A kompetencia fogalmának értelmezésétől a kompetencia alapú oktatásig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka értékelése
Az iskolai dokumentumok
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Könyvtárhasználati verseny
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Informatika tanítása ea.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
intézményi folyamat-szaktanácsadó
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
NEVELÉSELMÉLET.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Kompetencia -eredményesség
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Barcsák Marianna - KPSZTI
Szegedi Tudományegyetem
5. Tétel – A Life Long Learning
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

A kompetencia fogalmának értelmezésétől a kompetencia alapú oktatásig Kompetenciákon alapuló korszerű oktatás a középiskolákban szakmai konferencia Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka, 2013. június 6. A kompetencia fogalmának értelmezésétől a kompetencia alapú oktatásig Kinyó László Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet

Az előadás témakörei A kompetencia fogalmának előtérbe kerülése fogalomhasználat a közfelfogásban kulturális kánon (kanonizált ismeretek) felbomlása a gazdaság és a munkaerőpiac felől érkező igények az iskolai képességfejlesztés elégtelensége A kompetencia fogalma gyökerei pedagógiai értelmezése fogalma nemzetközi színtéren (DeSeCo, EU) A kompetencia alapú oktatás szükséges feltételei

A fogalom előtérbe kerülése: a klasszikus kulturális kánon felbomlásának szerepe Az ismeret- és tudásszerzés folyamatának gyökeres átalakulása A „társadalmilag értékes tudás” mibenléte megkérdőjeleződik Régen Napjainkban Az ismeretszerzés mint privilégium Bárki számára hozzáférhető, az ismeretszerzés privilégiuma megszűnik Felsőoktatása járók aránya: 6-8 % Több, mint 50 % Könyvtárba járás Internet A tudáskánon kialakítója az értelmiség. A tudáskánon felbomlott, és nem lépett a helyébe újabb. Mindenki saját maga strukturálja a begyűjtött információt.

A fogalom előtérbe kerülése: a gazdaság és munkaerőpiac nyomása; az iskolai képességfejlesztés elégtelensége OECD mint a PISA-vizsgálatok megrendelője Egyes országok közoktatási intézményei várhatóan milyen kompetenciákkal rendelkező populációkat bocsátanak ki a munkaerőpiacra? Az iskolai képességfejlesztés hatékonysága egyes országokban, egyes iskolafokozatokban nem megfelelő. az alapvető kompetenciákkal való intenzívebb foglalkozás jelentősége érdeklődés a kompetencia valódi tartalma iránt PISA-sokk (Magyarország, Németország)

A fogalom gyökerei: a kognitív pszichológia hatása Noam Chomsky (1928 - ) Kompetencia: velünk született képesség természetes könnyedség mindenki megtanulja az anyanyelvét szűk körű tapasztalaton túlmutató tudás nyelvtani alapelvek, generatív szabályok elsajátítása Performancia: nyelvtanilag helyes mondatok alkotása Tágabb pedagógiai szóhasználatban: olyan tudás, amelynek elsajátítása életszerű tapasztalatok révén történik, és alkalmazására is a természetesség és a könnyedség jellemző.

Szűkebb pedagógiai értelemben… Szakkifejezéssé válása a ‘70-es évektől datálódik Versengő, egymással ellentétes értelmezések is születnek Ontarioi konferencia (1978) cél: a kompetenciafogalom jellemzőinek feltárása a szociális kompetencia kérdései, perspektívái, fejlesztési lehetőségei „A kompetencia az egyén és a környezet közötti kölcsönhatás hatékonyságának belső feltétele.” (Wine, 1981; idézi: Nagy, 2000, 35. o.) Egyéb kompetenciák elemzése és leírása kognitív (értelmi) kompetencia: ’90-es évek elejétől pontos meghatározása, szerkezetének, elemeinek leírása nem történt meg

Nagy József (2000, 37. o. alapján) A pedagógiai és pszichológiai kutatások eredményeit szintetizáló modell „A kompetenciák a döntés és kivitelezés megvalósulását szolgáló motívum- és képességrendszerek.” (Nagy, 2000. 39. o.) Személyes kompetencia Szociális kompetencia Kognitív kompetencia Speciális kompetenciák A személyiség létfunkciójú kompetenciái. Nagy József (2000, 37. o. alapján)

Kompetenciák és kulcskompetenciák a nemzetközi kutatásokban DeSeCo program (1997-2002) (Defining and selecting key competencies) Kezdeményezők: OECD országok, Svájci Szöv.-i Statisztikai Hivatal, USA Oktatási Minisztérium, USA Oktatásstatisztikai Központ A sikeres társadalmi léthez, a jelen és a jövő kihívásainak legyőzéséhez szükséges képességek azonosítása. „A kompetencia képesség a komplex feladatok adott kontextusban történő sikeres megoldására.” A kulcskompetenciák három kategóriáját különíti el: autonóm cselekvéssel, az eszközök interaktív használatával, heterogén szociális környezetben való boldogulás kompetenciái Oktatáspolitikai és tantervi kérdésekben a döntéshozók számos alkalommal hivatkoznak rá.

Kulcskompetenciák az EU-ban EU alapképességek, majd kulcskompetencia munkabizottsága (2002-től) „Az EU-ban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek alapját alkotó képességeket és attitűdöket értjük, amelyek birtokában az Unió polgárai egyrészt gyorsan alkalmazkodhatnak a modern világ felgyorsult változásaihoz, másrészt a változások irányát és tartalmát cselekvően befolyásolhatják”. (Az EP és ET ajánlása az LLL-hez szükséges kulcskompetenciákról, 2006/962/EK) Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Természettudományos és technikai kompetencia Digitális kompetencia Szociális és állampolgári kompetencia Kezdeményezőképesség és vállalkozói Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség Hatékony, önálló tanulás

A kompetencia mint divatszó „A »kompetencia« ma kétségkívül a leglejá-ratottabb szó a hazai pedagógiai diskurzusban. […] eleve a gyanú árnyéka vetül azokra a szövegekre, amelyek a kompetencia fogalmával operálnak, vagy egyenesen azt állítják a gondolatmenet középpontjába (Knausz Imre, 2009. 71. o.)”

A kompetencia alapú oktatás feltételei (1) A kompetencia mibenlétének pontos ismerete Differenciálásra lehetőséget adó tananyag a legjobb képességűek és a szociálisan hátrányos helyzetűek számára is minden gyermek kompetenciáit a saját szintjén kell fejleszteni. A differenciálás módszereinek bevezetése A tanulók közti különbségek csökkentésére irányuló nivellációs törekvések jelenléte szegregáció vs. együttnevelés (inklúzió)

A kompetencia alapú oktatás feltételei (2) Befektetés a pedagógusképzésbe és továbbképzésbe tréning jellegű továbbképzések kompetenciafejlesztő tananyagok terjesztése továbbképzéseken a programok kipróbálása; konzultáció a fejlesztőkkel Az iskola kultúrájának, attitűdjének megváltoztatása belülről kezdeményezett módszertani váltás befogadó légkör kialakítása (igény a differenciálásra, együttnevelésre) Újfajta pedagóguskompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben kultúraváltás a felsőoktatási intézményekben is

A kompetencia alapú oktatás feltételei (3) Rendszeresség Eltérő mérési-értékelési kultúra/szemléletmód folyamatos visszajelzés a fejlődésről segítő, fejlesztő szándék Innovációt befogadó pedagógusok „kritikus tömege” önfejlesztő, innovatív pedagógusközösség a létrehozott módszertani kultúra terjesztése Kötelező jellegű tanulói teljesítménymérés és intézményértékelés nyilvánosság az értékelési rendszer konkrét szervezet- és intézményfejlesztési lépésekre tesz javaslatot

Köszönöm figyelmüket!  kinyo@edpsy.u-szeged.hu