Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Általános áruismeret Termékfelelősség
Magvas növények Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
G M P Dr. Hetényi László.
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
Általános áruismeret A minőség
Növénytan 3 Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Kereskedelem Szakmacsoport
A piac Szakiskola.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Kereskedelem Szakmacsoport
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Kísérlet.
Különös tekintettel a gyógyszerekre
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Minőségbiztosítás és tanúsítás
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Fogyasztóvédelem.
Kínai Áruk Kereskedelme Magyarországon
Gyógyszerész t.képzés okt. 28. A validálással kapcsolatos új fogalom a PAT PAT (Process Analytical Technology) egy új típusú munkaelv (koncepció),
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
TÁMOP / „Négy kistérség egy projekt” Marcali,
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Gépészet szakmacsoport
Vadgazdálkodási géptan
Gépészet szakmacsoport
Gépészet szakmacsoport
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
Nemzeti minőségfejlesztési rendszer és akkreditációs elképzelések
Statisztika I. Áruforgalom elemzése Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
Csap eszterga programja NCT-re Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
1169/2011/EU jelölési rendelet
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Ökocímke.
A békéltető testületek hatékonyságának növelése – az egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszok gyakorlata január 20.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
Fogyasztóvédelem.
FOGYASZTÓVÉDELEM.
Barcsák Marianna KPSZTI
Minőségmenedzsment.
A vásárlási döntés folyamata
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
A marketinginformációs rendszer
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
A csomagolással összefüggő hazai és nemzetközi szabályozások
Előadás másolata:

Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről Általános áruismeret 4. Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016 azonosítószámú projekt keretében

A minőségtanúsítási rendszer Hazánkban a tanúsítási kötelezettségre vonatkozóan rendelet írja elő, hogy a termék gyártójának a termék minőségét tanúsítania kell pl. arra vonatkozóan, hogy terméke megfelel a szabványoknak vagy az egyéb előírásoknak. Ennek igazolására jogosult a szabványjelet használni, vagy más módon, pl. minőségi bizonyítvánnyal tanúsítani a termék minőségét. A nem megfelelő minőségű termék forgalomba hozatala, a minőség hamis tanúsítása, továbbá a hamis termékjelzés bűncselekmény.

A régi és az új magyar szabványjel

Fogyasztói tájékoztatási formák Olyan módszerek, amelyek a vásárlók tájékoztatása, felvilágosítása útján befolyásolják vásárlási döntéseiket.  a minőségvédelem közvetett eszközei Cél: - a minőségkülönbségek feltárása - a kiváló minőségű termékek iránti figyelem felkeltése

Fogyasztói tájékoztatási formák A legjelentősebb tájékoztatási formák: az összehasonlító árutesztek, a tájékoztató címkézési rendszer és az áruk megkülönböztető minősítő jele

Összehasonlító áruteszt Áruteszten a különböző gyártók által előállított azonos rendeltetésű áruk minőségének összehasonlító értékelését értjük. Folyamata: lényeges minőségjellemzők meghatározása  ezek vizsgálata, mérése  értékelés

Összehasonlító áruteszt  www.totalcar.hu/nepitelet

Összehasonlító áruteszt Megszerezhető információk: az áruk legfontosabb használati tulajdonságainak összehasonlítása, értékelése; az árukban mutatkozó különbségek értékelése; a vásárlás gazdaságossága; az áruhoz kapcsolódó szolgáltatások összehasonlítása, a felhasználás lehetőségeinek ismertetése az áru gazdaságos felhasználása érdekében; az áru helyes kezelésének, karbantartásának az ismertetése az élettartam növelése, a minőség megóvása érdekében; a fogyasztók tájékoztatása a vásárlás során követendő eljárásról (kipróbálás, mire kell figyelemmel lenni a vásárláskor); az áruhoz kötődő szavatossági és jótállási jogok ismertetése, a fogyasztók felvilágosítása az áruval szemben támasztható reális minőségi követelményekről.

A tájékoztató címkézési rendszer Lényege az áruk csomagolásán vagy az áruhoz csatolt árucímkén valamely áru minőségének értékelése. KERMI Tanúsító Címke (KTC): az áru legfontosabb tulajdonságait minősítik (a használat során leglényegesebb használati jellemzőket skála szerint értékelik, táblázatos formában)

Megkülönböztető minőségi jel Funkciója: megkülönböztetés, a legjobb hazai gyártású áruk kiemelése a többi közül.

Megkülönböztető minőségi jel A gyártó nyilatkozata arról, hogy terméke a vonatkozó direktívákban az előírt követelményeknek maradéktalanul megfelel. Azt mutatja, hogy a termék az EU-ban bárhol forgalmazható.

Megkülönböztető minőségi jel

Megkülönböztető minőségi jel

Megkülönböztető minőségi jel Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet Minősítés: kiváló, jó, közepes, még megfelelő (gyenge) www.kermi.hu

Megkülönböztető minőségi jel REKMAT Alapelvek: állandó, egyenletes termékminőség (Rendszeresen Ellenőrzött), legalább egy tulajdonságában kiemelkedő (Kiváló), eredetjelző funkciót lásson el (Magyar Termék).

Környezetre kevésbé ártalmas áruk

Környezetre kevésbé ártalmas áruk

Környezetre kevésbé ártalmas áruk