EKF – Pécs2010 CÉL?ÚT? Pécsről elszármazott építészek kiállítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A jövő kezdete! Élő kommunikáció az interneten, iWowWe a kommunikáció új generációja Pénzcsinálási alapképzés.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
EKF – Pécs2010 CÉL?ÚT? Pécsről elszármazott építészek kiállítása.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
AME ma és holnap. A teljes független iskolai kör nevében Legitim- ha lehet - egyetlen ernyőszervezet Tagtoborzás személyesen, megyénként kistérségenként.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Közösségfejlesztés és közösségi munka
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
KONFLIKTUSMODERÁLÁS n SZÜKSÉG- SZERŰEK n TERMÉSZETESEK n DEMOKRATIKUS EGYÜTTÉLÉS  TÖBB KONFLIKTUS  KRITIKUS ÉRTÉKIG!!
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
kiemelt projekt bemutatkozása
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal Szeptember 15. Szolnok.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Szekszárd október 10.. Vízió Új Ptk. (magánszemély tagja nem lehet a szövetségnek) Tagszervezeti elvárások (tagszervezetek anyagi támogatása az.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A civil szervezetek hatásméréséről
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Budapest: az eladható márka
Előadás másolata:

EKF – Pécs2010 CÉL?ÚT?

Pécsről elszármazott építészek kiállítása

Hányan mennek, mentek el tehetségek? Kik ők? Hová mennek és mire jutnak? Miért mennek el? hányan, kik, hová, miért?

EL > PÉCS > ÉPÍTÉSZEK > MA  EL|AWAY projekt

2 konfliktus 1.Egyén vs. család 2.Egyén vs. közösség A döntés ára és következményei: Egyén – lemondás, elszakadás, kapcsolatok, identitás Család – fenntarthatóság, szétszakadás, támogatás hiánya Közösség – kontraszelekció, szellemi tőke vesztés, közbizalom, társadalmi tőke EL

az érem két oldala

Pécsről elszármazott építészek kiállítása ____________________________________ + BENNE: Más szakmák képviselőivel rendezett beszélgetésekkel a projekt szerkezeti felépítése ELprogramok Bauhaus kiállítás Pécsről elszármazott építészek kiállítása ____________________________________ + BENNE: Tematikus beszélgetések építészekkel Filmesszé Jazz – pódiumbeszélgetés és improvizáció Irodalmi elbeszélgetés a Jelenkorral A tüke fenomén – film és pódiumbeszélgetés Társadalomkutató szimpózium weboldal hótól EL|AWAY projekt Információk közzététele, terjesztés Vitafelület, korlátlan hozzáféréssel Szerkesztett tartalmak Kapcsolat- és közösségépítés a folyamatban: minták, lehetőségek teremtése (1) kezdeményezés (2) párbeszéd (3) együttműködés közösségi szempontok megjelenése az egyéni döntésekben ajánlások megfogalmazása a döntéshozók felé + a tehetségek megtartásának és vonzásának megjelenése a kulturális stratégiában Pécsről elszármazott építészek kiállítása ____________________________________ + BENNE: Tematikus beszélgetések építészekkel Filmesszé Jazz – pódiumbeszélgetés és improvizáció Irodalmi elbeszélgetés a Jelenkorral A tüke fenomén – film és pódiumbeszélgetés Társadalomkutató szimpózium társadalomkutatók belépése

VÁLTOZTATNI VÁLTOZNI CÉL?ÚT? út(i)cél

téma Sokak számára átélhető Nem megosztó Aktuális Egész Közép-Európában érvényes Jól tematizálható

tehetség: ? Tömörítés… Ez esetben értsd: az átlagosnál jobb képességűek. Azok, akiknek az elmenetele, illetve hiánya a közösség számára veszteséggel, minőségromlással jár.

eredmények, tapasztalatok _ 1 A felvetés fogadtatása nagyon pozitív, az embereknek van mondanivalójuk. A téma semmilyen konfliktust, konfrontációt nem generált. A kitűzött célok megvalósítása rendkívüli erőforrásokat és időt kíván. A civil társadalom erőnléte és lelkiállapota szinte lehetetlenné teszi, hogy önerejéből változtasson saját helyzetén. A civil társadalom kiszolgáltatottságának oka nem kizárólag a politika, hanem saját kooperációs potenciálja is. A megoldásokat a döntéshozóktól várjuk, de az egyének a saját elvárásaikat, szempontjaikat megjeleníteni nem képesek, és nem is tesznek érte semmit. (A sültgalambváráson és a nyafogáson kívül. Utóbbival kapcsolatban gyanakszom, hogy szükséglet.) A diskurzustól való távolmaradás érvei nagyobb részben csak kifogások – de kifogás, magyarázat mindig van.

A nyilvánosság előtti megnyilatkozással kapcsolatban nagyon erős a gyanakvás, a félelem – bár a névtelen kommentelős internetkultúrát sokan elítélik, a nevesített megnyilatkozástól tartanak. Az egyének nem ismerik fel, hogy érdekeik megjelenítéséhez a meglévő és hatékony eszközökkel meg kell tanuljanak élni – helyette saját, személyükre szabott megszólítást, eszközt várnak el. A programokat elsősorban kínálatként fogadták, nem az adott projekt elemeiként – a részekre irányul a figyelem, nem az egészre (az összefüggésekre). A projektben számos együttműködő partnert sikerült bevonni, ami példaértékű. A civil kezdeményezést a Pécs2010 befogadta, és anyagilag csak részben, de kommunikációjában és személyes közreműködéssel partnerként támogatta – ezt az előzmények fényében áttörésként lehet értékelni. … azt hiszem, veszek egy bőrkanapét eredmények, tapasztalatok _ 2

tétek A tét: Képesek vagyunk-e felismerni a lehetőséget és eszközöket, vagy tanúbizonyságát szolgáltatjuk annak, hogy a helyzetünkön nem kívánunk változtatni?

mi haszna lehet ebből a Voice of Village projektnek? Módszertani tapasztalatok: - kommunikáció - elvárások - együttműködés Veszélyek: - az elszármazottak vs. a helyiek