Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas 2010.03.31.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas 2010.03.31."— Előadás másolata:

1 „Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas 2010.03.31.

2 Ismerős Önöknek a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. által ellenőrzött ökológiai élelmiszerek csomagoláson megjelenő védjegy? Vagy az Agrármarketing Centrum által a „Kiváló Magyar Élelmiszer”-en feltüntetett védjegy?

3 A Körös-Völgye Közhasznú Alapítvány célja: •felhívni a kiváló minőségű, prémium kategóriás magyar termékekre a fogyasztók figyelmét. Ennek érdekében létrehozta a „Hungarikum Elit Klaszter” védjegyet. •Mint tanúsító szervezet kidolgozni, bevezetni és működtetni a „Hungarikum Elit Klaszter” elnyerésének terméktanúsítási rendszerét.

4 Mit nyújthat a Hungarikum Elit Klaszter védjegy? -Kiemeli, és a többi terméktől hangsúlyosan megkülönbözteti azokat a termékeket, amelyek a magas minőségi követelményeknek eleget tesznek. -Tájékoztatja, és egyúttal védi a fogyasztót: tájékoztatást ad a vevőnek a vásárlási döntésnél arról, hogy a termék ellenőrzötten kiváló minőségű, megbízható, és hogy ezért nemcsak a gyártó, hanem a tanúsító szerv is felelősséget vállal. -Ösztönzőleg hat a minőség fejlesztésére: A védjegy használata nyújtotta piaci előnyök ösztönzik a gyártókat a tudatos minőségpolitikára, a minőség folyamatos kontrollálására és fejlesztésére, közvetett módon a gazdaság fejlesztésére. -Hozzájárul az általános fogyasztási kultúra fejlesztéséhez: Egy megkülönböztető termékminősítő jellel tudatosan növelhető a vevők igényszintje a termékekkel szemben, s ez erősíti a vállalatok piaci orientációját és a vevő centrikus vállalati magatartás irányába hat.

5 „Kiváló Magyar Élelmiszer”„Hungarikum Elit Klaszter” a pályázott terméket Magyarországon hozza kereskedelmi forgalomba a pályázott termék Magyarországon megtermelt alapanyagból kerül előállításra a pályázott termékkel kapcsolatban rendelkezik a tulajdonosi jogokkal a termék előállításának feltételeiért, minőségéért közvetlen, vagy átvállalt felelősséget visel a termék alapanyagai, összetevői és a gyártási folyamat, illetve maga a végtermék ne egyszerűen elérje a hatályos élelmiszer- szabályozási kritériumokat, hanem meg is haladja azokat. a termék minőségét a csomagolás ne csak esztétikailag tükrözze, hanem könnyítse a tárolást, a szállítást és a felhasználást is. exkluzív megjelenésűek vagy jelentős környezeti előnyökkel rendelkeznek HACCP-t működtet, amelyet 2 évente felülvizsgáltat

6 Célkitűzés A Körös-Völgye Közhasznú Alapítványnak, mint tanúsító szervezetnek terméktanúsító rendszert kell működtetnie. A terméktanúsítási rendszereket működtető szervezetekre vonatkozó általános követelményeket MSZ EN 45011 szabvány (ISO 65) tartalmazza.

7 Akkreditálás (MSZ EN 45011:1999) •Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) •Dokumentáció átvizsgálás, helyszíni vizsgálat az irodában és a partnernél (minősítő csoport) •Okirat 3 évre szól (új tv. szerint 4 évre) •Változások jelentése •Éves helyszíni felülvizsgálat az irodában (minősítő csoport) •Újra akkreditálás – helyszíni felülvizsgálat a partnernél •Döntés: Szakmai Akkreditáló Bizottság

8 MSZ EN 45011 szabvány előírásai •Minőségügyi rendszer részletei •minőségpolitikai nyilatkozat •a tanúsító szervezet jogállásának rövid leírása, beleértve a tulajdonosok nevét és a szervezetet ellenőrző személyek nevét, ha ezek nem azonosak a tulajdonosokéval •a felelős ügyvezető és más, a szervezeten belüli és azon kívüli tanúsító személyzet neve, képzettsége, gyakorlata és hatásköre •szervezeti ábra, amely megmutatja a hatásköröket, a felelősségeket és a funkciók elosztását az ügyvezetőtől kiindulva •a tanúsító szervezet szervezeti felépítésének leírása

9

10 A tanúsítás megadásának, fenntartásának, kiterjesztésének, felfüggesztésének és visszavonásának feltételei és eljárásai •A tanúsítás megadására az Alapítvány által elvégzett első tanúsító audit során az egyes élelmiszeripari üzemeknek igazolniuk kell, hogy HACCP rendszert működtetnek és rendszeresen (2 évente) felülvizsgálják (saját dolgozóval vagy egy megbízott külső szakember bevonásával). •„Hungarikum Elit Klaszter” védjegy viselése: •azok a kimagasló termékek viselhetik, amelyek exkluzív megjelenésűek vagy jelentős környezeti előnyökkel rendelkeznek a piacon lévő átlagos termékekhez képest (újrahasznosított anyagból készülő csomagolás, ökológiai gazdálkodásból származó termék)

11 A tanúsítás megadásának, fenntartásának, kiterjesztésének, felfüggesztésének és visszavonásának feltételei és eljárásai •A védjegyet elnyert vállalkozásnak olyan szabályozásokat kell létrehoznia, amelyek biztosítják, hogy nem magyarországi származású vagy nem megfelelő minőségű terméket véletlenül se hozhassanak védjegy logóval forgalomba. Ennek a szabályozásnak ki kell térnie a nem megfelelő termék azonosítására, értékelésére, elkülönítésére és a további kezelésre vonatkozó intézkedésekre. •A védjegyet elnyert termék esetében fellépő tényleges vagy esetleges nem megfelelőségre megelőző tevékenységet kell végrehajtania a védjegyet elnyert vállalkozásnak.

12 A tanúsítás megadásának, fenntartásának, kiterjesztésének, felfüggesztésének és visszavonásának feltételei és eljárásai •A megelőző tevékenységnek az alapja a működtetett nyomonkövetési rendszer. A megelőző tevékenységnek ki kell térnie a vevői észrevételek és reklamációk kezelésére is. •A védjegyet elnyert vállalkozás kötelessége bármilyen - a tanúsítást érintő - nem megfelelőséget azonnal írásban bejelenteni az Alapítványnak, mint a tanúsítást végző szervezetnek.

13 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!


Letölteni ppt "„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas 2010.03.31."

Hasonló előadás


Google Hirdetések