressetek a netikett szóra! A tanulók közösen/csoportmunkában gyűjtsék össze a helyes viselkedés legfontosabb szabályait, és jegyezzék is fel ezeket a maguk számára. Házi olvasmányként ajánljuk figyelmükbe a bővített netikettet!

Mi vár Rád az interneten? Az internet egy trópusi őserdőhöz hasonlít, ahol a rengetegben nagyon sok érdekességet és kincseket és akár barátokat is találhatsz. De számtalan veszély is leselkedik Rád, amelyek kikerüléséhez kellő körültekintéssel kell használnod a hálózat lehetőségeit. Vajon mik lehetnek ezek a veszélyek? Gondolkodjatok, és soroljatok fel minél többet! Hallottatok már olyan esetet, amikor valaki bajba került a helytelen internet-használat miatt? A gyerekekben/tanulókban tudatosítani kell, hogy az internetnek nemcsak pozitív, hanem negatív hatásai is lehetnek (helytelen viselkedés/használat esetén). Keressünk példákat, és mutassuk be azt is, mi volt a „bajba kerülés” oka! Tegyük világossá, hogy nem önmagában az internet a hibás, hanem a felhasználók/emberek helytelen/ vagy rosszindulatú viselkedése!

Megbízhatunk-e a netes forrásokban? Az interneten nagyon sok különböző forrásból származó adat, információ található. Ezek megbízhatóságáról nem könnyű meggyőződni. Mi alapján dönthetjük el vajon, hogy egy információ hiteles-e? Hol keresel választ, ha kiselőadáshoz, dolgozatíráshoz van szükséged információra? Tudatosítsuk a diákokban, hogy nem szabad mindent kritika nélkül elhinni, amit az interneten találnak. Beszéljék meg, mi alapján lehet eldönteni, menyire megbízható egy weboldalon található adat? (Ellenőrzés több, különböző forrásból; segítségkérés hozzáértő barátoktól, ismerősöktől.)

„Kedvenc honlap” szavazás Szavazzátok meg a legkedveltebb honlapjaitok listáját! Olyan oldalakat ajánljatok, amelyek a többiek számára is hasznosak lehetnek! 1. helyezett: 2. helyezett: 3. helyezett: A „játék” arra is alkalmat ad, hogy képet kapjunk arról, mely oldalakat tartják hasznosnak, illetve mely oldalakat ismernek a tanulók! (Szavazórendszer esetén készítsünk hozzá munkalapot, interaktív tábla rendelkezésre állása esetén - az idő függvényében - az első 3-5 oldalra érdemes közösen ránézni!) A szavazatok összeszámlálását csoportmunkában is megoldhatjuk, a táblára legfeljebb 10 oldal címe kerüljön fel!