Jézus Istennek nevezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
ALAPIGE: 1Kir 3,
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Nagyböjt első hete.
Istenünk, sok-sok feszültség,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Krisztológiai kérdés az Újszövetségben
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Isten munkája - Isten felkentje
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az Élet Igéje február.
Az Élet Igéje augusztus.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Új hálaének áldja Istent
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Nem tudom mikor lesz.
JÓ REGGELT !.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
JÓ REGGELT !. Ki teremtette ezt a világot, az egész világot, az egész világot? Ki teremtette ezt a világot, Atyánk Istenünk! Ki teremtette a sok csillagot,
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
Református istentisztelet
Igeolvasás „1Dicsekednem kell, habár nem használ; rátérek azért az Úr megjelenéseire és kinyilatkoztatásaira. 2Ismerek egy embert a Krisztusban: tizennégy.
Értékeld az elmúlt évet:
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Törvény alatti állapot:
Ökumenikus imahét bezárása
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
a reformáció 500 éve ünnepe
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Apostoli, Niceai hitvallások
A) Jézus Krisztus személye
II. A HITRŐL 1.
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
Előadás másolata:

Jézus Istennek nevezése

Isten jelentésű címek Küriosz: Jézus a világ kormányzója Logosz: örök kinyilatkoztatás Isten Fia: teljes (akarati és lényegi) egységben van az Atyával Emberfia: Jézus Isten egyetlen, igazi képe E címeknek azonban csak az üdvtörténet keretében van értelme! A kinyilatkoztatás nélkül nem lenne értelme az A és F megkülönböztetésének. Jézus úgy Isten, mint aki kinyilatkoztató ez azonban nem meríti ki az Atya lényegét amikor a kinyilatkoztatás összefüggéséből kiveszik Jézus fiúságát, akkor kezdődnek a trinitárius eretnekségek.

Jézus Istennek nevezése az ÚSZ-ben Másodrendű kérdés: ld. Küriosz: az ősegyház gond nélkül Jézusra érti az Ósz-i Adonajt. Jn: azért akarják megölni, mert Istennek teszi magát. Ezért kevés helyen nevezik Jézust közvetlenül Istennek az alábbiakban ezeket tekintjük át.

Jánosi iratok Jn 1,1: és a Logosz Isten aki Istennél van: nem második Isten, nem emanáció Jn 20,28: Tamás hitvallása: én Uram, én Istenem E két kijelentés keretezi az evangéliumot: ennek megvallására hívja az elején az olvasót ebbe torkollik a végén minden cím Jn 1,18: vitatott, hogy egyszülött Isten vagy Fiú Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Fiú / Isten nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van. az „Isten” a lectio difficilior! 1Ján 5,20 Tudjuk, hogy az Isten Fia eljött, és megadta nekünk a belátást ahhoz, hogy megismerjük az Igazat. Mi az Igazban vagyunk, az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet.

Zsidókhoz írt levél 1,8-9: a Zsolt 45,7-t épp a kétszeri megszólítás miatt idézi a „Fiúra tekintettel” A Fiához ellenben e szavakkal fordul: Isten, trónod áll örökre, királyi pálcád igazságosság vesszője. Az igazságot szereted, a gonoszságot gyűlölöd, azért kent föl Isten, a te Istened, a vigasság olajával minden társad felett. Tehát: az Isten megszólítás Jézus fiúsága alapján lehetséges nem mosódhat el az Atya és a Fiú közti különbség 1,10 jelzi, hogy a Küriosz és Isten között nincs semmi különbség: Kezdetben, Uram, te teremtetted a földet, az ég is a te kezed munkája. A Küriosz tehát Teremtő  nincs különbség a teremtés és a megváltás között.

Pál A Küriosz név utal rá. egy az Istenünk: az Atya, akitől minden származik, s akiért mi is vagyunk, egy az Urunk, Jézus Krisztus, aki által minden van, s mi magunk is általa vagyunk. 1Kor 8,6 …Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr. Fil 2,10-11 Kol 2,9 benne lakik testi formában az istenség egész teljessége, s benne lettetek ennek a teljességnek részesei. Istennek tartja, mert hozzá imádkozik: Háromszor kértem ezért az Urat, hogy szabadítson meg tőle, de azt felelte: „Elég neked az én kegyelmem.” (2Kor 12,8-9a)

Róm 9,5 Két fordítási lehetőség: 1. Övéik az atyák, és test szerint közülük származik Krisztus, (ó) mindenek fölött való, mindörökké áldott Isten, Amen. ez esetben beiktatott doxológia, ennek ellene mond, hogy a doxológiák az állítmánnyal (eulogétosz… - áldott legyen) kezdődnek. Tehát helyesen Krisztusra vonatkozik az „Isten”: Övéik az atyák, és test szerint közülük származik Krisztus, aki mindenek fölött való, mindörökké áldott Isten, Amen. Értelme eszerint: Izrael választottsága abban éri el csúcsát, hogy az származik belőle, aki mindenek fölött való.

Kol 2,2 hogy szívükben megerősödve és a szeretetben egyesülve eljussanak a tökéletes megismerés teljes gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak a megismerésére. (3) Benne rejlik a tudomány és a bölcsesség minden kincse. A szövegkritikai bizonytalanságok ellenére a 3. vers miatt Krisztus = Isten értelmű.

Tit 2,13; 2Pét 1,1-2 Várjuk reményünk boldog beteljesülését: a nagy Istennek és Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak dicsőséges eljövetelét Ez sem félreérthetetlen, de Krisztust Istennek nevezi Jelzi, hogy nem szabad különbséget tenni Isten és az Üdvözítő között. Isten és Megváltó/Üdvözítő szófűzés van a 2Pét-ben is: Simon Péter, Jézus Krisztusnak szolgája és apostola azoknak, akik velünk együtt ugyanolyan mértékben részesültek a mindennél értékesebb hitben Istenünk és Megváltónk, Jézus Krisztus igazságosságában. Gyarapodjon bennetek a kegyelem és béke Isten és Urunk, Jézus Krisztus ismeretében. Még gyakoribb az Úr és Üdvözítő szófűzés: jelzi, hogy az „Isten” elnevezés a Küriosz variánsa.

Jelenések, összefoglalás Jel 19,12: a lovas olyan nevet visel, amit rajta kívül nem ismer senki  Isten nevét: Szeme olyan, mint a lobogó tűz, fején sok korona, ráírva a név, amelyet senki sem tud, csak ő. Tehát ahol az ÚSZ-ben Jézust Istennek nevezik: ott vagy a Küriosszá felmagasztalással van összefüggésben (Pál, 2Pét) vagy azzal, hogy Ő maga a kinyilatkoztatás (Jn, Zsid) Az „Isten” névben tehát új tartalmat nem ismerünk meg.