Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé."— Előadás másolata:

1 Partnerség - együttműködés a társadalmi tervezés gyakorlatában Péterfi Ferenc peterfi@kkapcsolat.hu

2 Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé tesz A részvétel közös felelősséggé válhat, amely - egyebek között - helyben felszínre hozhat nélkülözhetetlen többleterőforrásokat

3 Közösségi részvétel, beleszólás közösségi érdekérvényesítés
A részvétel létrejöttének feltételei 1.: egyenrangúnak tekintsenek, valódi jogai legyenek az érintetteknek, higgyenek a közösségek abban, hogy ebben ők illetékesek, hogy érdemes, hogy van esélye a bekapcsolódásnak, a beleszólásnak, információm legyen a kérdésben, s hogy bármikor hozzáférjek a témával kapcsolatosan számomra – számunkra fontos további információkhoz

4 A részvétel létrejöttének feltételei 2.
a döntéshozóktól, a helyi közösség tagjaitól: tehát az együttműködésben résztvevő felektől kölcsönösen annak a tudása, hogy a másikkal együtt tudjak valamit - többnyire egy-egy folyamatot – végig csinálni. A másik szempontjainak a kalkulálása, számbavétele, elfogadása, „magamra eresztése” – ezek nagy művészetet: kifinomult közösségi tudást jelentenek. Szükség van ehhez valamennyi szereplőnek egy tanulási, szocializációs folyamatban való részvételre.

5 Közösen végzünk valamit

6 Együtt tervezzük a lépéseit, tartalmát
Közösen végzünk valamit

7 A helyzetet közösen elemezzük Együtt tervezzük a lépéseit, tartalmát
Közösen végzünk valamit megoldandó problémák mit vállalunk el közösen minden résztvevő fontosnak tartja

8 Közösségi tervezés a megfelelő fázisban (tehát a folyamat kezdetén) való megjelenésen, a felek közötti egyenrangúságon, a kölcsönös tájékozottság esélyén (transzparencia) túl, fontos, hogy tudatában legyünk: valamennyi együttműködő fél megosztja egymás között a közös tevékenységből - így a tervezési folyamatból - eredő hasznot és kockázatot is!


Letölteni ppt "Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé."

Hasonló előadás


Google Hirdetések