Tanuló Nyilvántartó Program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Program funkciók USB porton keresztül kommunikál és egy kiegészítő eszköztől (kontrollertől) kapott jel hatására az előre elkészített minta fájlt kinyomtatja.
Advertisements

Kattintson az üzenetsáv Szerkesztés engedélyezése gombjára,
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Óraregisztrálási modul
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Menza Program Készítette: Pásthi Dániel.
E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK
Rendszer 1.Adatgyüjtõ Ez a menüpont adatgyűjtő kezelésére szolgál. Adatgyűjtő egyszerűsíti az árukezelését (mennyiségek rögzítését) ADATCSERE BEÁLLÍÁSOK.
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Az operációs rendszer.
Internet alapú önértékelés
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Support.ebsco.com A Keresési előzmények szolgáltatás használata Oktatóprogram.
ENAPLÓ Mindent időben Készítő: Pásthi Dániel.
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
Felhasználó barátság eszközei
Készítette: Szobonya Ferenc
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Windows operációs rendszer
Bekezdésformázás.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
A körlevél készítésének menete
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Táblázatkezelés Az Excel.
,,Én így tanítanám az informatikát”
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
Többtáblás adatbázisok
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Oktatói webes vizsgakezelés
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
Web-alapú humán lekérdező rendszer
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Felhő PC demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
Rövid ismertető USB lábpedállal történő felvétel lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Jelentői rendszergazda és terv-tény (VTJ) jelentés modul
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Az elektronikus vizsgázás menetének rövid ismertetője.
Telepítés és használat ICON100 központhoz Modern Alarm Hungary.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
Eu-háló Tanácsadói Kommunikációs Center január 29.
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén
Web alapú humán lekérdező rendszer
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
A kedvenc prezentáció készítő szoftverem: PowerPoint 2010
Web alapú humán lekérdező rendszer
Előadás másolata:

Tanuló Nyilvántartó Program Készítette: Pásthi Dániel

A szoftver feladata A Tanuló Nyilvántartó Program egy iskolában vagy kollégiumban az alap adatok adminisztrációjára alkalmas: tanulók, dolgozók, vendégek, és egyéb személyek adatainak felvitele, módosítása, megtekintése, keresések. listák nyomtatása A kártyás beléptető rendszerhez kapcsolódva: vonalkódos kártyák nyomtatása adott épületben tartózkodók névsorának nyomtatása A fenti adatokra alapulva működik a Menza program, valamint az ENAPLÓ rendszere is.

Tanuló Nyilvántartó Program A szoftver jellemzői

Működési elv A Tanuló Nyilvántartó Program a kliens-szerver modellre építkezik. Ez azt jelenti, hogy az egyes felhasználók (kliensek) a hálózaton keresztül kapcsolódnak az adatbázishoz, amely általában egy dedikált számítógépen (szerver) található. A kliensek Microsoft Windows alapú számítógépek Az adatbázis szerver lehet MySQL alapú Ez a szétválasztás lehetővé teszi az adatok biztonságos tárolását, valamint a biztonsági mentést (backup)

Rendszerkövetelmények – Kliens oldal Szoftver: Microsoft Windows 2000, vagy újabb operációs rendszer Hardver: Intel Pentium III 500 MHz, vagy jobb CPU (processzor) 256MB vagy több memória (RAM) 10GB HDD, elegendő szabad hellyel (50MB) helyi hálózati kapcsolat* * Speciális esetben megoldható, hogy egy egyedi munkaállomás is futtathassa a rendszert hálózati kapcsolat nélkül, az adatbázis ekkor ugyanazon a számítógépen tárolódik. Ekkor különösen oda kell figyelni a biztonsági mentés megtervezésére, kivitelezésére.

Rendszerkövetelmények – Szerver oldal Szoftver: MySQL adatbázis szerver szoftver – az operációs rendszer lehet egy Linux disztribúció, avagy a Microsoft Windows valamely szerver változata Hardver: Intel Pentium 4, 1.5GHz, vagy jobb CPU (processzor) 512MB vagy több memória (RAM) 20GB HDD, elegendő szabad hellyel helyi hálózati kapcsolat

Tanuló Nyilvántartó Program A szoftver használata

I. Telepítés A szoftver telepítése a megfelelő programfájloknak a kliens számítógépre történő másolásával lehetséges, a szokásos telepítési folyamat nélkül A szoftver karbantartójának szükséges néhány apró módosítást eszközölnie az ún. ODBC adminisztrátor programban A program egyszerű indításához célszerű parancsikont létrehozni az Windows asztal felületén

II. Indítás, az frissítési funkció A szoftver indítása a parancsikon segítségével lehetséges Indítás után a szoftver leellenőrzi, hogy lehetséges-e frissítések letöltése, és amennyiben igen, a felhasználó döntésétől függően feltelepíti azokat

III. Bejelentkezés A következő lépés a bejelentkezés, az adatbázishoz csak felhasználói név és jelszó birtokában férhetünk hozzá Ezek az adatok a rendszergazdától szerezhetők be.

IV. A program moduljai

IV. A fő képernyő Sikeres bejelentkezés után megjelenik a tanulók listája Használja a gördítő sávot, majd a kijelölést egy adott tanuló rekordjának megtekintéséhez A tanulók neveit tartalmazó lista egy adott eleméhez való ugráshoz gépelje be a név kezdőbetűjét Innen lehetséges további funkciók elérése, pl.: új tanuló adatainak felvitele adatok módosítása további adatok megtekintése a tanuló kiköltözöttnek jelölése megjegyzés rögzítése A képernyőn látható adatok csak szemléltető jellegűek.

IV-1. Új tanuló felvitele A fő képernyőn kattintson az Új ember felvitele gombra Írja be a tanuló vagy dolgozó egyedi azonosítóját, majd kattintson a Rendben gombra A Másol gomb megnyomásával egyszerűsíthető az adatbevitel: a Cím rész adatai átmásolódnak a Gondviselő megfelelő mezőibe Töltse ki a megjelenő párbeszédpanelen az adatmezőket, majd kattintson a Rögzít gombra A Mégsem gomb megnyomásával mentés nélkül léphet ki az adatbeviteli módból A dátum beviteli mező

IV-2. Adatmódosítás A fő képernyőn kattintson az Adatmódosítás gombra Kattintson a módosítani kívánt mezőbe és végezze el a szükséges változtatásokat Kattintson a Rögzít gombra a változtatások mentéséhez A Mégsem gomb megnyomásával mentés nélkül léphet ki az módosítási módból

IV-3. További adatok megtekintése A fő képernyőn kattintson a Több adat gombra A Gondviselő és az Anya adatai tekinthetők meg (nem módosíthatóak) A NULL értékű mezők üresek, azaz nem tartalmaznak adatot

IV-4. A tanuló kiköltözöttnek jelölése A fő képernyőn kattintson a Kiköltözve választó (rádió) gombra Megjelenik a Dátum ablak, ahol a kiköltözés dátumát jelölheti meg Kattintson az OK gombra a változtatások mentéséhez. A tanuló neve nem törlődik az adatbázisból. A Mégsem gomb megnyomásával mentés nélkül léphet ki ebből a programrészből

IV-5. Megjegyzések rögzítése A fő képernyőn írja be a megjegyzést, avagy módosítsa a már meglévőt Kattintson a Megjegyzés újrarögzítése gombra a változtatások mentéséhez Ha a panel listájában más tanulóra kattint, a változtatások nem fognak elmentődni

1. A program módjai

1.1 Bentlakók névsora Ez a program alap állapota, ekkor a fő képernyőn a Módváltás menüben a Bentlakók menüpont látszik kijelölve A lista ekkor csak a bentlakó tanulókat fogja mutatni. Ide, azaz az eredeti listához való visszatéréshez a Módváltás menüben válassza ki a Bentlakók parancsot

1.2 Kiköltözöttek névsora A fő képernyőn a Módváltás menüben válassza ki a Kiköltözöttek parancsot A lista ekkor már csak a kiköltözött tanulókat fogja mutatni. Az eredeti listához való visszatéréshez a Módváltás menüben válassza ki a Bentlakók parancsot

1.3 Dolgozók, vendégek, és egyéb személyek A program alapesetben a tanulók névsorát ajánlja fel, de lehetőségünk van a dolgozók, és egyéb személyek nyilvántartására is. Ekkor a fő képernyőn a Módváltás menüben válassza ki a Főcsoportok, majd a megfelelő menüt egyéb személyek listázásához (pl. a dolgozók listázása a Módváltás > Főcsoportok > Dolgozók Az eredeti listához való visszatéréshez a Módváltás menüben válassza ki a Főcsoportok, majd a Tanulók parancsot

2. Törzsadatok

2.1 Tanárok A fő képernyőn válassza a Törzsadatok menü Tanárok menüpontját (jelenleg nem használt funkció) A mentéshez kattintson a panel bezárás gombjára

2.2 Iskolák Ebben a menüben az iskolák nevét lehetséges megtekinteni, megváltoztatni, esetleg újat hozzáadni

2.2 Iskolák – a panel magyarázata Az Iskolák törzsadatai panelen az alábbi funkciók érhetők el: Új rekord Rekord törlése Legutolsó rekord Rekord szerkesztése Következő rekord Szerkesztés elfogadása Előző rekord Szerkesztés elvetése Művelet visszavonása Legelső rekord A törlési műveletet csak jól átgondoltan hajtsa végre Ha egérrel kijelölt egy szövegrészt és utána beír valamit a billentyűzeten, a kijelölt rész felülíródik (gyakori hiba) – ekkor az ESC billentyűvel léphet ki változtatás nélkül A panel bezárása a bezár gombbal lehetséges (lehetőleg ne használja kis méret és teljes méret gombokat e gombtól balra)

2.3 Tanulóazonosító cseréje Adott tanuló azonosítóját a Törzsadatok menü Tanulóazonosító csere parancsával lehetséges megváltoztatnia: A menün történő kattintás előtt jelölje ki a listában azt a tanulót, akinek az azonosítóját meg kívánja változtatni. Írja be az új azonosítót, majd a változtatás mentéséhez kattintson a Rendben gombra. Mentés nélküli kilépéshez kattintson a Mégsem gombra.

2.4 Főcsoportváltás Adott személy csoportját a Törzsadatok menü Főcsoportváltás parancsával lehetséges megváltoztatnia: A menün történő kattintás előtt jelölje ki a listában azt a tanulót, akinek a főcsoportját meg kívánja változtatni. A listából válassza ki az új főcsoportot, majd a változtatás mentéséhez kattintson a Rendben gombra. Mentés nélküli kilépéshez kattintson a panel bezár gombjára.

3. Rendezések

3. Rendezések A Rendezések menüben szereplő parancsokkal a személyi lista rendezését lehet állítani (részletesebb magyarázat nélkül): Nevek szerint (alapértelmezett) Csoportonként Szobák szerint Iskolák szerint Lakhely szerint Azonosító szerint

4. Nyomtatás

4. Nyomtatás A Nyomtatás menüben szereplő parancsokkal különféle nyomtatásra kerülő dokumentumokat, riportokat állíthatunk elő (részletesebb magyarázat nélkül): Teljes lista – az aktuális tanulói listát nyomtatja ki, ABC szerinti rendezésben Csoportonkénti lista – csoportszám szerint emelkedő sorrendben nyomtatja ki a névsort Névsor szobánként – szobaszám szerint emelkedő sorrendben nyomtatja ki a névsort Névsor csoportonként – a csoport nevének megadása után kinyomtatja az adott csoport listáját Pénztár lista – lehetőséget ad arra, hogy a kinyomtatott íven átvetessük írásban a tanulóval az étkezési jegyet Törzskönyv lista Ki/Beköltözési lista – a költöző tanulók névsorát nyomtatja ki Csoportonkénti listánál meg kell adni a csoport nevét:

4. Nyomtatás Példa a különböző nyomtatható dokumentumokra

5. Szerkesztés

5. Szerkesztés A Szerkesztés menüben szereplő parancsokkal különféle kimenetekre küldhetünk listát: Vágólap Vágás beállítása (beállítja mely mezők tartalmát küldi a vágólapra) Adatok Excelbe Taninformnak Excelbe Wordbe A Vágás beállítása panel:

6. Vonalkódok

6. Vonalkódok A Vonalkódok menüpont alatt van lehetőség belépőkártya készítésére: Konténer – már meglevő, kinyomtatott kártyák listája Nyomtatás – vonalkódos kártya nyomtatása (nem használt, az előző menüpont alól lehetséges kártyát nyomtatni)

6.1 Konténer A Konténer tartalmazza a kinyomtatni kívánt vonalkódos kártyák listáját Alapesetben a Konténer üres, a tanulók listájából lehetséges feltölteni A menün történő kattintás előtt dupla kattintással jelölje ki a listában azokat a tanulókat, akiknek vonalkódos kártyát kíván nyomtatni. A listából való hozzáadás után válassza ki a Vonalkódok menü Konténer parancsát.

6.1 Konténer A Konténer listájában megtekinthetők az előzőleg kiválasztott felhasználók Kiválasztva egy felhasználót az alábbi funkciók érhetők el: megtekinthető a felhasználó előző vonalkódjának száma (ha volt előzőleg ilyen) megtekinthető a felhasználó részére készített kártyák száma (ha volt előzőleg ilyen) ha volt előző kártya, akkor az letiltható (a Letiltás gomb ekkor láthatóvá válik) ha a kártya tiltott, akkor újra engedélyezhető (az Engedélyezés gomb ekkor láthatóvá válik) ha az adott személy részére sohasem készült kártya, megjelenik egy rövid üzenet: „A személyhez még nem tartozik kártya”

6.1 Konténer Ha mégsem kíván vonalkódos kártyákat nyomtatni, a Konténerben lévő teljes listát a Törlés gombbal törölheti. A Kártya készítés gombra kattintva megjelenik egy egyszerű formátumú lap, amelynek segítségével megfelelő médiára kinyomtathatóak a listázott személyek részére a kártyák A párbeszéd ablak bezárás gombjára kattintva a konténer változtatása nélkül léphetünk ki (pl. további személyek hozzáadása céljából)

7. Extrák

7. Extrák Képek (jelenleg nem használt funkció) Üzenetek – az adott intézmény rendszerének webes felhasználói fórumára továbbít, ahol többek között a frissítésekről értesülhet, valamint ha problémát észlel, üzenetet hagyhat a fejlesztőnek Keresés azonosító alapján – egyszerű keresés azonosító alapján Kir makrózó – a Közoktatási Információs Iroda honlapjára http://w3.kir.hu visz, és makrókkal segíti a diákok adatainak felvitelét a weboldalon

8. Kapu (Jelenleg nem használt menüpont) Bentlevők névsora Ki/Belépés ideje

Köszönjük figyelmét! © EccoSoft, 2007