KUTATÓ- ÉS TÁJÉKOZTATÓSZOLGÁLAT Levéltári kezelői tanfolyam – 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Sportorvosi igazolás érvényessége
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
KORHATÁR BESOROLÁS a gyakorlatban
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Iratkezelés ellenőrzése, az ellenőrzés részletes feladatai
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Elektronikus kérelem benyújtás
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Munkavédelmi előírások rendszere
Cégnyilvántartás.
Adatvédelmi fogalmak.
Pedagógus oklevelek elismerése
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Álláshirdetés, pályázat
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Térfigyelő rendszer Baján
A JÜB fogalma és funkciói
ADATVÉDELMI OKTATÁS
Az egyéni vállalkozás.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Alkotmányos jogi védelem
Adatvédelmi alapelvek
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Egyszerű ügyiratok.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Az adatvédelem szabályozása
- Regisztrációs útmutató - Participant Portal (URF)
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
A LEVÉLTÁRI NYILVÁNTARTÁSOK TIPUSAI ÉS A VEZETÉSÜKKEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK Segédlevéltáros tanfolyam (MOL) V. modul 15. téma október 11., 13. Lakos.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Munkajogi ismeretek.
Kutatók és ügyfelek kiszolgálása Dékány Szilveszter – Komlósi-Gera Zsófia − Nagy Gábor.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
Úton az elektronikus levéltár felé
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Polgári társulások 2019 tények, tévhitek és a gyakorlat
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

KUTATÓ- ÉS TÁJÉKOZTATÓSZOLGÁLAT Levéltári kezelői tanfolyam – 2009

JOGSZABÁLYOK – LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY A közlevéltár  az őrizetében lévő levéltári anyagot nyilvántartja, szakszerűen kezeli, biztonságosan megőrzi, feldolgozza, és megfelelő segédletek készítésével lehetővé teszi annak használatát;  a levéltári anyagról hiteles másolatot vagy tartalmi kivonatot ad ki;  a kutatni kívánt téma megjelölését tartalmazó kérelemre bármely természetes személy számára ingyen lehetővé teszi, hogy az Adatvédelmi törvény rendelkezéseinek betartásával kutatást végezzen, és a kutatásra kiadott levéltári anyagról saját költségén másolatot készítsen;  a kutatást végző személy részére a kutatás megkezdése előtt látogatói jegyet ad ki, mely – évenkénti meghosszabbítással – folyamatosan használható;  a kutatásra átadott levéltári anyagról nyilvántartást vezet;  a kérelmező által megadott egyedi adatok alapján tájékoztatást nyújt;  kutatási vagy kiállítási célból más levéltárnak vagy közgyűjteménynek kölcsönzi a levéltári anyagot.

JOGSZABÁLYOK – NKÖM RENDELET A közlevéltár  a levéltári anyag kutatótermi használatának általános szabályait figyelembe véve saját hatáskörében kutatótermi szabályzatot készít, melyben meghatározza a levéltári anyag kutatótermi használatának rendjét, az igénybe vehető szolgáltatások körét és módját, valamint a kutatói másolatok elkészítésének díját;  a kutatóterem nyitva tartása idején gondoskodik a kutatóterem állandó felügyeletéről, a levéltári anyag sérülésmentes és biztonságos körülmények közötti kutathatóságáról, a kutatók levéltári anyaggal való ellátásáról és megfelelő szakmai tájékoztatásáról; A kutatótermi felügyelő  ismerteti a kutatóval a levéltár kutatási szabályzatát és folyamatosan ellenőrzi annak betartását;  megadja a kutatás megkezdéséhez szükséges tájékoztatást;  további felvilágosításért a megfelelő referenshez irányítja a kutatót.

JOGSZABÁLYOK – NKÖM RENDELET A kutató  az általa kutatni kívánt levéltári anyagot a kutatótermi felügyelőtől kérőlap, kísérőlap és őrjegy szabályszerű kitöltésével és benyújtásával igényelheti; a kérőlap és kísérőlap tartalmazza a kutató nevét, az általa kutatásra igényelt levéltári anyag pontos jelzetét, valamint a kérőlap beadásának keltét. A közlevéltár  az egyszerre benyújtható kérőlapok számát négyben, az egy kérőlapra kiadható levéltári anyag mennyiségét egy doboznyi/csomónyi, illetve tíz egyedi jelzetre kiterjedő mennyiségben,tíz kötetben vagy öt filmtekercsben maximálhatja. A kutatószolgálat  nyilvántartásba veszi a kutató nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét, lakcímét és a személyazonosságát igazoló okmány számát;  kutatónaplót vezet, melyben rögzíti a kutatási eset sorszámát, a kutatás dátumát, a látogatói jegy iktatószámát és a levéltári anyagot igénylő kérőlap sorszámát.

JOGSZABÁLYOK – NKÖM RENDELET A közlevéltár  a kérelmező által közölt adatok alapján általános tájékoztatást nyújt a keresett tárgyra vonatkozó adatokat tartalmazó levéltári egységekről;  a tájékoztatás alapjául szolgáló levéltári anyagról tartalmi kivonatot vagy hiteles másolatot ad ki;  ügyviteli, kutatási, kiállítási vagy levéltári működési célból 90 napot meg nem haladó időtartamra iratanyagot kölcsönöz;  kölcsönzési naplót vezet, melynek kötelező adatai: a kölcsönzés időpontja, a kölcsönvevő szerv neve és postacíme, a kölcsönzés célja, a kölcsönzött iratanyag megnevezése és terjedelme, a kölcsönzés időtartama és annak esetleges meghosszabbítása, a visszavétel időpontja, az iratanyag fizikai állapotának leírása, a kölcsönzésre vonatkozó ügyirat iktatószáma.

Kutatási korlátozások 1. Általános időbeli korlátozás (Ltv. 22.§)2. Az iratanyag jellegétől függő korlátozás (Ltv. 22.§) NINCS KORLÁTOZÁS Időbeli korlátozás nélkül mindenki megismerheti a már nyilvánosságra hozott és a közérdekű adatokat május 2. előtt: a keletkezés éve + 15 év május 1. után: a keletkezés éve + 30 év december 31. óta december 31-ig • belső használatra készült és • döntéselőkészítő iratok az átadó szerv hozzájárulásával KURATÓRIUM KÖZLEVÉLTÁR 3. Személyes adatok védelme (Ltv. 24.§) a születéstől számított 90 év az irat keletkezése után 60 év a halálozástól számított 30 év Kivétel az adatvédelmi korlátozás alól: anonimizált másolat; érintett/örökös/hozzátartozó hozzájárul (kutatói nyilatkozattal!); tudományos célú kutatás (támogató állásfoglalással és kutatói nyilatkozattal!); külföldi: azonos adatvédelmű országból, időbeli korlátozás lejárt (támogató állásfoglalással és adatkezelési nyilatkozattal!)

KUTATÁSI SZABÁLYZAT Az érvényes jogszabályok alapján részletesen meghatározza  a kutatótermek működési rendjét (cím, felügyeleti rend, nyitva tartás, kutatásra bocsátott iratanyag, nyilvántartások vezetése);  a kutató és a kutatás regisztrálásának módját (kutatási kérelem, látogatói jegy, támogatói nyilatkozat);  a kutatószolgálat működési rendjét (Kutinfo, a kutatási kérelmek, kérőlapok és kutatói másolatok nyilvántartókönyve, kutatói napló, a kutatóterem használatának szabályai);  a levéltári anyag használatának feltételeit és módját (kérőlap, kísérőlap, őrjegy, reprográfiai szolgáltatás megrendelőlapja, fotójegy);  a levéltári anyag másolásának feltételeit és módját (állományvédelmi szempontok, anonimizált másolat), valamint a jogszabályokban és a kutatási szabályzatban rögzített feltételek be nem tartása esetén alkalmazandó szankciókat.

TÁJÉKOZTATÁS A LEVÉLTÁRI ANYAG ALAPJÁN TARTALMI KIVONAT A tartalmi kivonat olyan írásos, de nem szöveg- és nem formahű értesítés, amely a magánszemély személyi körülményeire, jogaira és kötelezettségeire vonatkozóan a levéltár anyagából szolgáltat adatkat. Formája: Hivatalosan igazolom, hogy ez a … oldalra terjedő kivonatos másolat a … Levéltár őrizetében lévő … jelzetű irat szövegével tartalmilag, a „…” szövegrész pedig a fenti irat … oldalának … sorával (vagy: … oldalának … számú bejegyzésével; vagy: … oldalának … időpontban kelt bejegyzésével; vagy: … oldalának … vezérszóval kezdődő bejegyzésével) szó szerint megegyezik. [Dátum, cégszerű aláírás, pecsét]

TÁJÉKOZTATÁS A LEVÉLTÁRI ANYAG ALAPJÁN HITELES MÁSOLAT A hiteles másolat lehet tartalmára nézve teljes vagy kivonatos, formájára nézve pedig szöveghű (írásos) vagy szöveg- és formahű (analóg vagy digitális fényképfelvétel, fénymásolat). A teljes másolat az adott irat teljes szövegét tartalmazza. A szöveghű kivonatos másolatnak tartalmaznia kell az eredeti irat szöveghűen másolt kezdő és záró részét. A másolás során kihagyott szövegrészek helyét három ponttal, a kihagyás folytán szükségessé vált, a másoló által alkalmazott szövegrészeket pedig az így beillesztett szavak aláhúzásával kell jelölni. Ha a hiteles másolat több oldalra terjed ki, akkor az oldalakat nemzetiszínű zsinórral át kell fűzni, a zsinórvégeket a hátoldalon le kell ragasztani, a záró cimkét pedig úgy kell lepecsételni, hogy a cimkét és a zsinórt a pecsét megsértése nélkül ne lehessen eltávolítani.

TÁJÉKOZTATÁS A LEVÉLTÁRI ANYAG ALAPJÁN HITELES MÁSOLAT Formája: Hivatalosan igazolom, hogy ez a … oldalra terjedő másolat a … Levéltár őrizetében lévő … jelzetű irat szövegével szó szerint megegyezik. A hiteles másolat …-ik sorában „…” szóban lévő „…” betűt másolási hiba miatt „…” betűre, a …ik sorban „…” szót másolási hiba miatt „…” szóra javítottam. [Dátum, cégszerű aláírás, pecsét] Hivatalosan igazolom, hogy ez a … lapra terjedő, … arányban készült fénykép- /digitális/fénymásolat a … Levéltár őrizetében lévő … jelzetű irat szövegével megegyezik. [Dátum, cégszerű aláírás, pecsét]

KÖLCSÖNZÉSI NAPLÓ

Kutatótermi nyomtatványok