10-es tétel Munkahelyén kiépítettek egy 12 gépes egyenrangú hálózatot. Az Ön feladata a hálózat tesztelése. Készítsen egy tesztelési feladattervet! A teszteredményeket.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Hálózati készülékek.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
A számítógép felépítése
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
A hálózat hardveroldalról
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Hardver ismeretek-2.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
A számítógép felépítése
Digitális Átállás.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
I/O csatlakozók.
Open System Interconnect
Fontos fogalmak az informatikában.
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Bevezetés az informatikába Farkas János, Barna Róbert
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
Vezeték nélküli Interfészek
A hálózati kártya Mészáros Mária Médiatechnológus asszisztens.
Iskolai Hálózat Létrehozása
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Vezeték nélküli hálózatok
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Hálózat továbbítás közege
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
Adatátvitel elméleti alapjai
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózatok.
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Kommunikáció a hálózaton
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

10-es tétel Munkahelyén kiépítettek egy 12 gépes egyenrangú hálózatot. Az Ön feladata a hálózat tesztelése. Készítsen egy tesztelési feladattervet! A teszteredményeket hogyan dokumentálja? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

Első lépésként megvizsgáljuk a hálózat felépítését Első lépésként megvizsgáljuk a hálózat felépítését. Egyenrangú hálózat esetén a felépítés egyszerű, legtöbbször a számítógépek egy switch-hez kapcsolódnak, és azon keresztül létesítenek kapcsolatot egymással. Fontos, hogy a számítógépek egy hálózatban legyenek, egy esetlegesen becsatlakoztatott router esetén pedig ellenőrizni kell a megfelelő eléréseket a gépek között.

Hálózati ezközök: switch: olyan szerkezeti elem, amely útvonalszegmensek időleges egymáshoz rendelésével épít fel kommunikációs útvonalat. HUB: passzív hálózati eszköz, mely a szegmensek kapcsolatát biztosítja. Mivel jelerősítést nem végez, az előírt kábelhosszt nem léphetjük túl. repeater: olyan elektronikus eszköz, amely az adatátvitel során, a csillapítás következtében torzult jelek felismerését, helyreállítását és újraidőzítését végzi. router: egy intelligens eszköz, amely meghatározza a hálózaton áramló adatcsomagok útvonalát. bridge: azonos architektúrájú, de különböző protokollok segítségével működő hálózatok össze kapcsolását teszi lehetővé. modem: olyan eszköz, mely telefonvonalon keresztül teszi lehetővé az adatátvitelt

Bővítőhelyek: AGP: Az AGP az angol Accelerated Graphics Port rövidítéséből származik (gyorsított grafikus port). A képek megjelenítéséhez kártya processzora a rendszermemóriát is használhatja. PCI: A PCI (Peripherial Component Interconnect) Előnye, hogy maga a busz hardverfüggetlen, a megfelelő vezérlőáramkörökkel szinte minden korszerű CPU-hoz alkalmazható. Körülbelül 132 MB/s adatátviteli sebesség PCI Express: A PCI-nál az eszközök osztoznak a sínen, míg a PCI Expressnél egy switchen keresztül érik el a sínt.A switch és az eszközök közötti kapcsolatokat link-nek nevezik. Egy PCIe link duál szimplex, azaz az adó és a vevő két egyirányú csatornán keresztül forgalmaz. Körülbelül 2,5 Gbit/s az adatátviteli sebesség. USB: Az Universal Serial Bus (USB; magyarul: univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt. Teljesen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC akár Mac számítógép része.

1. Alkalmazások portabilitása PCMCIA: Elsősorban hordozható számítógépeknél használt memóriakártyabővítő, illetve perifériacsatoló eszköz szabvány . Szabványok: 1. Alkalmazások portabilitása - szükség van arra a képességre, hogy a kifejlesztett alkalmazások új hardver platformon is működjenek, mivel, így a fejlesztéseket nem kell állandóan duplikálni. 2. Adathálózatok - szükség van a digitális adatelérés képességére, amelyek a különböző szintű és megoszlású intézményeknél találhatók meg. 3. Közös környezet - ha az alkalmazások egyszerűbb operatív környezetet igényelnek, akkor a betanulási folyamat csökkenhet és a produktivitás emelkedhet. 4. Programfejlesztési költség - a szabványok fontosak a fejlesztők részére, mivel csökkenti az interfészek igényét a különböző adatformátum, operációs rendszer, plotter stb. felé.

A hálózati kártya a számítógépek hálózatra kapcsolódását és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Manapság már az alaplapok többsége integrált formában tartalmazza. A hálózati kártya csatlakozhat a számítógéphez PCI, USB, PCMCIA csatolófelületeken keresztül Telepítés:A hardverhez szükséges illesztőprogramok telepítése. Konfigurálás: egyenrangú hálózat révén, az operációs rendszer betöltését követően konfigurálod az ip címet statikusan, majd a hozzá tartozó osztálytól függő maszk címet Hibajelenségek: -Ip cím duplikáció (akkor léphet fel ha 2 vagy több számítógépnek ugyan az az ip címe a hálózaton belül) -Blokkolás (a tűzfalak bekapcsolása miatt előfordulhat hogy egyes programok nem működnek hálózati környezetben megfelelően.) Illesztő program hiánya, vagy nem megfelelő illesztőprogram megléte.

Hálózati erőforrás: PL.: Nyomtató telepítése otthoni hálózaton A nyomtatók otthoni hálózatra való telepítésének leggyakoribb módja az, hogy a nyomtatót önálló eszközként telepítik a hálózatra, majd a hálózatra csatlakoztatott számítógépeken kapcsolatot létesítenek vele. Kapcsolódási tanácsok: Használhat vezeték nélküli nyomtatót: Ezekbe a nyomtatókba egy vezeték nélküli kártya van beépítve, és az áramforráshoz csatlakoznak, nem a hálózathoz vagy a számítógéphez. A vezeték nélküli nyomtatás biztonsági beállításait a nyomtató gyártója határozza meg. A nyomtatót közvetlenül a hálózatra csatlakoztathatja: Ehhez nyomtatóját a hálózati elosztóhoz vagy útválasztóhoz kell csatlakoztatnia. Ezen nyomtatók telepítésének módja attól függ, hogy a nyomtató és a hálózati eszköz Ethernet, univerzális soros busz (USB), vagy más csatlakozótípust használ. Mindenképpen használja a nyomtató gyártója által biztosított telepítési információkat és eszközöket. Több nyomtatót csatlakoztathat közvetlenül a hálózatra: Ehhez szükséges feltétel, hogy a hálózati elosztó vagy útválasztó több nyomtatócsatlakozót is tartalmazzon

Adat átviteli közegek: A számítógép-hálózatok vonatkozásában az összekötõ átviteli közeg természetétõl függõen megkülönböztetünk fizikailag összekötött (bounded) és nem összekötött (unbounded) kapcsolatokat. a fizikailag nem összekötött rendszerek mozgékonyak, könnyen áthelyezhetõk, a hosszú kábelcsatornák helyett elég egy két antennaoszlopot kialakítani, de mivel a jel a széles környezetben terjed, az adatbiztonságra fokozottan kell ügyelni a lehallgatás könnyebb kivitelezhetõsége miatt. a vezetékes rendszerek lehallgatás ellen védettebbek, kisebb távolságokon olcsóbbak lehetnek a telepítési költségei, de a kapcsolódó eszközök sokkal nehezebben helyezhetõk át.

A csavart, vagy más néven sodrott érpár. Két szigetelt, egymásra spirálisan felcsavart rézvezeték. Ha ezt a sodrott érpárat kívülrõl egy árnyékoló fémszövet burokkal is körbevesszük, akkor árnyékolt sodrott érpárról beszélünk.(STP) Általában több csavart érpárt fognak össze közös védõburkolatban. Pontosan a sodrás biztosítja, hogy a szomszédos vezeték-párok jelei ne hassanak egymásra. Koaxiális kábel: A koaxiális kábelek három igen lényeges jellemzõje van: a hullámellenállása, a hosszegységre esõ késleltetési ideje és a hosszegységre esõ csillapítása. A leggyakrabban az 50Ω ιs 75Ω hullαmellenαllαsϊ kαbelt használnak. A hálózatok mûködése szempontjából a nagy késleltetési idõ hátrányos, ezért csökkentésére törekednek. Üvegszálas kábel A jelenlegi legkorszerûbb vezetékes adatátviteli módszer, az üvegszál technológia alkalmazása. Az információ fényimpulzusok formájában terjed egy fényvezetõ közegben, praktikusan egy üvegszálon. A fényforrás egy LED dióda, vagy lézerdióda. Ezek a fényimpulzusokat a rajtuk átfolyó áram hatására generálják

Vezeték nélküli számítógépes hálózatok: A legnépszerűbb WLAN szabványcsalád a WiFi (IEEE 802.11) A WLAN(wireless LAN) rádióhullámot használó vezeték nélküli helyi hálózat, ami szórt spektrum vagy ortogonális frekvencia-osztásos multiplexálás technológia segítségével lehetővé teszi a közeli számítógépek összekapcsolódását. A WiFi és a WLAN nevet gyakran egymás szinonimájaként használják. Zajnak számít minden olyan elektromos energia, amely az átviteli kábelen megjelenve megnehezíti a vevő számára az adó által küldött jelek értelmezését. A TIA/EIA-568-B minősítés eléréséhez a kábeleket többféle típusú zaj szempontjából is tesztelni kell. Az áthallás az adott vezetéken továbbított jelek másik közeli vezetékre való átjutását jelenti. Ha egy vezetéken megváltozik a feszültség, elektromágneses energia keletkezik. Ez az energia úgy sugárzik szét a vezetékből, mint a rádiójelek az adóból. A más közeli vezetékek antennaként viselkedve veszik a szétsugárzó energiát, amely interferál a rajtuk továbbított jelekkel. Áthallást nemcsak szomszédos vezetékek, de különálló, közel elhelyezett kábelek is okozhatnak. A másik kábelből származó áthallást idegen áthallásnak nevezzük. A nagyobb átviteli frekvenciákon az áthallás nagyobb jeltorzulást okoz.

Az áthallás ellenőrzése négy különböző teszttel történik Az áthallás ellenőrzése négy különböző teszttel történik. A kábelteszterek a NEXT értékét úgy ellenőrzik, hogy tesztjelet bocsátanak az egyik érpárra, majd mérik az áthallásjelek amplitúdóját a többi érpárban. A decibelben kifejezett NEXT értéket a tesztjel és a kábel azonos végén mért áthallásjelek amplitúdójának különbsége alapján számítjuk. Ne feledjük, a kábelteszter által kijelzett számérték negatív, vagyis minél nagyobb abszolút értékű számot látunk, annál kisebb a NEXT az érpáron. A Ping egy egyszerű program, amellyel ellenőrizni lehet egy adott IP-cím meglétét és elérhetőségét. A ping rövidítés, a Packet Internet Groper vagy a Packet Inter-Network Groper szószerkezetet jelöli. A név kitalálásakor egyébként egy, a tengeralattjárókon használt szakkifejezésre gondoltak: ugyanígy hívják a víz alatti tárgyakról visszaverődő hangradarimpulzust

A fizikai réteg tesztelése: Vezetéskes hálózaton az információ átvitele feszültség sorozatok formájában történik. A rézkábeleken az adatjeleket a bináris egynek és nullának megfelelő feszültségszintek ábrázolják. Egy LAN csak akkor működhet megfelelően, ha a vevő készülék képes a bitjelek pontos értelmezésére. Helyes és szabványos kábelezéssel növelhető a LAN-ok megbízhatósága és teljesítménye.. A jelek romlását különféle tényezők okozhatják: csillapítás, illesztetlenségek, zajok, különféle áthallások. A csillapítás az összeköttetésen keresztül továbbított jel amplitúdójának csökkenését jelenti. A csillapítás a kábelszakasz hosszával és a frekvenciával arányosan nő. Éppen ezért a kábelek csillapítását a kábelteszterekkel a specifikációban megadott legnagyobb frekvencián szokták mérni. A csillapítást dB-ben adjuk meg, értéke negatív. A képletekben a dB az adott hullám energiájában bekövetkező veszteséget vagy nyereséget képviseli

Hálózatfigyelés szoftverrel: Wireshark:ez egy sniffer program aminek a segítségével szemmel tudjuk követni a hálózaton történő adatáramlást.