1. Előadás Jólét és szegénység 2012. Február 14. (Bálint Nap )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Integrációtörténet 2. témakör.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
A víz-háborúk kora jöhet
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Róma az örök város.
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
Negyedik előadás Március 11
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A BRIC-országok jövője
Urbanizáció a fejlődő országokban
Észak Dél ellen.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az ipari forradalom.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Összehasonlító gazdaságtan
Globális problémák.
Az EEM helye a menedzsmentben
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Neorealizmus és neoidealizmus
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Esélyek a piramis alján
A népességnövekedés tényezői és következményei
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Európa regionális földrajza
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Kereskedelemtan 9 Pénzt vagy életet Fogyasztás, anyagiasság, pénz és boldogság Tóth Gergely.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Előadás másolata:

1. Előadás Jólét és szegénység Február 14. (Bálint Nap )

 Az emberiség történelme során az emberek többnyire szegények voltak  Jared Diamond: „Ha az emberiség története éjfélkor kezdődött, akkor most éppen az első nap végén járnánk. Éjféltől kezdve a hajnalon, délen és napnyugtán át vadászó gyűjtögetőkként éltünk szinte a nap végéig. Végül este perckor áttértünk a mezőgazdaságra.” (A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása. Bp p.200)  A mezőgazdaság az alultápláltságon, éhínségen és járványos megbetegedéseken kívül még egy átokkal sújtotta az emberiséget: az osztálytagozódással.”: elit + szegény réteg

 1820: a leggazdagabb országok egy főre eső jövedelme 3-szor volt nagyobb, mint a legszegényebb országoké  1913: már 11-szeres a különbség  1950: 35-szörös a különbség  1973: 44-szeres a különbség  1992: 72-szeres volt a különbség

 Növekszik a szegények és a gazdagok közötti szakadék az országokon belül is  A szegények száma nagyon nagy a világban:  Több, mint 1 milliárd ember él kevesebből, mint 1$/nap  1981: 1,5 milliárdan  1990: 1,2 milliárdan  2001: 1 milliárdan  2000-ben 1,2 milliárd embernek nem volt vezetékes vízhez hozzáférése, 2,7 milliárd embernek pedig megfelelő szennyvízelvezetése nem volt  2004-ben kb. a népesség fele kevesebb, mint 2$/nap jövedelemből élt

 Mit gondoltok van-e felelőssége a jóléti államoknak a szegény államok helyzetéért?  Vagy van-e érdekeltsége abban, hogy segítse ezeket az államokat?  Milyen segítséget nyújtanak?

 Jared Diamond könyve és az ennek alapján készült film: Guns, Germs and Steel keresi a választ erre a kérdésre  Válasza: a földrajzi különbségek az alapvető okok között  Mégis manapság úgy tűnik, hogy van egy másik jelentős tényező:  Melyik ország tud igazán jól gazdálkodni milyen megközelítését alkalmazza a gazdasági fejlődésnek

 Piac- vagy kapitalista-gazdálkodás  Adam Smith ( ) liberális gazdálkodás, (klasszikus liberalizmus, neoliberalizmus)  Államnak kisebb szerep  John Maynard Keynes ( ) keynesian gazdálkodás (szociál-liberalizmus, Keynesianizmus)  Államnak sokkal nagyobb szerep  4 alapvető szabály: 1. A termeléshez kapcsolódó dolgok magánkézben legyenek 2. Szabad piaci feltételek 3. Mind a hazai, mind a nemzetközi kereskedelem korlátozás mentes legyen 4. Államilag szavatolt jogszabályozás, amely garantálja, hogy az ismeretlen partnerek biztonságosan köthessenek üzleteket

 A piaci ár az, ami arra serkenti a vállalkozókat, hogy új, gazdaságos (profitot hozó) eljárásokat vezessenek be és így hozzájárulnak a hatékonyabb termelési folyamatokhoz  Az államnak fontos, de korlátozott szerepe van a piacgazdaságban:  Megteremteni a hazai nyugodt, békés gazdasági és társadalmi közeget  Biztosítani a magántulajdon védelmét  Bizonyos szolgáltatások nyújtása:  Pl. nemzeti védelem  Pénzügyi stabilitás fentartása  Kritikái:  Magas munkanélküliség  A jövedelem eloszlás egyenlőtlen, különösen a növekedés időszakában  Az árak nem mindig a reális előteremtési árakhoz igazodnak

 Karl Marx, Vlagyimir Iljics Lenin tanai alapján  Szocialista berendezkedésű államok  Tervgazdálkodás  A javak központi újraelosztása  Kritikái:  Nem tud hatékonyan jólétet biztosítani  A központi tervgazdálkodás rugalmatlan, nem hatákony  Kornai János: puha költségvetési korlát  Nagyon bürokratikus  Magas korrupció

 A társadalmi fejlettséget hangsúlyozza: hogyan cselekednek az emberek egymás irányába  Segítségére lehetnek a legszegényebbeknek, hogy növeljék az életszínvonalukat  A politikai célok elérésében is lehet nagy szerepe  A környezetért is összefoghatnak  A humánusabb kereskedelemért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért is sokat tehetnek  Kritikái:  Nincs nagy térereje  Gyakorlatlan az üzleti életben  Gyakran nem tisztelik azokat, akik az adott csoporton kívül vannak

 Tengerrel nem határos országok hátrányai  Kereskedelem  Innováció első állomása is gyakran a kikötői települések  Négy évszak, téllel: a tél megállítja a járványok terjedését  Nagyobb termelési átlagokat lehet elérni általában a mérsékelt övben, mint a trópusokon  De a földrajz önmagában nem elég: a gazdasági- társadalmi berendezkedés módosítja a jólét szintjét  Sok országgal határos országok: több problémái lehetnek a határokon