Biztonságos várandósság – biztonság munkahely

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
LEAN management és a szakszervezetek Budapest, VP/2011/003/0133 Information & Consultation – LEAN Principles in Manufacturing.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Civil szervezetek a munka világában
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Várakozások az eredmények tükrében,
Állam munkavédelmi feladatai
SZEMÉLYZETI MARKETING
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
1 Tanpálya Munkavédelmi mutatók 3 4 A számok kedvezőek, de tanulni kell a múlt hibáiból !! A tevékenység megkezdése előtt mindig vegyük számba.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
A Megváltozott Munkaképességűek Tematikus Innovációs Hálózatának bemutatása Equal zárókonferencia Szombathely június 5.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
JÓL-LÉT Alapítvány Integráció női szemmel
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
BS es Információ Biztonsági Irányítási Rendszer bevezetési és üzemeltetési tapasztalatai Potóczky András Pénzjegynyomda Rt., számítástechnikai.
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Készítette: Farkasné Veres Edina
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Biztonságos várandósság – biztonság munkahely Jubileumi konferencia 2012. November 22.

Misszió Jövőképünk egy olyan társadalom, amelyben a nők és férfiak felismerik, hogy egyéni kiteljesedésük, jól-létük záloga a valódi egyenlőség. A Jól-Lét Alapítvány küldetése, hogy hozzájáruljunk a nők és férfiak egyenlőségén alapuló társadalomhoz. Azért dolgozunk, hogy minden nő és férfi azzá válhasson, akivé szeretne, ennek érdekében folytatjuk tudatformáló kampányainkat, nyújtjuk szakértői szolgáltatásainkat az egyének, munkáltatók és szakmapolitikai döntéshozók számára.

Pályaújrakezdés – hogyan tovább? maguk választotta szünetet tartanak, vagy szünetre kényszerülnek a pályafutásukban, ez a szünet kellően hosszúra nyúlik ahhoz, hogy munkába álláskor pályakezdőkre jellemző kihívásokkal szembesüljenek. A nők esetében a gyermekvállalást munkaerő-piaci szempontból kísérő-követő jelenségre utal érzékletesen a „pályaújrakezdő” kifejezés.

Biztonságos várandósság – biztonságos munkahely program - 2012 Várandósság – érték? Biztonságos várandósság – biztonságos munkahely program - 2012 Stresszkutatás – 15 multinacionális nagyvállalat HR vezetői és várandós munkatársai részvételével Társadalmi célú filmek – érzékenyítés, figyelemfelkeltés, tájékoztatás Tapasztalatátadás – párbeszéd generálás

Társadalmi háttér Nők a munka világában Gender-gap Időgazdálkodás 1. Minden negyedik európai polgár megtapasztal valamilyen lelki zavart élete során. → pszicho szomatikus megbetegedések →munka hatékonyság csökkenése, hiányzások, kiesés → hibázás esélye nő → összességében kihat a gazdasági hatékonyságra és termelékenységre 2. A munka változó világa új kockázati tényezőket eredményez. 3. Legerősebb motiváció a munkavédelmi szabályok betartására: jog. Nők a munka világában Gender-gap Időgazdálkodás Szerepelvárások Sztereotípiák Elnőiesedett szakmák Nők aránya a vezetőtestületekben

Várandósság és stressz – a hipotézis A várandós munkavállalók fokozottan ki vannak téve a stresszorok hatásának: A munkaerő-piaci hátrányok már a várandósság időszakában kialakulnak Bizonytalanság jellemző minden életterületen: → Munkahely - munkaviszony → Egészségügyi rendszer és egészségvédelem → Egyéni bizonytalansági tényezők

Kutatásban részt vett cégek: A kutatás módszertana Kutatásban részt vett cégek: Budapest Bank Nyrt. Magyar Telekom Nyrt. UPC Kft Magyar Posta DM-Drogerie Markt Kft. Magyarországi Volksbank Zrt. TESCO Grundfos Kft. ALCOA-Köfém Kft. Swicon – Tredis Kft. IT Services Hungary Kft- Állami Autópálya Kezelő Zrt. AVON Hungary Cosmetics Kft. Opten Kft. Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. 15 multinacionális és nagyvállalat bevonása 15 HR vezető és 15 fő várandós munkavállaló Kérdőív Strukturált interjú

Szervezetben betöltött szerepekkel kapcsolatos stresszorok – egyéni szinten Várandósság bejelentése Szerepelvárások Helytállás a munkában és otthon Szülői szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák Anyaság és karrier megítélése Szorongás, bizonytalanság Munkahelyi helytállás Motivációk - a visszatérés tervezése A munkakörnyezetre, munkafolyamatokra gyakorolt befolyás

Szerepelvárások és követelmények Érzése szerint könnyebb vagy nehezebb lett a munkahelyi helyzete mióta várandós? Említések: jobb:1 nem változott:7 rosszabb:7

Kettő az egyben című film JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Szerepelvárások – tradicionális nemi szerepek Várandós munkavállalók HR JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Bizonytalanság - szorongás Anyagi bizonytalanság Munkába való visszatéréssel kapcsolatos bizonytalanság Vezetővel, munkatársakkal való kapcsolattartás, támogatás JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Motivációk a visszatérésre Gyermekvállalás – otthonlét A munkától való távolmaradást befolyásoló tényezők: 23% anyagi szempontok karrier Visszatérés a munka erő-piacra

Szervezeti szintű stresszorok – vállalati kultúra és működés Várandósság mint érték Vezetői szemlélet és érintettség Együttműködés a várandósság - otthonlét – visszatérés folyamata során JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Együttműködés

Megküzdési technikák Egyéni megküzdés Prioritások kialakítása Helyzet végiggondolása Családtaggal konzultál Vezetővel egyeztet – határidő módosítás Várandósság mentén átértékeli Csoportos megküzdés Közös minimum kialakítása – nincs kiabálás Egymástól tanult technikák – humor Csoportkohézió – visszajelzések Objektivitás, távolságtartás Régi, megszokott sémák után új, praktikusabb, tudatosabb, preventívebb hozzáállás

A várandósság érték című film JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Lelki egészség – kockázatcsökkentés mint vállalati gyakorlat Ami működik – 50% Anyavállalat rendszeres auditálás Vezetői képzési programok Belső komplex program alapján képzés, tájékoztatás, kampány Stressz iskola – és rendszeres tájékoztatás Anyacég értékrendszere mentén megközelítés Védőprogram még a törvény előtt Belső felmérés - akcióterv Várandós – kisgyermekes szülők számára programok Kifejezetten várandós – kisgyermekes munkavállalókra vonatkozó stresszcsökkentő programok nincsenek Kisgyermekes szülők számára jellemző: kapcsolattartás otthonlét alatt és visszatérés atipikus lehetőségei – 40% A kisgyermekes munkavállalók számára kialakított programok RÉSZBEN reflektálnak a várandós munkavállalókat érő stresszorok csökkentésére. JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Kutatási eredmények A várandósság, mint érték hiányzik a cégek normaképzéséből. A várandós nők különböző cégkultúrákon belüli megítélése esetleges. Rendszerszintű kismama program hiánya esetén a várandósság, mint probléma kerül a fókuszba: helyettesítés, erőforrás tervezés, esetleg átcsoportosítás kérdése, a toborzás költségei. A stresszkezelés mellett legkevésbé kiálló csoport a felsővezetők köre. Legnagyobb szükségét a középvezetői csoport és a beosztott kollégák éreznék. Ugyan vannak intézkedések a munkahelyeken a munkabiztonsági kockázatok/expozíciók megszüntetése vagy csökkentése céljából, ez azonban leginkább kémiai, fizikai veszélyek és ártalmak minimalizálása vagy megszüntetése, és nem a pszichoszociális kockázatok csökkentése érdekében történnek. .

Folyamat szemlélet – „Hogy mindene meglegyen” „ Várandósság Visszatérés a munkaerő-piacra Otthonlét

Köszönöm a figyelmet. A Biztonságos várandósság – biztonságos munkahely program Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott támogatásból valósult meg.

Együttműködő partnereink: Ideocsoport – Kutatásvezető: Holecz Hajnalka Intron Film Productions Mars Magyarország, Dorottya Udvar Külön köszönet: Gelencsér Gábornak és Molnár Kingának a filmpályázatok elbírálásában nyújtott segítségért. Köteles Katalinnak a forgatási helyszín biztosításáért. A filmszereplést vállaló önkénteseknek.