Szociális és Szakmai Integrációért Egyesület Az intézménytől a társadalmi befogadásig Az önirányított élet modelljei Németországban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Büntetés-végrehajtási
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Segélyezési rendszer átalakítása
Fogd A Kezem Alapítvány
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Lehetőségek a nagy létszámú
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Fogyatékosok gondozása
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Családtámogató ellátások
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Szociális és Szakmai Integrációért Egyesület Az intézménytől a társadalmi befogadásig Az önirányított élet modelljei Németországban

Az előadás témái •A Szociális és Szakmai Integrációért Egyesület •Adatok •Vélemények •Az önirányított élet jogi alapjai •Saját költségek/ büdzsé •Tanácsadó helyek a saját büdzséhez •Személyre szabott segítségnyújtás •Segítségnyújtó szolgálat •Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho-szociális Központ

VSBI e.V.: Adatok és célok  Alapítás: 2005, Székhely: Merseburg  Cél: A fogyatékkal élők és gondozásra szorulók társadalmi befogadását támogató innovatív koncepciók kipróbálásának biztosítása  Az önirányított élet biztosítása időseknek és fogyatékkal élőknek a tanácsadó és támogató szolgáltatások kínálatának a létrehozásával  Tagja a Szászországi és Türingiai Paritásos Jóléti Egyesületnek

Statisztika I év Forrás:  tanulmány: „Idős és fogyatékos” – ahogy a demográfiai változások a fogyatékkal élők életére hatnak Berlin- Népességfejlődési Intézet, 2009  6,7 M a nyilvántartott fogyatékkal élők száma Németországban (2005)  tanulási problémákkal rendelkezők/ értelmileg akadályozottak  80 % megbetegedés okozta  1/20 veleszületett betegség =

Statisztika II os év  otthonban élő  a házi segítségnyújtást igénybe vevők száma  fő dolgozik a fogyatékkal élőknek kialakított munkahelyeken.  Ebből 50% él otthonokban.

Statisztika III év  A beilleszkedést segítő támogatások költsége között 7-ről 12 Mrd €-ra emelkedett.  Állandó elhelyezés költsége: €/hely.  Házi segítségnyújtásban részesülők esetén a költség: €/hely.  Fogyatékkal élők munkahelyeinek költsége: € /hely.

Felmérések/ Vizsgálatok  Igénybevétel, szociális háló és életkor a fogyatékkal élők támogatási kínálatának példáján keresztül. Pfaff, Holger; Schulz-Nieswandt, Frank u. a. (INA- Studie). Kutatási zárójelentés. Freiburg  600 állandó otthonban élőt kérdeztek meg az otthonba vonulásának az okáról:  50 % a gondozást végző családtagok túlterhelése  25 % egészségügyi okokból  21 % családi feszültségek  14 % az ápoló/gondozószemély halála (idősebbeknél > 20%)

Felmérések/Vizsgálatok  „Lakás teljes ellátással“ Metzler, Heidrun (2004),Stuttgart.  Egy, a szellemi fogyatékos fiatal felnőttek (átlag életkor 27 év) körében, 2004-ben Baden- Württemberg-ben végzett kérdőíves vizsgálat eredményei % -ban (egyszerre több választási lehetőség):  42 % szeretne párként, a partnerével lakni  20 % házi segítségnyújtást venne igénybe  17 % lakóközösségben  10% egyedül  12 % csoportosan egy otthonban  10 % testvéreknél  10% szülőknél

 EU-Bizottság:Akcióterv (Disability-Action-Plan) a tagállamok megbízásával. Intézményesítés megszüntetése, egy elérhető, közösség közeli egészségügyi ellátás és ennek megfelelő segítségnyújtó- és támogató szolgáltatások kiépítésével. Az önirányított élet jogi alapjai

Megállapodás a fogyatékkal élők jogairól (2006) •Németországban ban ratifikálták. •Hatályos törvény Németországban. •Probléma, hogy milyen formában ér el közvetlen hatást, illetve, hogy az egyezményből milyen jogok fakadnak. •A megvalósulását a politika és a közigazgatás minden szereplőjének kötelessége elősegíteni, támogatni. Az önirányított élet jogi alapjai

Megállapodás a fogyatékkal élők jogairól Cikkely A megállapodás célja, hogy elősegítse, védje és szavatolja, hogy a fogyatékkal élők teljes egyenjogúságot élvezzenek az alapvető emberi és szabadságjogokban és erősítse az otthonban élők méltóságának tiszteletben tartását. 19. Cikkely: Független életvitel és közösségbe való beépülés • ugyanazok a jogok és választási lehetőségek illessék meg a fogyatékkal élőket, mint minden egészséges embert a társadalomban; •Egyenjogúan lehetőségük legyen a tartózkodási helyük kiválasztásában és annak eldöntésében, hogy hol és kivel szeretnének élni, és ne legyenek rákényszerítve arra, hogy speciális lakásformákban éljenek; •Hozzáférés biztosítása önkormányzati támogató szolgáltatásokhoz, otthon és intézményekben, valamint egyéb önkormányzati szolgáltatásokhoz, beleértve a személyre szabott segítségnyújtást is. Az önirányított élet jogi alapjai

Német Szövetségi Köztársaság, Szociális Törvénykönyv IX: A fogyatékkal élők rehabilitációja és részvétele 1. § Önmeghatározás és a társadalmi életben való részvétel Az önmeghatározást és a társadalmi életben való egyenjogú részvételt támogató szolgáltatások garantálása 5. § Szolgáltatási csoportok  Orvosi rehabilitációhoz kapcsolódó szolgáltatások  A munka világában való részvételt elősegítő szolgáltatások  A megélhetést biztosító és egyéb kiegészítő szolgáltatások  A társadalmi, közösségi életbe való bekapcsolódást elősegítő szolgáltatások Az önirányított élet jogi alapjai

Szociális törvénykönyv IX. 9.§ A támogatásra jogosultak kívánság- és választási joga A nem pénzbeli támogatások az igénybevevő kívánságára pénzbeli juttatásként vehetők figyelembe. • A szolgáltatások, a szolgáltatók és az intézmények lehetőleg nagy teret hagyjanak az igénybe vevőknek, hogy saját felelősségükre alakítsák az életkörülményeiket és támogassák az önmeghatározásukat. 17. § Személyes büdzsé • Javaslatra a szolgáltatásokban részesülők személyes büdzsét is kialakíthatnak, ezzel is biztosítva azt, hogy a támogatásra jogosultak amennyire csak lehet, egy önirányított életet folytathassanak és önmagukért felelősséget vállalhassanak.

A klasszikus szolgáltatási háromszög ábrája: Finanszírozó (Pl. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal) Szolgáltató (Pl.: ápolási szolgálat) Fogyatékkal élő (támogatásra jogosult) igény szolgáltatás egyezmény (pl.: §79SGB XII) pénz válasz szerző dés Személyes büdzsé

A klasszikus szolgáltatási háromszög ábrája Finanszírozó(Pl.: Foglalkoztatási és Szociális Hivatal) Szolgáltató (Pl.: ápolási szolgálat) Fogyatékkal élő (támogatásra jogosult) igény Szerződéses szolgáltatás pénz Pénz célmegjelöléssel és igazolással Személyes büdzsé

Quelle: Expertise Centrum Indepentent Living, Jos Huys, Direktzahlungen zur Unterstützung von Menschen mit Behinderungen in Europa (Vortrag Konferenz Erfurt 2010

17 Táblázat1: kinek?célcsoport 1.Németország P.B. Mindenki aki igényli a rehabilitációs szolgáltatást. Érvényes a szellemi fogyatékkal élőkre is. 2. Hollandia P.G.B. Idősekre és gyerekekre is. Szellemi fogyatékkal élőkre is. 3. Franciaország PCH 65 év = korhatár, (létezik közvetlen kifizetéses megállapodás is idősek számára). 4.Spanyolország LEPA Csak magas támogatási igényű személyeknek. Idősebb embereknek is. 5.Svédország LASS LASS segítségnyújtáshoz > 20 óra/ hét. A 65 év feletti időseknél kialakult fogyatékokra nem vonatkozik. 6. Anglia DP Minden szociális támogatást és ápolást igénylő emberre. Támogatás a nagymértékű támogatást igénylőknek (> 15 és < 65 év) ILF-en keresztül. 7. Norvégia Kevés tanulási nehézséggel küzdő ember (szellemi fogyatékosság) (csak 2005 óta) 8.Finnország PAS Nagymértékű támogatást igénylő embereknek. Mai napig nagyon csak nagyon kevés tanulási nehézséggel küzdőnek (szellemi fogyatékkal élőknek). Forrás: Expertise Centrum Indepentent Living, Jos Huys, Direktzahlungen zur Unterstützung von Menschen mit Behinderungen in Europa (Vortrag Konferenz Erfurt 2010

Személyes büdzsé Ki - mit fizet? (illetékességek) KöltségviselőkOrvosi rehabilit áció Nem pénzbeli juttatás. Ellátási biztosítá s Teilhabe a. L i d G ÁpolásWfbMMunkah elyi segítség nyújtás Baleset biztosítóXXXXXXX Háborús áldozatok ellátásaXXXXXXX Integrációs hivatalXX NyugdíjbiztosítóXXXX (Ausb.)X BetegpénztárXXX Ápolási pénztárX Munkaügyi hivatalXXX (Ausb.)X GyámhivatalXXXX Szociális segélyt nyújtókXXXXX

Tanácsadó helyek szerepe a személyes büdzsé kialakításához Tanácsadás az irodában •Orientációs tanácsadás •Alapcélok tisztázása •Adatok felmérése •A büdzsé eljárás megismertetése •Ezeket követő tanácsadás Tanácsadás a helyszínen •Az egyéni élethelyzet felmérése •Tanácsadás a gondozó, ápoló hozzátartozók tehermentesítéséhez

További szolgáltatások •Segítségnyújtás a kérvényezési folyamathoz •Részvétel a büdzsé-konferencián •Kapcsolattartás a költségviselőkkel •Büdzsé-segítségnyújtás •Eset- és gondozásmenedzsment (a hettstedti gondozó támaszponttal kooperálva) •24 órás Hotline Tanácsadó helyek feladatai

Személyre szabott segítségnyújtás •Egyéni, személyre szabott, személyes támogatása a fogyatékkal élőnek. •A különböző, egyénileg szükséges segítségnyújtó szolgáltatások egyszemélyben, illetve egy csapatban való egyesítése. Személyre szabott segítségnyújtás

A segítségnyújtás különböző területei •Mindennapi segítségnyújtás •Szabadidős / utazási segítségnyújtás •Látogatási szolgálat •Segítségnyújtás a munkában •Iskolai segítségnyújtás/ Integrációsegítő •Felsőoktatási tanulmányokhoz segítségnyújtás •Ápolási segítségnyújtás

Quelle: Expertise Centrum Indepentent Living, Jos Huys, Direktzahlungen zur Unterstützung von Menschen mit Behinderungen in Europa (Vortrag Konferenz Erfurt 2010

A segítségnyújtás formái: •Segítségnyújtó szolgálat •Költségviselő a segítségnyújtó szolgáltatást a segítségnyújtó szolgálattól veszi. Ez a szolgáltató meglévő személyzetből átirányítja a megfelelő embereket. •Segítségnyújtó szövetkezet A segítségnyújtást igénybevevők egy szövetséget hoznak létre. A szövetség alkalmazza a segítségnyújtókat a segítséget igénybevevők választása alapján, minősíti az igénybevevőket és adott esetben a segítségnyújtókat is és átvállalja az ügyintézést •Munkaadói minta Olyan segítségnyújtók közvetítése, akiket majd közvetlenül a költségviselő alkalmaz (mint munkavállaló, honorárium, kisegítés). Személyre szabott segítségnyújtás

A segítségnyújtás alapelvei: •A költségviselő határozza meg a szolgáltatások körét. •A költségviselő határozza meg a viszonyát a segítségnyújtókkal. • A költségviselő határozza meg a szolgáltatás idejét, a helyét, és időtartamát. •A költségviselő dönt a képesítésről és minőségről. •A segítségnyújtó a költségviselő alkalmazásában áll. Személyre szabott segítségnyújtás

Segítségnyújtást igénybe vevő Segítséget nyújtó •Támogatás igénylése a segítségnyújtó szolgálatnál történik •A segítségnyújtó szolgálat keresi meg a megfelelő képesítéssel rendelkező személyt a segítségnyújtásra •Először a segítségnyújtó szolgálat veszi fel a kapcsolatot a potenciális jelölttel •Kiválasztás és megállapodás •Pályázás minőséggel, ismerettel, megszorításokkal(Pl. részidő) •Felvétel a segítségnyújtó szervezet tevékenységi körébe (Profilmeghatározás) •Kapcsolatfelvétel a potenciális igénybevevőkkel •Kiválasztás és megállapodás Hogyan valósulhat meg egy közvetítés? A szolgáltatási viszonyok tisztázása A segítségnyújtás megkezdése Segítségnyújtás Saale körzetében

Kapcsolattartó és tanácsadó Elérhetőségeink: Gotthardstraße 4a (Eingang Sonnenwinkel) Merseburg Tel / Mail: Web: Az ön tanácsadója Tanácsadó helyek és segítségnyújtó szolgálat •Carola Schuchardt (Projektvezető) •Christine Schrader •Renate Wendt Segítségnyújtó szolgálat Saale körzetében

Türingiai Szociális Szolgáltatások Fenntartója Pszicho- szociális Centrum Tungerstraße Erfurt Tanácsadó/ kontakt személy: Dirk Bennewitz Tel.: 0361/ Mobil: 0162/ Projekt kezdete: 2005 Hatókör: Erfurt – Herrenberg (Süd) Forma:Türingia tartomány modellprojektje Egy intézmény átalakítása Erfurti Pszicho-szociális Központ

Alapelvek: A lakni és a gondozni fogalom különválasztása. Alapelv: Először elhelyezni, aztán rehabilitálni. A dolgozni és a gondozni fogalom szétválasztása. Célok: Hangsúlyeltolódás az intézmény-orientált szolgáltatásoktól a kliens-orientált szolgáltatások felé. Új, személyre szabottabb, és az igényeknek megfelelő szolgáltatások kifejlesztése és kipróbálása, Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho-szociális Központ

2005/2007 -ig: •Lakóhelyek 20 férőhellyel két férőhelyes szobákban. •Házi segítségnyújtás alatt álló lakások (egyedül élők, csoportosan élők) limitált hellyel. • Napközbeni ellátás 24 főre. •Foglalkoztatási projektek. A szocális segélyt nyújtó utófinanszírozást biztosít a XII. Szociális Törvénykönyv alapján Elhelyezés: •Régi Kinderkombination épülete, örökölt építési joggal Erfurt várostól • Nem szanálták. •Nem akadálymentes. •Nem tartozik a hatókörbe. Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho- szociális Központ

2008-tól: •Pszicho-szociális önkormányzati központ, Dél-Erfurt. •Az intézményesítés megszüntetése. •Átmenet a kínálat-orientált szolgáltatásoktól a személyre szabott szolgáltatások felé (A finanszírozás összekapcsolása a szükséges támogatással a hely helyett). •Átmenet a „teamből” a „tandembe”. Elhelyezés: •Szanálták az épületet és átalakították egy önkormányzati szolgáltató központtá. •Teljesen akadálymentes. •Minden polgár számára elérhető, nyitva áll az adott térségben. Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho- szociális Központ

Projekt megvalósítás helyszíne

Új szolgáltatási kínálat: •Támogatás és segítség nyújtása a társadalmi életben való részvételben, a mindennapi és az aktív, munkával töltött élet akadályainak a legyőzésében. •Nyílt ajánlat az együttműködő partnerek munkájának napi strukturálásában. •Lehetőség a közös étkezésre a Cafe WunderBar – ban (Csodálatos kávézó). •Ápolási szolgálat. •Ergo-/fizikoterápia. •Orvosi praxisok (házi orvos, pszichiáter/neurológus). Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho-szociális Központ

Új pénzügyi források: •A szolgáltatások finanszírozásának átalakítása Erfurt városában a XII Szociális Törvénykönyv alapján a tevékenységek utáni finanszírozásról átálltak a segítségre szorulók csoportosítása alapján történő finanszírozásra – Az összes szolgáltatásért egy díjat fizet! •ARGE Szociális Tk. II: •Ha valaki napi 3 óránál többet képes dolgozni akkor jogában áll az ALG II-t igénybe venni. •Munkára közvetíthető a 16. § Abs. 2 Szociális Tk II alapján •Egészségügyi Pénztár: •Szolgáltatások gyógyeszközök irányvonala alapján •Kezelési ápolás •Ambuláns pszichiátriai házi betegápolás •Prevenció a § 20 Szociális Tk V alapján •Gyámhivatal •Ambuláns nevelési segítségnyújtás a § 27 Szociális Tk VIII alapján Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho-szociális Központ

Új pénzügyi források: (2. rész) •Bérlés •Rehabilitációt finanszírozó (pl. Munkaügyi Központ): •A szakképzésben részesítőknek és azoknak a munkaadóknak fizet, akik az előzetes munkahely-felmérésen megfeleltek, a 40. § Szociális Tk. IX alapján •Ápolási pénztár: •Ápolási szolgáltatások ápolási szintekre osztva feladatcsoportok alapján •Háztartásbeli •Igazságügyi pénztár: •A törvény szerinti ellátók előnyben részesített szolgáltatásai Egy intézmény átalakítása – minta: Erfurti Pszicho- szociális Központ

Eredmények: •A használók magasabb elégedettségi szintje •Csökkenő segítségigény •A fő költségviselők átlagköltségeinek csökkenése (ok: csökkent a segítségigénylés, személyközpontúság, új költségviselők hozzájárulása) •Önkormányzati szociális centrum •Egy öreg használhatatlan épület átalakítása •A szolgáltatási kínálat kiszélesítése és magasabb bevételek a költségviselőknek

Kritika: •Újabb klienseket vonz maga után •Részben nagyobb a dolgozók leterheltsége (rugalmasabb munkavégzést igényel) •Nincsenek még igazi büdzsék •Nem alakult ki tanácsadási elv •Lassú előrehaladás az új centrumra való koncentrálásban. Egy berendezkedés felszámolása/megszüntetése – PSZ Erfurt

Köszönöm a figyelmet!