Lényegi szempontok a telepi roma gyerekek írás-olvasás tanításában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az olvasástanítás módszere:
Advertisements

Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Értékelés a pedagógiában
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A beszéd.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A ZENEI ISMERETSZERZÉS ÚTJA
Az emberi tanulás.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Szinger Veronika HANGTAN Szinger Veronika
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Idegen nyelvek tanulása
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
AMIT A HANGOKRÓL TANULTUNK FÉLÉVI ÖSSZEFOGLALÓ
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Játékház Képes olvasókönyv I.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
1. osztályos példa Bubernik Eszter
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
Meixner Ildikó: Játékház Képes olvasókönyv I.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az iskoláskor küszöbén
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Ki és milyen vagyok én (3-5 évesek)
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Gyógypedagógiai munkája  váci intézet /Váci Siketnéma Intézet/ tanára  Tanítványai a „kezdő magyar siketnémák”  1808-tól igazgatója  Simon.
1. Anya – gyermek kapcsolat
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Speciális gyermekvédelem
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Szolnoki Tagintézmény
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Üdv, tanulók! Tanár neve.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Lényegi szempontok a telepi roma gyerekek írás-olvasás tanításában Nyelvi hátrányról, vagy a magyar nyelv cigány közösségi változatairól van – e szó?

Amikor természetes volt a cigányok nyelvi mássága, de………. A feudális, majd polgári Magyarország oktatáspolitikájának elkerülik a figyelmét a roma gyerekek. Majd az eötvösi, klebersbergi általános tankötelezettséget kimondó rendelkezései, törekvései révén a helyi oktatásrét felelő személyek tárgyi feltételek hiánya esetén először a romákról, majd az értelmi, aztán a mozgásszervi fogyatékosokról feledkeztek meg. Soha nem volt elég hely. / Bice –Bóca/

Spontán nyelvi – kulturális asszimiláció A polgári Magyarország cigánysága városi és falusi, a nem roma lakosság között élő, vagy telepi, illetve sátoros, azaz rendes hajlékkal nem bíró családokra tagolódott. A nem cigány lakosság körében élő cigányok nyelvi kulturális asszimilációja az 1950-es évekre befejeződött.

A néptöredék A felszabadulást követő nemzetiség és kultúrpolitika felfogása szerint a cigányság nem képezett nemzeti – etnikai kisebbséget. Állításuk szerint a cigányság körében már nem volt jellemző a cigány nyelv általános használata. Nem kívánták mesterségesen feltámasztani a cigány nyelvet.

A cigányság iskoláztatása 1945 után A szocialista állami berendezkedés, az intézményrendszer az 50 –es évek végére kialakult, stabilizálódott. A Minisztertanács, minden a szocialista ember típus kialakításáért síkraszálló közösség, munkaszervezet hatáskörébe utalta a cigányok beiskolázását.

Az analfabétizmus felszámolása 1961-ben a cigányságnak, mintegy 20%-a rendelkezett 8 osztályos iskolai végzettséggel. A telepeken élő cigányság közül az iskolás évjáratúak sem jártak iskolába. A népfront, a vöröskereszt, a MSZMP végrehajtó bizottságai és maguk a pedagógusok kijártak a cigány telepekre, felkutatták az iskolás évjáratú gyerekeket.

Növekszik az iskolába( kisegítőbe) járó roma gyerekek száma 1985 – ben 100%-os a roma gyerekek beiskolázása. De egyes településeken több, mint 50%-uk kerül a gyógypedagógiai intézményekbe. Az okok feltárására elindul a Budapest vizsgálat. Réger Zita és más nyelvészek kutatni kezdik a cigány gyerekek nyelvi szocializációját.

Az értelmi fogyatékosság sablonja Hülye vagy!? Igen! Mert semmit nem tudsz! Nem ismered fel a betűket, nem tudsz írni! Nem tudsz számolni, nem tudsz válaszolni a kérdésekre. Zagyván, furcsán fogalmazol, nem használod rendesen a toldalékokat, néhány szónak olyan végződést adsz, amilyenről még nem hallottam. TE MELYIK NYELVET BESZÉLED?

sztenderd angol – fekete angol nyelv 1977-ben Ann Arbor város Green Road néven ismert részén a Martin Luther Kingről elnevezett általános iskola tizenöt fekete tanulójának szülei beperelték az iskolát, az Ann Arbor-i tankerületet és a Michigan állami iskolaszéket. A felperesek szerint az illetékesek nem vettek figyelembe számos olyan kulturális, társadalmi és gazdasági tényt, amelyek figyelembevétele esetén a gyerekek iskolai előmenetele normális lehetett volna. A felperesek azzal érveltek, hogy a gyerekek által használt fekete angol oly mértékben különbözik az iskolában használt sztenderd angoltól, ami esélyegyenlőtlenséget okoz iskolai karrierjükben. A bíróság 1979-ben jogerős ítéletben kötelezte az alpereseket, hogy dolgozzanak ki egy olyan tervezetet, amelynek alapján a tanárok képessé tehetők arra, hogy felismerjék a fekete angolt beszélő tanulókat, és megtanítsák őket a sztenderd angol olvasására.

A tudomány segíthet A nyelvtudomány azért segíthetne itt , mert megvannak az objektív módszerei arra, hogy leírja az egyes nyelvjárások közötti mondattani, jelentéstani alaktani és hangtani eltéréseket. A különbségek leírásával segíthetnénk a cigány magyar nyelvet beszélő gyerekeknek abban, hogy elsajátíthassák a sztenderd magyart. Lehetőség nyílna olyan adekvát, átvezető oktatási stratégia kidolgozására , mely számol a gyermekek kiinduló nyelvi helyzetével, s lépéséről lépésre juttatja el őket a köznyelvi normák birtokába. Addig azonban, amíg a kiadók, tanárképzők, oktatásirányítók, pedagógusok csak a szavak szintjén fogadják el a kulturális, nyelvi különbségek létét, addig a taneszközök, a tanítási módszerek továbbra is ezt a felfogást fogják tükrözni.

A sztenderd magyar és a cigány magyar A magyar nyelv hangjai A cigány nyelv hangjai Magánhangzók a, á, e, é, i, í, o, ó, ö, ő, u, ú, ü, ű Mássalhangzók: b, c, cs, d, dz, dzs, f, g, gy, h, j,k,l, ly, m, n, ny, p, q, r, s, sz, t, ty, v, w, x, y, z, zs. Magánhangzók: a, á,e,é,i,í,o, ó, u,ú Mássalhangzók: b, c, cs csh, d, dz, dzs, f; g, gh, gy, h, ch, j, k, kh, l, ly, m, n, ny, p, ph, r, s, sz, st, szt, sty, szty, t, ty, th, tyh,x v, z, zs.

A cigány magyar nyelv működése az írott magyar nyelv elsajátítása során A cigány gyerekek nyelvi fejlődése nem különbözik a többi nem cigány gyermek nyelvi fejlődésétől. A környezet eltérő nyelvhasználata azonban az agy folyamatos, öntudatlan restauráló tevékenységében megnyilvánul. Ez akkor jellemző, ha az új nyelvi elemek döntő mértékben még nem szorították ki a régieket.

Öntudatlan nyelvi restauráció Az agyunk fonológiai reprezentációs tevékenységét jelentősen befolyásolja az az anyanyelv, amelyet korai nyelvi fejlődésünk során elsajátítottunk. /tájszólás, akcentus/ Hangképzés, hangemlékezet, fonéma észlelés ________________________________________ Füzet-vizet, ebbe-abba, embe - amba Üdítő-iditő, megyünk menyünk, Üveg-iveg kutya kugya/gutya

Nyelvi megerősítés A magyar nyelv hangzó rendszerének megerősítése. Helyes, tagolt, magyar beszédminta Ritmikus, hangismétlő, szótagismétlő dalocskák. Mese - dalocskák, történet –dalocskák Mesék, történetek, szabadon, olvasva

Fonológiai megerősítés Hangok a képeken Alma –hangok képei: ajtó, ablak, autó, anya Ásó –hangok képei: árok, ás, áll, Iszik hang: Ida, Imi, ibolya, ing, Baba hang: bab, boci, bari, borsó, boríték, Dob hang: Dani, duda, dunna, dalol, dől, cipő, cinke, cumi, Cili, cimbalom

Fonéma –graféma megfeleltetés előkészítése A gyermeknek nehéz a jelet a hangoz kötni. Ezt a megfeleltetést mindaddig hívóképek közbeiktatásával segítenünk kell, amíg az nem automatizálódik. Cserélgető játék /kódolás/ 1. a, i, ó hívóképekkel és jelekkel kezdünk. Folyamatosan bővítjük. Hívóképeink és betűképeink vannak: alma, ásó, ing, ír, egér, orvos, óra, érem, öv, őzike, uborka, út, üveg, űrhajó. Vagy az egyik paklit, vagy a másik paklit osztjuk ki. A nálunk lévő paklira cseréljük.

Analizáló képesség fejlesztése Melyik szó bújt el? Szigorúan játék!!!!!!!! Két betűs szavak: tű, kő, öv, fű, Három betűs két tagú szavak három betűs egy tagú szavak: bab, csap, mák, zsák, szög,

Szintetizáló képesség fejlesztése Sétáló betűk, szavak Két gyerek kap egy borítékot, amiben két betű van. Három gyerek kap egy borítékot, amiben három betű van. Négy gyerek kap egy borítékot, amiben négy betű van.

öv tű fa sí őz ól ág tó fű ló út öt eb hó kő ül ég lő fő tő Okos szavak öv tű fa sí őz ól ág tó fű ló út öt eb hó kő ül ég lő fő tő

Három betűs két tagú szavak idő ásó óda Imi oda Ali erő Ica Ili Ima Éva Áru Ági Ami ide eső óra Ida aki

Három betűs egy tagú szavak bír kap dob lop fűt bor láb pad vad fut bab kád lép mák kép kor tud kér lob méz lap rak vád vár máz

Betűkosár

Honnan indulunk az írás tanításakor?

Késleltetett, elnyújtott írástanítás Mi az írás? Az agy motoros funkciójára épül. Író-rajzoló mozgás képessége ( tudatos vonalvezetés, kódolás) A pszichikus ( kognitív) funkciók, kellő érettsége, fejlettsége szükséges hozzá : a látási –mozgási emlékek tárolása, előhívása,

Hogyan fejlesszük az íráshoz szükséges képességeket? Író - rajzoló mozgások végzése Az aranyos kislány rajzolt egy labdát a jóságos manónak Rajzolt neki: tulipánt , kék szirmú virágot, mosolygó napocskát, négyszöget, háromszöget, labdát. Gyönyörűen kiszínezte /zsírkréta, majd ecset, puha színes ceruza, filctoll-kontúr

A kezek és az ujjak összerendezett mozgása Hajtogatás, kettőbe, négybe /csákó, tasak, tölcsér. Só- liszt, gyurma sodrása, kígyóvá, kettes, hármas kalácsfonás, vágás, ragasztás. Gömb, henger, répa, vályog formálás. Kör, négyzet, téglalap, háromszög megformálása gyurmafonalból, Formák kontúrjának követése tépett, gyűrt papírral, terménnyel,fonallal, gyurmával Számok megformálása gyurmafonalból

A betűk írott és nyomtatott formáinak hangi emlékezetbe való vésése Hangi emlékezet fejlesztés A tanító, vagy gyerek mondja a hangot, a gyerekek a hangot jelölő írott és nyomtatott, kis és nagy alakot kiviszik a mágnes táblára. A tanító hívóképeket és betűképeket oszt ki, azok a gyerekek, akik hívóképeket kaptak, kihívják a hozzájuk illő betűképeket ( csoport alakítás) Képi emlékezet fejlesztés ennek a ford.

A képi-hangi és mozgásos emlékezet összekapcsolása/ intermodalitás/ A gyerek a betűképhez társítja a hangot. Hangoztatja a betűt, majd a szótagot, szót _______________________________________A gyerek a hanghoz társítja az írott betűformát és a hozzá kacsolódó mozgást

Az olvasáshoz, íráshoz szükséges kódolási tevékenységek 1. A hívóképek első hangjának leválasztása, hangoztatása 2. A hívóképek összekapcsolása a hozzájuk társuló betű képével 3. A betű képének és a hozzá társuló hangnak az összekapcsolása a hívókép kiiktatásával 4. A betűképének összekapcsolása a hozzá társuló nagy írott alakkal

A hang –és betű tanítás szabályai A magánhangzókat szájtartással, a mássalhangzókat hangutánzással tanítja. A betűtanítás sorrendjének elsődleges szempontja, hogy egymástól távol tanítsuk a mind a kiejtésben mind az írásképben hasonlókat, így kerülik el a betűk összetévesztését. Az új betűt minden helyzetben /kódolás/ begyakorolják, Szótagok szótípusok olvasása a szókép gyors, globális felismerését segíti majd.

Meixner módszer legfőbb alapelvei Nem erőlteti a gyors haladást, biztos tudásra épít.