HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
H OGYAN HOZZUNK LÉTRE IFJÚSÁGI ÖNKORMÁNYZATOT ? STEP BY STEP.
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Játékvezetők teendői mérkőzés előtt, közben és után
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Álmok… Caso não utilize a parte “voltando a sonhar” do modulo, favor deletar.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Forrás: Infografika Forrás:
A programokra vonatkozó általános szervezési ajánlások.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Büntetés-végrehajtási
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
AIIR projekt Autósiskolai Integrált Információs Rendszer.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Az e-portfólió használati köre
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
A projekttervezés technikái, a közösségi tervezési megközelítés
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
HOGYAN HOZZUNK LÉTRE ELEKTRONIKUS KÖZÖSSÉGI ÖNSEGÍTŐ RENDSZERT? STEP BY STEP.
HOGYAN VALÓSÍTSUNK MEG ELEKTRONIKUS VÁLASZTÁST? STEP BY STEP.
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
25. Utómunka, FILMSZERKESZTÉS, VÁGÁS
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Rendezvényszervezési technikák Mozgássérültek Budapesti Egyesülete október 5. Lurdy Ház.
B a r á t s á g g a l a k ö z ö s s é g é r t! Rotary Akadémia A Rotary klubok szervezeti kérdései, klubélet Összeállította: Dervarics Attila.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Folyamat-, illetve állapotjelentés
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Játszótéri biztonság az új szabályozások tükrében
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Az SZMBK Intézményi Modell
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP AJÁNLÁS A segédlet hatékony eszközt ajánl megvalósított ifjúsági projektjeink dokumentálásához, láthatóvá tételéhez. Ezen túl a dokumentumfilm készítése olyan eszközként funkcionál az ifjúsági projektek során, amely lehetőséget nyújt a fiatalok aktív bevonására. Ajánljuk ifjúsági munkásoknak, fiatalok olyan közösségeinek, akik szeretnének megismerkedni a láthatóvá tétel egy új eszközével. A segédlet elkészítésének alapjául az FLP program által támogatott „Heart, keep beating” projekt kiadványa szolgált (www.heartkeepbeating.eu). 2

FOGALOMMAGYARÁZAT Nem releváns. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP FOGALOMMAGYARÁZAT Nem releváns. 3

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP ELŐFELTÉTELEK Anyagi forrás: - amennyiben a technikai eszközök rendelkezésre állnak, nem szükséges. Materiális eszközök: - kamera, számítógép, vágó program. Humán eszközök: aktív fiatalok. Körülmények: - dokumentumfilm készítésére alkalmas projekt, téma. Bevonandó együttműködők: Felnőtt segítő; Projektszereplők, érintettek Interjúalanyok (projekt témájától függően). 4

LÉPÉSEK 1. LÉPÉS: ELŐKÉSZÍTÉS HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 1. LÉPÉS: ELŐKÉSZÍTÉS Felelős: - Projekt résztvevői/dokumentumfilm készítéséért felelős személy Időszükséglet: - 1 hét Eszköz, módszer: Az előkészítés keretében próbáljuk meg megválaszolni az alábbi kérdéseket: - Miért akarunk dokumentumfilmet készíteni a projekt keretében? - Kik alkotják a projekt célcsoportját, és nekik milyen hasznuk származhat a dokumentumfilm készítésből? - Ki a dokumentumfilm végső célcsoportja? Ezen kérdések megválaszolása segíteni fog az elindulásban, még akkor is, ha a film témája nincs eldöntve. Mire figyeljünk? A projektben résztvevő minél több szereplőt vonjuk be az előkészítésbe, a beszélgetést lehetőleg facilitáljuk és dokumentáljuk. Hasznos lehet, ha több, meglévő dokumentumfilmet is megnézünk közösen, és összegyűjtjük a használhatónak ítélt megoldásokat. 5

2. LÉPÉS: A FILMKÉSZÍTÉS KERETEINEK TISZTÁZÁSA I. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 2. LÉPÉS: A FILMKÉSZÍTÉS KERETEINEK TISZTÁZÁSA I. Felelős: - dokumentumfilm készítéséért felelős személy Időszükséglet: - 0,5 nap Eszköz, módszer: Csoportmegbeszélés, amelynek célja annak tisztázása a résztvevők körében, hogy milyen elvárásaik, kételyeik és félelmeik vannak a projekttel kapcsolatban. A megbeszélést orientálhatjuk a következő kérdések köré: Mit vár el a projekttől? Figyelembe vette-e a projekt hosszú távú hatásait, amelyek kihathatnak a mindennapi életére? 6

2. LÉPÉS: A FILMKÉSZÍTÉS KERETEINEK TISZTÁZÁSA II. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 2. LÉPÉS: A FILMKÉSZÍTÉS KERETEINEK TISZTÁZÁSA II. Mire figyeljünk? Fontos, hogy a film készítésében résztvevők tisztában legyenek azzal, hogy mibe vágnak bele. A film rendkívül hatásos műfaj, nagyon széles közönséget elérhetünk vele – ezért fontos a filmkészítés tervezésekor meghatározni, hogy milyen célcsoporthoz milyen céllal szeretnénk eljuttatni. Számoljunk azzal, hogy a filmkészítés, és annak folyamata, magukra a résztvevőkre is hatással lesz (ezért mindenképpen célszerű, hogy tapasztalt, és bizalmi szerepben lévő felnőtt segítő is részt vegyen a film készítésében, aki kezelni tudja a felmerült helyzeteket. 7

3. LÉPÉS: TÉMAVÁLASZTÁS I. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 3. LÉPÉS: TÉMAVÁLASZTÁS I. Felelős: - projektvezető, dokumentumfilm készítéséért felelős személy Időszükséglet: - 1 hét Eszköz, módszer: Ötletbörze. Például, ha valamilyen társadalmi problémát szeretnénk dokumentumfilm segítségével feldolgozni, akkor segíthet a témaválasztásban az alábbi néhány kérdés: Ha tudnál egyetlen dolgot változtatni a mindennapi életedben, mi lenne az? Mit lennének hajlandók a résztvevők megtenni, hogy változtassanak a konkrét problémán? Hogyan lehetne ezt a kihívást egy dokumentumfilmben feldolgozni? 8

3. LÉPÉS: TÉMAVÁLASZTÁS II. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 3. LÉPÉS: TÉMAVÁLASZTÁS II. Mire figyeljünk? Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló anyagi és humán erőforrásokat, szabadidőt, és mérlegeljük, hogy összhangban vannak- e/lehetőséget adnak-e a választott témáról szóló, választott tartalmú film elkészítésére 9

4. LÉPÉS: A „STÁB” FELÁLLÍTÁSA HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 4. LÉPÉS: A „STÁB” FELÁLLÍTÁSA Felelős: - dokumentumfilm készítéséért felelős személy Időszükséglet: - 1-2 hét Eszköz, módszer: Osszuk ki a film készítéséhez kapcsolódó konkrét feladatokat, határozzuk meg a szerepeket: rendező, kameraman/operatőr, riporter, vágó, narrátor, stb. Mindenképpen tartsunk ismertetőt a kamera használatáról, a művészi effektekről. Mire figyeljünk? Előzetesen mérjük fel, hogy melyik fiatalnak milyen szerepkörben van tapasztalata. Tegyük lehetővé, hogy a fiatalok maguk válasszák ki, hogy milyen feladatban szeretnék kipróbálni magukat. Ha az eszközeink lehetővé teszik, több stáb is felállhat, és külön „forgathat”. 10

5. LÉPÉS: FORGATÓKÖNYV(EK) ELKÉSZÍTÉSE HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 5. LÉPÉS: FORGATÓKÖNYV(EK) ELKÉSZÍTÉSE Felelős: - dokumentumfilm készítéséért felelős személy, stábvezetők, stábtagok Időszükséglet: - projekttől és film témájától függően Eszköz, módszer: Workshop, tervezési eszközök, kutatás. Mire figyeljünk? Hagyjuk, hogy a résztvevők kutathassanak az általuk választott témában, és hogy maguk válasszák ki a forgatási helyszíneket, módszereket. Adjunk meg minden igényelt támogatást, technikai segítséget nekik. Ha kell, vonjunk be szakértőket. Célszerű lehet, ha bemutatjuk a filmkészítéshez szükséges eszközök rendeltetésszerű használatát, és támpontokat adunk arra vonatkozóan, hogy mire figyeljenek a felvétel során (fényviszonyok, effektek, stb.) 11

LÉPÉSEK 6. FILMFORGATÁS I. Felelős: HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 6. FILMFORGATÁS I. Felelős: - dokumentumfilm készítéséért felelős személy, stábvezetők, stábtagok Időszükséglet: - projekttől és a témaválasztástól függ. Eszköz, módszer: Kamera, forgatáshoz szükséges egyéb eszközök. 12

LÉPÉSEK 6. FILMFORGATÁS I. Mire figyeljünk? HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 6. FILMFORGATÁS I. Mire figyeljünk? Célszerű a forgatókönyvvel együtt a filmforgatásra vonatkozó időbeli ütemezést is készíteni, és az általuk megválasztott határidőkre felhívni a figyelmüket. Ajánlott, hogy minden stáb munkáját bizalmi szerepkörben lévő felnőtt segítő kövesse nyomon, aki nem avatkozik be a filmforgatás folyamatába, de elérhető, ha szükség van rá (ennek szükségessége függhet a film témájától is). Biztonságra fokozottan ügyeljünk. Győződjünk meg arról, hogy a munka folyamán mindenki tisztában legyen vele, hogy mikor, milyen munka, miért folyik. Ne felejtsük el, hogy a stáb tagjai, és a filmben szereplő személyek is „valódi” emberek, a film készítése hatással lehet rájuk, ezért folyamatosan beszéljük meg velük az élményeiket. 13

7. FILM SZERKESZTÉSE/VÁGÁSA HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÉPÉSEK 7. FILM SZERKESZTÉSE/VÁGÁSA Felelős: - dokumentumfilm készítéséért felelős személy, stábvezetők, stábtagok Időszükséglet: - felvett anyag hosszától függ. Eszköz, módszer: Számítógépes program, számítógép Mire figyeljünk? Vegyük számításba, hogy a vágási munkálatok általában sokkal több időt vesznek igénybe, mint azt előre terveztük. A mi döntésünktől függ (és a projekt lehetőségeitől), hogy megtanítjuk-e a fiataloknak a filmszerkesztés, vágás technikáit, vagy külső szakértő igénybe vételével, a fiatalok irányításával valósítjuk meg a lépést. 14

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP PRAKTIKÁK Készítsük fel a fiatalokat a kamera előtti és mögötti szereplésre, hogy az „éles” helyzetben már gyakorlottak legyenek. Ne becsüljük le a háttérmunka fontosságát! Alkalmazzunk az előkészítés során „interjú szimulációt”. Ennek célja, hogy gyakoroljuk a kérdéseket, amelyeket fel fogunk tenni a résztvevőknek a filmforgatás során; hogy teszteljük a kérdések minőségét; gyakoroljuk az interjúkészítést; hogy jobban megismerjék egymást a stáb tagjai. Bevált technika, ha a stáb tagjai előzetesen egymással készítenek interjúkat – így sok, nem várt helyzet is előre felmerülhet. 15

DOKUMENTÁCIÓ www.hearttkeepbeating.hu HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP DOKUMENTÁCIÓ www.hearttkeepbeating.hu 16

FENNTARTHATÓSÁG KÉRDÉSEI HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP FENNTARTHATÓSÁG KÉRDÉSEI A filmkészítés, mint bevonási eszköz képes erős csapatot, közösséget kovácsolni a fiatalokból, amely motiváló lehet arra is, hogy közösen újabb projekteket tervezzenek és valósítsanak meg. A filmkészítés során olyan kompetenciákat szerezhetnek, illetve fejleszthetnek, amely egyéni életpályájukra, fejlődésükre is hatással lehet. 17

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP LÁTHATÓVÁ TÉTEL Maga a filmkészítés dokumentációs eszköz, illetve segítségével a fiatalok közösségének/ifjúsági szervezetnek/projektnek is nagyobb nyilvánosságot biztosíthatunk. Számtalan hazai és nemzetközi portál elérhető, ahol az elkészült filmeket meg lehet osztani, amely segíthet új kapcsolatok létrehozásában, új projektek születésében. Célszerű a filmbe – a projekt ismertetésén túl – néhány képkocka erejéig beleszőni a projektet megvalósító/filmet készítő szervezet, csoport ismertetését is. 18

KAPCSOLÓDÓ SZAKMAI KÖNYVEK, SZAKIRODALOM HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP KAPCSOLÓDÓ SZAKMAI KÖNYVEK, SZAKIRODALOM http://kukker.manna.ro/showvideo/1073/hogyan_keszitsunk_amator_filmet?_i http://kukker.manna.ro/showvideo/10 77/hogyan_keszitsunk_amator_filmet ?_ii http://kukker.manna.ro/showvideo/10 87/hogyan_keszitsunk_amator_filmet ?_iii http://kukker.manna.ro/showvideo/10 99/hogyan_keszitsunk_amator_filmet ?_iv 19

REFERENCIASZERVEZETEK HOGYAN KÉSZÍTSÜNK DOKUMENTUMFILMET IFJÚSÁGI PROJEKTÜNKBEN? STEP BY STEP REFERENCIASZERVEZETEK Kulturális és Szabadidős Egyesület – Bordány; www.bordanynet.hu 20