Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok."— Előadás másolata:

1 Hálózatok

2 Hálózat fogalma A hálózatok önállóan is működőképes számítógépek elektronikus összekapcsolása, ahol az egyes gépek képesek kommunikációra külső beavatkozás nélkül. Egy klasszikus hálózat legalább egy központi számítógépből, azaz szerverből és a hozzákapcsolódó munkaállomásokból áll.

3 A szerver funkciója a hálózaton lévő számítógépek kiszolgálása
A számítógépes hálózatra csatlakoztatott minden számítógépet – a szerver kivételével – munkaállomásnak nevezünk. Munkaállomás lehet: személyi számítógép, vagy terminál.

4 Amikor egy személyi számítógéppel csatlakozunk a hálózatra, a hálózati kiszolgálót, jobbára csak adattárolás céljából használjuk. A programok futtatása és az adatok feldolgozása a saját gépünk feladata. A terminál általában olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép-hálózat központi számítógépével kommunikáljunk.

5 Előnyei Közös erőforrás-használat: a hálózati összeköttetés révén a gépek a hálózat egy másik gépének bármely erőforrását használhatják. Osztott háttértár használat: az egyes userek, munkaállomások háttértárolóján lévő könyvtára(ka)t, alkönyvtárakat kijelölhetjük - megoszthatjuk - közös használatra

6 Előnyei Nincs szükség önálló háttértárolóra: mivel az egyébként önálló működésre képes gépeket egy központi gép irányítja (szerver), ezért a központi gép háttértárolóit a rendszer bármelyik munkaállomása használhatja. Gyors adatátvitel

7 Előnyei Nagyobb teljesítmény: az önállóan működő számítógépek összekötésével, azok egy közös rendszert alkotnak, így a rendelkezésre álló erőforrások összeadódnak, vagyis a teljes hálózat egyes gépein megosztott, hozzáférhetővé tett erőforrásainak összessége.

8 Hátrányai Biztonsági igény: a számítógép-hálózatok a gyors és közvetlen adatátvitel miatt sokkal inkább ki vannak téve olyan veszélyforrásoknak, melyek az adatainkat fenyegeti. A veszélyforrások egyik részét képezik a vírusok. Hálózati környezetben hatalmas károk okozására képesek, ráadásul igen nehéz, körülményes a kiirtásuk is. A másik komoly veszélyforrás az illetéktelen hozzáférés lehetősége

9 Hátrányai Költségigénye: igaz, hogy a rendszerben önállóan működni képes gépek vannak, de attól tudnak hálózatba kötve is dolgozni, mert a működésükhöz fontos és elengedhetetlenül szükséges eszközöket kell hozzájuk illeszteni ill. beléjük építeni (hálózati kártya, hub, repeater, árnyékolt koax kábel… stb.) Ezek az illesztő egységek, valamint a kábelhálózat kiépítése igen költséges.

10 Hátrányai Hálózati operációs rendszer: a hálózat működtetését egy speciálisan erre kifejlesztett operációs rendszer végzi, amely képes kezelni a több felhasználós környezetet és a megosztott adatbázisokat. Ez a hálózati rendszerkörnyezet, nehezebben adminisztrálható, drága működtető szoftvert igényel.

11 Kapcsolattípusok: Kétféle:
Pont-pont kapcsolat (point to point): egy számítógép egy másikkal közvetlen összeköttetésben áll. Üzenetszórásos kapcsolat (broadcast): a hálózatban valamennyi számítógép egyetlen adatátviteli csatornára kapcsolódik. Ilyenkor az információ minden számítógéphez egyformán eljut.

12 Hardver eszközök Az átvivő közeg elemei:
Koaxiális kábel: Előnye a nagy sávszélesség, nagy távolság, zajérzéketlenség. Viszont lehallgatható, rendkívül sérülékeny és nehézkesen szerelhető. Sodrott érpár: Két szigetelt, egymással összecsavart rézhuzalból áll

13 Az átvivő közeg elemei:
Optikai kábel: Előnyei: érzéketlen az elektromágneses zavarokra, nagy sávszélességű, nagy távolság hidalható át, nem hallgatható le. Hátránya: drága, nehéz javítani és szerelni.

14 Az átvivő közeg elemei:
Infravörös, lézer, mikrohullámú, műholdas átvitel: Általában speciális igényeket elégítenek ki, mint pl.: földrajzi akadályok (folyó), távolságok (földrészek) áthidalása.

15 Hálózati kártya : A hálózati kártya teszi lehetővé, hogy a hálózat fizikai közegéhez (legtöbbször kábelezés) kapcsoljuk a számítógépünket. Magyarországon elsősorban az Ethernet hálózatok terjedtek el kb. 90 %-ban, ezért itt ezen megvalósításhoz használt kártyával, azaz az Ethernet kártyával foglalkozunk.

16 Hálózatok összekapcsolása:
Repeater (jelismétlő): Egyszerű jelerősítést végez. A beérkező jeleket újra digitalizálja, így a jeltorzulást is kiküszöböli Bridge (híd): Egy tárolva továbbító eszköz. Beolvassa a teljes keretet, ellenőrzi, majd a célállomás hálózatába továbbítja, és így nem terheli a többi hálózati részt.

17 Hálózatok összekapcsolása:
Router (forgalomirányító): Ellátja a bridge funkcióját, emellett azonban útvonalválasztást is végez. Gateway (átjáró): Két teljesen más típusú hálózatot köthet össze.

18 Protokollok A protokoll a hálózati kommunikációt leíró szabályok rendszere. Protokollokat használnak a hálózatokban egymással kommunikáló számítógépek és programok is.

19 Legelterjedtebb hálózati protokoll:
TCP/IP(Transmission Control Protocol/Internet Protocol; Átviteli Ellenőrző Protokoll/Internet Protokoll). Az internet szabványosított, leggyakrabban használt kommunikációs protokolljainak összessége

20 Internet alkalmazási protokollok:
POP3: levelezési protokoll FTP: adatlehívásra használt protokoll HTTP : web böngészésre használt protokoll


Letölteni ppt "Hálózatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések