Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR."— Előadás másolata:

1 TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

2 2 KORLÁTLAN AZ INTERNET HASZNÁLÓK JOGOS IGÉNYE A DOKUMENTUMOK TARTALOMÁHOZ VALÓ KORLÁTLAN HOZZÁFÉRÉS A PAPÍRALAPÚ VILÁGBAN KELETKEZETT DOKUMENTUMOK KÖRÉT, AZOK TARTALMÁNAK ELÉRHETŐVÉ TÉTELÉT AZ ADATGAZDÁK ANYAGI ERŐFORRÁSAI ERŐSEN KORLÁTOZZÁK. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

3 3 KORLÁTLAN-E A TARTALMI HOZZÁFÉRÉS MA A VILÁGHÁLÓN MINDEN DOKUMENTUMTÍPUS ESETÉN? VÁLASZUNK: JELENLEG NEM KORLÁTLAN LEHETSÉGES OKOK: FELHASZNÁLÓK TECHNIKAI ESZKÖZEINEK MINŐSÉGE SZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGE TÉRKÉP HELYETT KÉP?

4 4 KIZÁRÓLAG DIGITALIZÁLT LEHETŐSÉGEIT ÉS KORLÁTAIT A VILÁGHÁLÓN TALÁLHATÓ DOKUMENTUMTÍPUSOK KÖZÜL A JELEN ELŐADÁS CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A PAPÍRALALPÚ VILÁGBAN KELETKEZETT, UTÓBB DIGITALIZÁLT KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK TARTALMÁNAK HOZZÁFÉRHETŐVÉ TÉTELÉNEK LEHETŐSÉGEIT ÉS KORLÁTAIT KÍVÁNJA VIZSGÁLNI TÉRKÉP HELYETT KÉP?

5 5 TÉRKÉP TÉRBELI SZERKEZETEKET ÉS KAPCSOLATOKAT NAGY HŰSÉGGEL KÉPEZNEK LE. A TÉRKÉP ÉS AZ EGYÉB TÉRKÉPÉSZETI ÁBRÁZOLÁSI FORMÁK, PÉLDÁUL A FÖLDGÖMB, A DOMBORZATI MODELL, A PERSPEKTIVIKUS TÖMBSZELVÉNY, STB. AMELYEK, MINT A KÖRNYEZETI REALITÁS SPECIFIKUS MODELLJEI, BIZONYOS TÉRBELI SZERKEZETEKET ÉS KAPCSOLATOKAT NAGY HŰSÉGGEL KÉPEZNEK LE. FONTOS SZEREPET TÖLTVE BE, MIND A GYAKORLATI ÉLETBEN, MIND A TUDOMÁNYOS MEGISMERÉSI FOLYAMATOKBAN. MI A TÉRKÉP? TÉRKÉP HELYETT KÉP?

6 6 MI A TÉRKÉP? A TÉRKÉPKÉSZÍTŐ SZEMSZÖGÉBŐL NÉZVE SPECIÁLIS EGY OLYAN SPECIÁLIS ESZKÖZ, AMELY A FELHASZNÁLÓ FELÉ A TÉRBELI TÉRBELI VALÓSÁGOT TRANSZFORMÁLVA, GENERALIZÁLVA ÉS GRAFIKUS JELRENDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL KÖZVETÍTI. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

7 7 MI A TÉRKÉP? SEGÍTSÉGVALÓSÁGKÉPI ÉRTELMEZÉSÉHEZ, A BEFOGADÓ SZEMSZÖGÉBŐL NÉZVE SEGÍTSÉG A VALÓSÁG ÉS ANNAK KÉPI ÁBRÁZOLÁSA KÖZÖTTI BONYOLULT KAPCSOLAT ÉRTELMEZÉSÉHEZ, VILÁG SOKSZÍNŰ, VIBRÁLÓ VALÓSÁGÁHOZ. HOGY A STATIKUS TÉRKÉPTŐL ELJUSSON A VILÁG SOKSZÍNŰ, VIBRÁLÓ VALÓSÁGÁHOZ. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

8 8 FELHASZNÁLÓK TÉRKÉPTŐL A FELHASZNÁLÓK EGY TÉRKÉPTŐL RENDSZERINT AZ ALÁBBIAKBAN VÁRNAK SEGÍTSÉGET: HOL HOL TALÁLHATÓ VALAMELY HELY, UTCA, STB.? MILYEN TÁVOLSÁGRA VAN ÚTICÉLOM A KIINDULÁSI HELYTŐL STB.? MI MI TALÁLHATÓ VALAMELY HELYEN? TÉRKÉP HELYETT KÉP?

9 9 TÉRKÉP TEHÁT A HAGYOMÁNYYOS VILÁGBAN A TÉRKÉP ADATMEGJELENÍTŐ ÉS ADATTÁROLÓ ESZKÖZ TÉRKÉP HELYETT KÉP?

10 10 A VILÁGHÁLÓN BARANGOLVA KÜLÖNBÖZŐ TÉRÁBRÁZOLÁSOKRA BUKKANHATUNK, AMELYEK LEHETNEK: RASZTERES FORMÁTUMOK A HAGYOMÁNYOS PAPÍR ALAPÚ VILÁG DIGITÁLIS VÁLTOZATÚ MŰVEI, LÉGIFÉNYKÉPEK ÉS ŰRFELVÉTELEK VEKTOROS FORMÁTUMOK A DIGITÁLIS VILÁG ALKOTÁSAI (JELEN ELŐADÁSNAK RÉSZÉT NEM KÉPEZIK) TÉRKÉP HELYETT KÉP?

11 11 A RASZTERES FORMÁTUMOK JELLEMZŐJE: 1. NAGY INFORMÁCIÓSŰRŰSÉG 2. A NAGYMÉRETŰ ÁLLOMÁNYOK 2. A NAGYMÉRETŰ ÁLLOMÁNYOK, AMELYNEK TOVÁBBITÁSA ÉS MEGJELENÍTÉSE NEM EGYSZERŰ TÉRKÉP HELYETT KÉP?

12 12 LEHETSÉGES MEGOLDÁSOK: 1. IMAGE MAP 1. IMAGE MAP-EK. 2. TÖMÖRÍTÉS 1. IMAGE MAP ELŐNYE: ELŐNYE: A KÉPERNYŐKÉPEK ESETLEG UTALHAT-TAK AZ EREDETI MŰ MÉRETÉRE, HÁTRÁNYA: HÁTRÁNYA:SZÁMOS FÖLDRAJZI NÉV CSONKÁN LÁTHATÓ A FELHASZNÁLÓ KÉPERNYŐJÉN. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

13 13 PÉLDÁK AZ IMAGE-MAP MEGOLDÁSOKRA TÉRKÉP HELYETT KÉP?

14 14 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

15 15 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

16 16 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

17 17 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

18 18 2. TÖMÖRÍTÉS ELÖNYE: GYORS SZOLGÁLTATÁS HÁTRÁNYA: ADATVESTTÉS, VALAMINT A KULCSLYUK EFFEKTUS LÉTE MrSID MA A WEB-EN SZOLGÁLTATOTT TÉRKÉPEK TÖMÖRÍTÉSÉRE A MrSID TECHNOLÓGIÁT HASZNÁLJÁK A VILÁG NAGY TÉRKÉPGYŰJTEMÉNYEI: LIBRARY OF CONGRESS, A KONINKLIJKE BIBLIOTHEEKBEELDBANK NOOR- HOLLANDOSZK PÉLDÁUL A LIBRARY OF CONGRESS, A KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK, A BEELDBANK NOOR- HOLLAND, VALAMINT AZ OSZK IS. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

19 19 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

20 20 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

21 21 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

22 22 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

23 23 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

24 24 HAGYOMÁNYOS TÉRKÉPEK TARTALMÁRA, KERESNI NEM LEHET. A VILÁGHÁLÓN TALÁLHATÓ EREDETILEG HAGYOMÁNYOS TÉRKÉPEK SZKENNELT VÁLTOZATAINAK - EGYENLŐRE - SEM TARTALMÁRA, SEM A BELŐLÜK KINYERHETŐ MÁS ADATOKRA KERESNI NEM LEHET. ENNEK OKAI: TÉRKÉP HELYETT KÉP?

25 25 TÉRKÉPEK KERESHETŐVÉ 1. E TÉRKÉPEK NÉVANYAGÁT KERESHETŐVÉ TENNI CSAK NAGYON KÖLTSÉGES MÓDON LEHET. OKA: A TÉRKÉPEK NÉVANYAGÁT A KÜLÖNBÖZŐ KARAKTER FELISMERŐ PROGRAMOK ÉRTELMEZNI NEM TUDJÁK TÉRKÉP HELYETT KÉP?

26 26 OmniPage Pro 11.0 TÉRKÉP HELYETT KÉP?

27 27 TÉRKÉPEK EREDETI MÉRETARÁNYÁ 2. A TÉRKÉPEK EREDETI MÉRETARÁNYÁ-RÓL IS CSAK KEVÉSSÉ MEGBIZHATÓ SEGÉDINFORMÁCIÓ ÁLL A FELHASZNÁLÓK RENDELKEZÉSRE. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

28 28 NAGYOBB TÉRKÉPGYŰJTEMÉNYEK DIGITALIZÁLÁSÁNAK EREDMÉNYEI MEGTALÁLHATÓK AZ ALÁBBI WEB HELYEKEN: HTTP://WWW.MERCATORMAG.COM HTTP://IHR.SAS.AC.UK/MAPS HTTP://WWW.DAVIDRUMSEY.COM HTTP://WWW.TOPOMAP.HU/OSZK STB. TÉRKÉP HELYETT KÉP?

29 29 MEGTISZTELŐFIGYELMÜKETMEGKÖSZÖNÖM!


Letölteni ppt "TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések