Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikáció a hálózaton

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikáció a hálózaton"— Előadás másolata:

1 Kommunikáció a hálózaton

2 Képzeljünk el két emele-
Az OSI modell Képzeljünk el két emele- tes házat, ahol az egyes szinteken a szomszédostól eltérő, de a másik ház azonos szintű lakójával azonos nyelvet beszélő lakók élnek. White Brown Kovács Jánossy Schmidt Goldfinger

3 Az OSI modell Az azonos nyelvű lakók üzenetet küldhetnek egymásnak, de mindenki csak a közvetlenül alatta ill. felette lakóval találkozhat. Csak a legalsók látogathatják meg egymást. White Brown Kovács Jánossy Schmidt Goldfinger

4 Az OSI modell White üzenetét így Kovács veszi át, majd továbbítja Schmidtnek, aki átmegy Goldfingerhez. Ő Jánossynak adja át, aki kézbesíti Brownnak, mert látják, hogy az üzenetet nem az ő nyelvükön írták. White Brown Kovács Jánossy Schmidt Goldfinger

5 Az OSI modell A bonyolultabb rendszerek részekre bontásának elve a hálózati kommunikációban is érvényesül. Ezért a kommunikáció rétegekben zajlik. Azonos szintű rétegek csak egymással kommunikálhatnak. E kommunikáció szabályai a protokollok.

6 Az OSI modell A teljes átvitelben több protokoll is részt vesz,
ezek egymást követő halmazát protokoll stack-nek nevezzük. Az elküldött üzenet végigmegy a protokoll stack-en, míg elér az átvivő közeghez. Minden egyes protokoll saját információval egészíti ki az áthaladó csomagot.

7 Az OSI modell

8 Az OSI modell adatátviteli rétegei
A fizikai réteg (physical layer) A bitek kommunikációs csatornára való kibocsátásáért felelős. Biztosítania kell, hogy az adó által küldött jeleket a vevő is azonosként értelmezze. Tipikus villamosmérnöki feladat a tervezése.

9 Az OSI modell adatátviteli rétegei
Az adatkapcsolati réteg (data link layer) Alapvető feladata a hibamentes átvitel biztosítása a szomszéd gépek között, vagyis a hibás, zavart, tetszőlegesen kezdetleges átviteli vonalat hibamentessé transzformálja az összeköttetés fennállása alatt. Az adatokat adatkeretekké (data frame) tördeli, továbbítja, a nyugtát fogadja, hibajavítást és forgalomszabályozást végez.

10 Az OSI modell adatátviteli rétegei
A hálózati réteg (network layer) A kommunikációs alhálózatok működését vezérli, feladata az útvonalválasztás forrás és célállomás között. Ha az útvonalban eltérő hálózatok vannak, akkor fregmentálást, protokoll átalakítást is végez. Az utolsó olyan réteg, amely ismeri a hálózat topológiáját

11 Az OSI modell adatátviteli rétegei
A szállítási réteg (transport layer) Feladata a végpontok közötti hibamentes adatátvitel biztosítása. Már nem ismeri a topológiát, csak a két végpontban van rá szükség. Feladata az összeköttetések felépítése, bontása, csomagok sorrenbe állítása.

12 Az OSI modell logikai összeköttetéssel foglalkozó rétegei
A viszonyréteg (session layer) Lehetővé teszi, hogy két számítógép felhasználói kapcsolatot létesítsenek egymással. Jellegzetes feladata a logikai kapcsolat felépítése és bontása, párbeszéd szervezése. Szinkronizációs feladatokat is ellát, ellenőrzési pontok beépítésével.

13 Az OSI modell logikai összeköttetéssel foglalkozó rétegei
A megjelenítési réteg (presentation layer) Az egyetlen olyan réteg, amely megváltoztathatja az üzenet tartalmát. Tömörít, rejtjelez (adatvédelem és adatbiztonság miatt), kódcserét (pl.: ASCII - EBCDIC) végez el.

14 Az OSI modell logikai összeköttetéssel foglalkozó rétegei
Az alkalmazási réteg (application layer) Széles körben igényelt szolgáltatásokat tartalmaz. Pl.: fájlok gépek közötti másolása, fájlnév-konvenciók figyelemmel kísérése.

15 Hálózati kapcsolóelemek
Ütközési tartomány (Collision domain; Bandwith domain): • Az a hálózatrész, melyben az ütközés érzékelhető. • Az ütközési tartományban egy időpillanatban csak egy információátvitel folyhat. Üzenetszórási tartomány (Broadcast domain): • Az a hálózatrész, ahol az üzenetszórás célcímmel feladott csomag (pdu) megjelenik, érzékelhető.

16 Hálózati kapcsolóelemek
A részhálózatok - a kapcsolóelem működése alapján – különböző OSI rétegekben kapcsolhatók össze: OSI réteg Szállítási réteg Hálózati réteg Adatkapcsolati réteg Fizikai réteg Kapcsolóelem Átjáró (gateway) Forgalomirányító (router) Híd (bridge) Jelismétlő (repeater)

17 Hálózati kapcsolóelemek
Jelismétlő (repeater): • Az átviteli közegen továbbított jeleket ismétli, erősíti. • Az összekapcsolt részhálózatokat nem választja el. • Többportos változatát szokás HUB-nak nevezni. Híd (bridge): • Az adatkapcsolati rétegben működve szelektív összekapcsolást végez („csak az megy át a hídon, aki a túloldalra tart”). • Az összekapcsolt részhálózatok külön ütközési tartományt alkotnak. • Az üzenetszórást általában minden összekapcsolt részhálózat felé továbbítja.

18 Hálózati kapcsolóelemek
Kapcsoló (switch): • Olyan többportos eszköz, melynek bármely két portja között híd (bridge) funkcionalitás működik. Forgalomirányító (router): • A hálózati rétegben működve szelektív összekapcsolást, útvonalválasztást, forgalomirányítást végez. • Az összekapcsolt részhálózatok külön ütközési tartományt és külön üzenetszórási tartományt alkotnak. • Csomópont, saját hálózati címmel rendelkezik.


Letölteni ppt "Kommunikáció a hálózaton"

Hasonló előadás


Google Hirdetések