ELTE ÁJK 2008. Április 25. Bíróságok, ügyészségek költségvetése Dr Darák Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Államháztartási gazdálkodási előírások változásai
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
Elkülönített állami pénzalapok
A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvény
A környezetvédelem intézményrendszere
A pénzügyi és gazdálkodási felelősségvállalás szabályozása
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
A Fővárosi Törvényszék
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
1605/2002/EK RENDELET FŐ CÉLOK es Rendelet óta bekövetkezett változások miatti módosítások -Pénzügyi tervek – tervezési eljárás -Intézmények bővítése.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Koháriné dr Papp Edit február 25. előadás
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
A évi költségvetési rendelet megszerkesztése, megszövegezése A jellemzően előforduló hibák bemutatásán keresztül.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Az államháztartásról szóló törvény
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
II. A költségvetés végrehajtásához kapcsolódó jogintézmények
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Dr. Czepek Gábor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály főosztályvezető.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
TVI Az országos népszavazás pénzügyi előkészítése, a pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos feladatok.
Önkormányzat és állam.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A bíróságok: bírák és további személyek
Az ügyészi szervezet és feladatok
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Minisztériumok, központi közigazgatás
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
BESZÁMOLÓ A BTK Kari Tanácsának részére
SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2012
A Fővárosi Törvényszék
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

ELTE ÁJK Április 25. Bíróságok, ügyészségek költségvetése Dr Darák Péter

A bíróság és ügyészség mint költségvetési szerv Jogi személyiség az államháztartás része jogszabályban meghatározott állami feladat alaptevékenységkéntkötelezettségként haszonszerzési cél hiánya

Irányítás és felügyelet Alapítás, megszüntetés ellenőrzésutasításjóváhagyás előirányzat és létszámkeret - meghatározás munkáltatói jogok hatáskörelvonás tilalma

Felügyeleti szerv A költségvetési szerv maga fejezetgazda

Alapítás Alapítóktípusok alapítás módja /törzskönyvi nyilvántartás

Működés Pénzügyi források –alapító elkülönített vagyona –bevételek támogatás támogatásértékű bevétel saját bevétel pénzforgalom nélküli bevétel /maradvány

Gazdálkodás Éves elemi kltsv alapján szakaszai –tervezés –végrehajtás –beszámolás

Gazdálkodási tilalmak, korlátok, lehetőségek Tilalmak, korlátok –hitel –kezesség-vállalás –értékpapír-vásárlás –váltó, kötvény kibocsátás –lízing, faktoring szerződés kötése –társadalmi szervezet, alapítvány alapítása, támogatása –gazdálkodó szervezet alapítása, abban való részvétel

Költségvetési jogállás Önállóság –önálló –részben önálló rendelkezési jogosultság –teljes jogkörű –részjogkörű –részjogkörű egység kincstárhoz kapcsolódás –kincstári kör kincstári ügyfél nem kincstári ügyfél

Megszüntetés Jogutód nélkül jogutódlással –feladat és –vagyonátadás

A bírósági, ügyészségi költségvetés előirányzatai Személyi juttatásra dologi és folyó kiadásra intézményi beruházásra felújításra fejezeti egyensúlyi tartalék

A bírósági költségvetés sajátosságai I. OIT állítja össze személyi juttatás magas aránya (90%) igények és megállapított költségvetés nagymértékben eltérnek (10-19 milliárd Ft különbség!) bázisszemlélet, kis mozgástér hiány a dologi költségekben –rugalmatlan kiadások (pl. fűtési költség)

A bírósági költségvetés sajátosságai II. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi LXVI. Törvény A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi LXVI. Törvény 6. §-a szerint a bíróságok költségvetését a központi költségvetés szerkezeti rendjében önálló fejezetként kell megjeleníteni. A kltsv-i törvény meghatározza a bevételi- kiadási főösszegeket kiemelt előirányzat - támogatási igény PM korlátozott jogkörű – –tervezési köriratnak csak az általános elvei érvényesülnek /pl. bérfejlesztés – –egyebekben automatikusan nem alkalmazandó /pl. zárolás sem

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi LXVI. Törvény költségvetési rendelkezései I. 20.§ (3) A megyei bíróság jogi személy. 22.§ (4) Az ítélőtábla jogi személy. 24. § (1) A Magyar Köztársaság legfőbb bírói szerve a Legfelsőbb Bíróság. 34. § (1) Az OIT a bírói függetlenség alkotmányos elvének megtartásával ellátja a bíróságok igazgatásának központi feladatait, és felügyeletet gyakorol az ítélőtábla és a megyei bíróság elnökének igazgatási tevékenysége felett. (2) Az OIT jogi személy. (3) Az OIT irányítása alatt Hivatal működik.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi LXVI. Törvény költségvetési rendelkezései II. 39. § Az OIT b) összeállítja a bírósági fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a Kormány a központi költségvetési, illetve a zárszámadási törvényjavaslat részeként előterjeszt az Országgyűlésnek, c) gyakorolja a bírósági fejezet gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat, g) közvetlenül irányítja a belső ellenőrzést és a bírósági fejezet felügyeleti, pénzügyi ellenőrzését, 46. § (1) Az OIT elnöke b) képviseli az OIT-t, ideértve a 39. § g) pontjában meghatározott feladatok ellátását is, c) ellátja az államháztartásról szóló törvényben és más jogszabályokban a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője számára meghatározott feladatokat a bíróságok költségvetési fejezete tekintetében,

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló évi LXVI. Törvény költségvetési rendelkezései III. 63. § (1) A bíróság elnöke a) a költségvetési keretek között gondoskodik a bíróság működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekről, 64. § A helyi és a munkaügyi bíróság elnöke a 63. § (1) bekezdésében meghatározott feladatokat a bíróság sajátosságainak megfelelő eltérésekkel gyakorolja: a) gazdálkodik a rendelkezésére bocsátott költségvetési kerettel, e körben utalványozási és kötelezettségvállalási joga van. A rendes működés kereteit meghaladó - a szervezeti és működési szabályzatban megállapított összeghatáron felüli - kiadásokhoz a megyei bíróság elnökének előzetes írásbeli engedélye szükséges, b) bér- és létszámgazdálkodási, illetve általános munkáltatói jogköre csak a bírósági tisztviselőkre, ügykezelőkre és a fizikai dolgozókra terjed ki.

A bírósági költségvetés sajátosságai III. OIT jóváhagyás OIT elnöke tárgyal OIT és PM eltérő kltsv-i javaslatot tesz. Országgyűlés dönt. Állami Számvevőszék szerint a bíróságok alulfinanszírozottak

1972. évi V. törvény a Magyar Köztársaság ügyészségéről költségvetési rendelkezései I. 5. § (1) Az ügyészi szervezetet a legfőbb ügyész vezeti és irányítja. (2) A legfőbb ügyész k) összeállítja az ügyészségi fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a Kormány a központi költségvetési, illetve a zárszámadási törvényjavaslat részeként előterjeszt az Országgyűlésnek.

1972. évi V. törvény a Magyar Köztársaság ügyészségéről költségvetési rendelkezései II. 18. § (1) A Magyar Köztársaság ügyészi szervei: a) a Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészsége; b) a fellebbviteli főügyészségek; c) a főügyészségek; d) a helyi ügyészségek; e) a Katonai Főügyészség; f) a Katonai Fellebbviteli Ügyészség; g) a területi katonai ügyészségek. (2) Az ügyészségi nyomozás, továbbá indokolt esetben más ügyészségi feladatok ellátására önálló helyi ügyészség vagy önálló főügyészség létesíthető. (3) Az ügyészség tudományos, kutató és képzési szerve az Országos Kriminológiai Intézet. (6) Az ügyészség szervezetét, működését és illetékességét, valamint a helyi ügyészségek felsorolását a legfőbb ügyész utasítással szabályozza. Az utasítást a Magyar Közlönyben közleményként közzé kell tenni.

Az ügyészségi költségvetés sajátosságai I. Fejezetgazda a Legfőbb Ügyész Kormány terjeszti elő a kltsv-i javaslatot PM költsv-i körirat a létszámcsökkentési előírástól eltekintve elvileg alkalmazandó centralizált gazdálkodási struktúra /nem önálló a megye, fellebbvitel, Kriminológiai Intézet

Az ügyészségi költségvetés sajátosságai II. LÜ az egyetlen önálló kltsv-i szerv, csak itt van beruházási és felújítási előirányzat FŐÜ részjogkörű kltsv-i egység, de kincstári ügyfél, havi ellátmánnyal, előirányzat keretében utalványoz /pl. napidíjat, üzemeltetési költséget

Költségvetési reformok Eddig: Nettó finanszírozás, fejezeti egyensúlyi tartalék Ezután: Bázisszemlélet helyett mutatószámok? Fajlagos költségszámítás /bíróra, m2-re? teljesítmény-szemléletpályázatok