20 év: a megbámult végre visszanéz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Komplex logopédiai terápia az óvodában
E Ö T V Ö S L O R Á N D T U D O M Á N Y E G Y E T E M B Á R C Z I G U S Z T Á V G Y Ó G Y P E D A G Ó G I A I K A R 20 éves a Fogd a Kezem Alapítvány 2011.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
Egyes emberi jogok Törökországban
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Nagy Zita Éva - Prókai Orsolya Revita Alapítvány (2. lot)
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Albert Einstein idézetek.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Szociális munka V. Fogyatékosok.
Albert Einstein idézetek.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Gabriel García Márquez
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A konstruktivista pedagógia alapjai
Társadalmi állapotrajzok konferencia
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Szakértők és rendszerek
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
A történelmi tanulás sajátosságai
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Az iskoláskor küszöbén
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Bölcsességek, aforizmák
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Új Esély munkakonferencia Július 28. Zöld Kakas Líceum Braun József.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

20 év: a megbámult végre visszanéz Modellek, narratívák és fogalmaink változásai A Fogd a kezem Alapítvány évfordulóján konczeigyorgy@gmail.com

1. A feladat: mi történt az elmúlt 20 év során? A 20 évet kétfelől közelítem: jogtörténetileg és gondolatilag Ám egyetlen, rövid előadásban csak néhány összefüggésre lehet utalni. Így egyes történeti mozzanatokkal kezdem, bizonyos felismerésekkel folytatom (az ún. modellek), és, mivel kutató vagyok, egyes fogalmiakkal zárom – a narratívák bemutatásával

2. Jogtörténet, avagy: mi történt a világban és itthon? 1993: Általános (standard) szabályok - ENSZ 1998: az 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól 2006: Egyezmény a fogyatékossággal élő személyek jogairól - ENSZ

3. Fogalmaink változásai A fogyatékosság az egyik legtöbbet változott társadalomtudományi fogalommá vált az elmúlt évtizedekben. A jelentéstartalmak nemcsak a tartalmi kontextus változásaitól, hanem attól is erősen függenek, hogy az országok közötti térben, az országok fölöttiekben, vagy akár az egyes országokban, azokon belül a gazdasági és jogi szabályozásban, a tudományos diskurzusban éppen milyen céllal, milyen célra konstruálják meg a kategóriát.

4. M a fogyatékosság? Első közelítésre: a szakadatlanul alakuló hatalmi térben folyamatos változásban lévő kulturális konstrukció. Nézzük, mi marad meg ebből az elmúlt 20 év változásainak áttekintése után!

5. Az ún. modellek A „modellek” gondolati konstrukciók, amelyek szerint a fogyatékosságról való gondolkodás és cselekvés létrejön: Morális modell Medikális modell Szociális modell Emberi jogi modell …egyszerre vannak jelen

5.1. A morális modell/1 összefoglalása A középkorban van a csúcson (e.g.: untergeschobene Kinder, changelings = alácsempészett gyermek) A fogyatékosság oka valamiféle súlyos bűn, így helyzetét magának köszönheti, és emiatt talán magát az életet sem érdemli meg, de azt igen, hogy ferde szemmel tekintsünk rá, sajnáljuk és/vagy megvessük. A fogyatékos ember „léte … Istenről tanúskodik, akinek egyszerre jeleníti meg haragját és jóságát.” (Foucault 2004, 11).

5.1. A morális modell/2 továbbélése – a fogyatékosok – mint szóhasználat, – a „mitőlünk” leválasztott, a fogyatékossággal meghatározott egy alávetett, alacsonyabb rendű körre utal; – a fogyatékos ember, mint ellátott; – a fogyatékos ember, aki retardált; – a fogyatékos ember, mint gondozott; – a fogyatékos ember, akinek segíteni kell, akihez le kell hajolni, aki nem áll meg magában, mert eldől, – akit ezért felebaráti szeretetből, karitativitással kell támogatni – és így tovább.

5.2 A medikális modell összefoglalása A kezdet: a reneszánsz, Leonardo da Vinci A test feletti ellenőrzés mítosza, a „normalitás” fegyelmező elvárásaihoz való alkalmazkodás kényszere mutatkozik meg. Abban, hogy: ezek az állapotok megváltoztathatók, korrigálhatóak – sőt, egyszer s mindenkorra, talán ki is iktathatóak: a jövőben akár végleg el is törölhetőek. Hátterében a szétszedés-összerakás-megjavítás-meggyógyítás, a rendszerben elfoglalt pozíciójuk szerint hatalmi letéteményesei, a szakemberek állnak.

5.2. A medikális modell/2: a fogyatékosság levezetése A FOGYATÉKOSSÁG FOGALMA 1980-1997-IG (WHO): BETEGSÉG  KÁROSODÁS  FOGYATÉKOSSÁG  HÁTRÁNY (Kálmán – Könczei 2002, 82) A fogyatékosság tehát lineáris oksági összefüggésben képződik, és az egyén problémája. A fogyatékos emberben valami elromlott, ez „rossz”, meg kell hát változtatni, rendbe kell tenni.

5.2. A medikális modell/3 továbbélése A modellt ért kritikák hatására a WHO átalakította a fogalomhasználatot: A mindennapi hatalmi-szakmai-szabályozási térben mégis a medikális modell erős dominanciája figyelhető meg ma is.

5.3. A szociális modell összefoglalása Az akadályokat, a korlátokat a „fehér többség” igényei, és szükségletei alapján megkonstruált társadalom normál működése állítja eléd. Tehát nem te vagy a fogyatékos, hanem a társadalom az: mivel nem képes téged egyenrangú, alkotó tagjaként magába fogadni, hanem a legkülönfélébb korlátokkal, akadályokkal, akarva és akaratlanul: kirekeszt. A társadalmi folyamatokra, gazdasági, társadalmi struktúrákra, épített és építetlen környezeti megoldásokra, kulturális kontextus szerepére helyezve a hangsúlyt – a fogyatékosságra nem, mint személyes alkalmatlanságra, de nem is, mint az egyén nehézségére, hanem arra, elsősorban, mint társadalmi konstrukcióra, hatalmi viszonyrendszerre tekint.

5.4. Az emberi jogi modell összefoglalása Keletkezéstörténete modernkori, a 20. század hatvanas-hetvenes éveiig vezet vissza, eredményei mára részévé lettek az egyes államok jogrendszerének, alkotmányának, törvényi szintű szabályozásának, ill. esetjogának, sőt, megjelentek az államközi szervezetek, nemzetközi szervezetek jogában is. Ezzel beállt a fogyatékosságügy és a fogyatékosságtudomány emberi jogi fordulata. A modell szemléletét tekintve militáns. Egyes eredményeit a mindennapi életben fegyverként forgatjuk. Konkrét, kézzelfogható eredményei azonban erősen korlátosak: a legkülönfélébb államok mindennapi gyakorlatában az Egyesült Államoktól (ld. itt pl. a fogyatékossággal élő amerikaiak törvényének megvalósulását a foglalkoztatás terén!), Kínán át Magyarországig. Originális képviselői maguk az érintettek és az emberi jogokkal foglalkozó jogászok.

6. A modern társadalom narratívái A narratívákat mi teremtjük, azok pedig bennünket Biológiai-orvosi Szentimentális Győzelmet arató Katasztrófát elszenvedő Abjektáló

6.1 A biológiai-orvosi narratíva A fogyatékosságot olyan károsodásnak és hibának ismeri föl, amely a helyrehozatal, azaz a normalizálás igényét veti fel, akár „a teljes meggyógyulásig” A Notre-Dame púposa 1939 és Heidi 1937

6.2 A szentimentális narratíva Sajnálattal tekint a fogyatékossággal élő emberekre (Szörnyszülöttek – Freaks 1932)

6.3 A győzelmet arató narratíva hősként mutatja be a fogyatékos embert, aki legyőz minden akadályt Forrest Gump 1994

6.4 Az áldozat-narratíva kivételes nyomorúságot átélőnek, esetleg valamiféle személyes katasztrófa által földre kényszerültnek láttatja a fogyatékossággal élő embert (Millió dolláros bébi 2004)

6.5 Az abjektáló narratíva a fogyatékosságtól való undor alapján a teljes elutasítást és a fogyatékosság minden áron való kiiktatását, elkerülését kívánja: Táncoltass a dalomra 1998:

7. Összegzés, avagy a feladat/1: mivel a fogyatékosságot sztereotípiák, előítéletek, elnyomó rendszerek, a társadalomra kényszerített hatalmi viszonyok hálózzák be, az előítéletes és elnyomó kollektív kulturális narratívák radikális kritikával kezelése; a fogyatékossággal élő emberek tapasztalata, tudása elsődlegességének hangsúlyozása; az épség és a normalitás fogalmának újradefiniálása; a többszörös különbözőség és a Másság pozitív tartalmának erősítése; törekvés olyan megbeszélő (tkp. narratív) terek megfogalmazására, amelyekben a fogyatékossággal élő emberek ágensként határozhatják meg saját társadalmi helyüket.

7. Összegzés, avagy a feladat/2: A modellek kapcsán: új modell kikísérletezése a közös gondolkodás és cselekvés számára (critical disability studies), amelyben a társadalom fogyatékossá tevő felelőssége erős hangsúlyt kap, de megmarad az egyén tapasztalata a fájdalom, a küzdelem terén is. A domináns narratívák kapcsán: ellennarratíva kimunkálása, amelyben a fogyatékos emberek (mint ágensek) maguk beszélik el egymásnak, és bárki másnak az életüket. Ezáltal nem mások alkotják meg őket, saját elnyomó narratíváikkal, hanem ők, saját magukat – empowerment, self-advocacy

7. Összegzés, avagy a feladat/3: Az ellennarratíva:

7. Összegzés, avagy a feladat/4: Ez. Éppen ez történt az elmúlt 20 évben. Az alapítvány munkája által is. Nem sütjük le többé a szemünket. Megérezzük jól, és megértjük a ránk sugárzó tekintetet. Visszanézünk immár:

Irodalom: Foucault, M. 2004. A bolondság története. Atlantisz, Budapest Garland-Thomson, R. 2005. “Feminist Disability Studies”, Signs, Vol.30. No.2. pp.1557-1558 Kálmán Zs. – Könczei Gy. 2002: A Tajgetosztól az esélyegyenlőségig. Osiris, Budapest