Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Íme, az én anyám és az én testvéreim
A hűtlenség ellenszere
Elhívás, Felkészítés, Elküldés
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Érintés.
Feltehetek egy kérdést?
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
ApCsel
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
ALAPIGE: 1Kir 3,
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
1 Tomka János – Bőgel György Érzelmek és eredmények XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, szeptember 29 – október 1.
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Úton böjtben Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Koinónia a gyakorlatban
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Kértem Istent ….
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Jászberényi Gyülekezet. ENGEDELMESSÉG (uralkodás, alávetettség). 2011
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje április.
1 Továbblépés - Az üzenet.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Az Élet Igéje október.
Isten mondta.
Hamvazó- szerda.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Élet Igéje szeptember.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Mt 19,16-30.
Az első csoda: Kánai Menyegző
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Igeolvasás.

Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Egy igazi tanítvány szolgálja Krisztust
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
A teremtő és gondviselő Atya
Istené a dicsőség Efézus 3:1-13.
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett Jakab és János, a Zebedeus két fia, és így szóltak hozzá: ‘Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk.’

Jézus megkérdezte tőlük: ‘Mit szeretnétek, mit tegyek meg nektek?’ Ők pedig ezt mondták neki: ‘Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobb, a másikunk a bal kezed felől üljön majd dicsőséges uralkodásod idején.’ Jézus így válaszolt: ‘Nem tudjátok, mit kértek. Vajon ki tudjátok-e inni azt a poharat, amelyet én kiiszom, és meg tudtok-e keresztelkedni azzal a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?’

Mire ők így feleltek neki: ‘Meg tudjuk tenni.’ Jézus ekkor ezt mondta nekik: ‘Azt a poharat, amelyből én iszom, kiisszátok, és azzal a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem, megkeresztelkedtek, de hogy ki üljön jobb vagy bal kezem felől, azt nem az én dolgom megadni, mert azoké lesz az, akiknek elkészíttetett.’ Amikor ezt a többi tanítvány meghallotta, megharagudott Jakabra és Jánosra.

De Jézus odahívta őket, és így szólt hozzájuk: ‘Tudjátok, hogy azok, akik a népek fejedelmeinek számítanak, uralkodnak rajtuk, és nagyjaik hatalmaskodnak rajtuk. De nem így van közöttetek, hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok; és aki első akar lenni közöttetek, az legyen mindenki rabszolgája. Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.’ ”

a)Tekintélynek kell lennie a gyülekezetben, de ennek a szolgálatból kell kinőnie. b)Mk 10:45-ben Jézus Krisztus az evangélium érvényesítése érdekében semmilyen hatalmi eszközt nem vetett be.

II.Gyakorlati megvalósulása Pál apostol életében a)Vitathatatlan, hogy az apostolok tekintélye messze felette volt a többi szolgálattevőének, de ezt sem túlhangsúlyozni, sem alábecsülni nem szabad.

b)Tud apostoli tekintélyéről, hatalmáról (exouszia), melyet Krisztustól kapott, ennek a hatalomnak a gyakorlótere a szolgálat (diakónia). hatalom szolgálat

Példák: 1 Kor 4:21 „Mit akartok? Bottal menjek hozzátok, vagy szeretettel és szelíd lélekkel?” 1 Thessz 2:7 „Mint Krisztus apostolai élhettünk volna tekintélyünkkel, mégis olyan szelíden léptünk fel közöttetek, mint ahogyan az anya dajkálja gyermekeit.”

Film 8-9 „Krisztusban tehát egész nyíltan megparancsolhatnám neked azt, ami kötelességed volna, a szeretet miatt azonban inkább csak kérlek, mert ilyen vagyok én, az öreg Pál, most még fogoly is Krisztusért.” 2 Kor 1:24 „Mert nem akarunk uralkodni a ti hiteteken, hanem munkatársai vagyunk örömötöknek, mivel szilárdan álltok a hitben.”

2 Kor 8:8 „Nem parancsként mondom, hanem azért, hogy mások buzgósága által a bennetek lévő szeretet valódiságát is kipróbáljam.” c)Leveleinek formája is ezt mutatja: első része általában érvelő rész, második része a figyelmeztető rész. d)Munkatársaival való bánásmódja: nagyon gyakran használja a „munkatárs” szót.

S mert a szolgálat is rafinált módon uralkodásba csaphat át, az önmagunk emlékeztetése fontos: „mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” (2 Kor 12:10) III.Mindenki kísértése, hogy uralkodjon, jogait kikényszerítseKorinthus. IV.Luk 9:46 is fontos: „támadt bennük az a gondolat, hogy ki a nagyobb köztük.”

Általános emberi jellemző, hogy amikor emberek összegyűlnek, máris kezdik magukban méricskélni egymást. Beskatulyázás: •erős – gyenge •tehetséges – tehetségtelen •jámbor – nehéz természetű •társasági – magának való.

V.Nem arról van szó, hogy az egyházban nem lehet jog, tekintély, vagy intézmény, ám ezeket uralmi eszközökkel kikényszeríteni nem lehet. Örömteli, szabad engedelmesség, egyetértés.