Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A szeretet himnusz értelmezése
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Feltehetek egy kérdést?
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Sámuel királlyá keni Sault
KERESŐK ÓRÁJA Az igazi Boldogság titka BEVEZETŐ ELŐADÁS
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Jézus te vagy minden álmom
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
"HOROSZKÓP". Január 1.- és december 31. között születtél?
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Ballagók búcsúztató áhítata.
Úton böjtben.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Atya teremtő szeretet Lelke, áradj szét
Boldogok, kik szegények lélekben. Boldogok, mert övék lesz a menny.
Dávid imádsága..
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Lelkem Istenben lel nyugalmat, segítség csak tőle jön. Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő az én váram, nem rendülök meg.
Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet
BB Biblia-kör.
ISTEN hozott köztünk!.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Dalt zengnek a rétek, s minden virág,
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Új hálaének áldja Istent
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Mondjátok el az ünnepekhez kapcsolódó élményeiteket!
A „hegyi beszéd” (Mt 5, 1-7, 28.): az evangélium „radikalitása”.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Irgalmasság.
Igeolvasás.
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Felszólító igék Máté evangéliumában
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Mai előadásunk: Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják

Mit jelent irgalmasnak lenni? Definíció: Eleos - görög szó (31 alkalommal szerepel az Új Szövetségben) Jelentése: a baj felismeréséből fakadó jóakarat, kedvesség, megértés a bántalmazottal, gyengével, stb. szemben, mely érzés társul a segíteni akarással, a segítségnyújtás lehetőségének a keresésével. Magyarul azt jelenti: belebújni a másik ember bőrébe. Megérteni helyzetét, mert csak akkor tudok rajta igazán segiteni. Nem csak annyi, hogy sajnálom. Sajnálat és irgalom az két dolog.

Az irgalmasság, mint melléknév Az irgalmas szamaritánus Hogyan viselkedett a szamaritánus? IRGALMASAN Leirja tulajdonságát, másokhoz képesti viselkedését. Beleélte magát a másik helyzetébe, azt tette, amit hasonló esetben ő is szeretett volna, hogy vele tegyenek.... KISFIÚ ESETE - KENYÉRBOLT - NEM JÖTT IDŐBEN - LÁTOTT EGY MÁSIKAT ÉS EGYÜTT SÍRT VELE..

Az irgalmasság, mint íge Együttérzés, melynek alapja lehet: közösen megélt események Baj, gondok felismerése, cselekvési kényszer érzete Az irgalmasság először látást jelent! Victoria királynő példája Mrs Tulloch-al (özvegység) – Jézus is ezt tette – emberként jött hozzánk. FILMJELENET: Automobiles, Trains, Plains...utolsó előtti részlet Utána: az irgalmasság látást jelent.

Az irgalmasság, mint jelző Állítmányhoz kötödő, tulajdonságot leíró szerkezet. Isten jellemzője, tulajdonsága - Ő irgalmas Soha ne akard Isten igazságát, mindig irgalmáért esdekelj! Efézus: 2, 4-5. Isten, aki gazdag az irgalmasságban, (kegyelemben) ..nagy szeretete miatt, stb. Az irgalmatlan szolga....elengedték tartozását, ő pedig nem tette ugyanezt. Zakariás éneke: Isten irgalmassága látogatta meg a földet

Gyakran felcserélődnek a szavak Irgalom, vagy kegyelem? Gyakran felcserélődnek a szavak 23. zsoltár: „Bizonyára jóságod és kegyelmed (valójában: irgalmad) követnek engem életem minden napján” A kegyelem ment meg - az irgalom tart fenn Az irgalom elveszi a fájdalmadat – a kegyelem meggyógyítja a bajt Az irgalom kivált minket a büntetés terhe alól, – a kegyelem megbocsátja magukat a bűnőket. Robert G. Ingersoll példája: Ha van Isten, csapjon engem agyon 5 perc alatt...úgye, hogy nincs Isten....

Kérdés: Irgalmasak vagyunk-e? Bosszúvágy Gyengék elnyomása Abortusz Önzés 1. Kaini örökség - harapós, veszett férfi... 2. Seneca, Platon, Arisztotelész a gyengéket megölni. Hilarion levele - Drága szerelmesemnek....végtelen szerelemmel köszönt, férjed 3. Ugyanazt csináljuk, csak másképp nevezzük - választás, döntés. 4.

Az irgalmasság jelei Miben mutatkozik meg az irgalmasság? 1. MEGBOCSÁJTÁS Legtöbb esetben IGAZSÁGOT akarunk, nem MEGBOCSÁTÁST. Igazság a kereszten szolgáltattatott – mindannyiunk számára. A mi dolgunk az irgalmasság cselekvése.... ILLUSZTRÁCIÓ: Elásni a csatabárdot....de a nyele azért kinnmarad.

Az irgalmasság jelei Miben mutatkozik meg az irgalmasság? 2. SEGÍTSÉGADÁS, TÖRŐDÉS Nézz magad köré! Hány ember nyomoruságát veszed észre? Anne, elvált nő - Teréz anya - Calcutta. Válasz: menj, keresd meg a magad Calcuttáját.

3. ÖNZETLENSÉG, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS Az irgalmasság jelei Miben mutatkozik meg az irgalmasság? 3. ÖNZETLENSÉG, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS Együttérzés, a másik ember helyzetének felismerése, úgy érezni, ahogy ő érez, úgy látni dolgokat, ahogy ő látja. Ellenkező esetben - ha csak magunkat látjuk – képtelenek vagyunk az irgalmasságra. FILMRÉSZLET - 4-6-23,35 dhw

Az irgalmasok, irgalmasságot nyernek. Mire van a legnagyobb szüksége a világnak: IRGALMASSÁGRA, KÖNYÖRÜLETRE Az irgalmasság a (tiszta) szívből fakad. Istentől kapott kegyelmi ajándék. Kérni kell, imádkozni kell érte...! Aki elfogadja, hogy Jézusban Isten irgalmasságot cseledett velünk, az új szívet nyer, melyből irgalmasság fakad embertársai felé is. Isten mindent elkészített - nics szükség igazságra, jogokra, stb. Alázatra, elfogadásra van szükség. Hitre, az Isten fiában.

Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják

Mit jelent: tiszta szív? Katharos – görög szó Jelent: fizikai, lelki és erkölcsi (etikai) tisztaságot Fizikai: - megtisztitott, érett, kiforrott Lelki: papi értelemben, amit szabad használni, ami nem ért tisztátalanhoz Etikailag: nem korrupt, bűntelen, mentes minden bűntől KATARZIS SZERŰ TISZTULÁS KELL

Ami a szívben van - irányit! Mi, vagy ki lakik a Te szívedben? „A szívből származnak a gonosz gondolatok” (Mk. 7, 21) „Ezek az emberek a szájukkal dícsérnek engem, de a szívük távol van tőlem” (Mt. 15, 8-9) Ami a szívben van - irányit! Mi, vagy ki lakik a Te szívedben?

Miről beszél Jézus? Osztatlan, hamisítatlan szívről, melyben nincs helye: Bosszúnak Irigységnek, Szeretetlenségnek, Paráznaságnak Több isten imádásnak És a többi....... Hollókői, vagy székely ház oromfala – kereszt és csillagok... Paráznaság - porneo

Tiszta szív nélkül nincs tiszta ember! Jézus nem azt mondja: Légy tiszta Légy olyan, mint én (Jézus) EZ TELJESÍTHETETLEN LENNE!

Tiszta szív nélkül nincs boldog ember! Az a szív, mely terhelve van a: Bűntől A kettősségtől Képmutatástól Önigazolástól És a többi... nem tudja befogadni Istent, így nem is engedelmeskedhet Neki. FILMRÉSZLET –DHW. 4-8-32,33

Jézus azt mondja: Boldogok, akiknek a szívük tiszta! Róma 3, 10 – nincs igaz ember egy sem! Mind megromlottak....! Mi erre a válaszod? Elfogadod, vagy mentegetődzöl? Senki se jobb a másiknál....helyettesitsd be a filmbe a magad bűneit.

Akkor mit jelent Jézus szava? A tiszta szív: Engedelmes szív, osztatlan szív, imádkozó szív, - mely hasonlóvá akar lenni Jézushoz: Olyanná teheti Isten, amilyenné Ő akarja... A változás belülről kezdődik! Ádám Éva – mezitelen - tiszta és átlátszó – Beszélgettek Istennel - ez romlott meg - ezért nem elég a külső vallásosság Belülről kell változni - a szívnek.... ILLUSZTRÁCIÓ – MASZATOS ÜVEGPOHÁR....

Mit jelent Istent meglátni? Idou (Ideo) - megpillantani Teorei - (oraó igéből) – látott, elképzelt dolog, Opszao - valami mögé látni, látni a valóságot, túllátni a felületen....- Jézus ezt használja Az övéi meglátják Jézust, amint van...1János 3,2

Mit jelent Istent meglátni? Színe elé lehet járulni – leborulni előtte Megpillantani az ő dícsőségét Meglátni Őt mindenben Mózes és a fáraó. Ha elibem jössz, meghalsz. Orvoshoz menős példa - Kincső időpontja... Fény a sötétből..Jób... Aki így lát, csak az tud hinni igazán.

Mi történik azzal, aki látta Istent? Aki Istent látta: meg-, és átváltozik Aki Istent látta: erőt és bátorságot nyer Aki Istent látta: „hasznossá” lesz Aki Istent látta: megosztja ezt az élményét másokkal Lehetetlen Istent látni és nem sugározni tovább az Ő jelenvalóságának csodáját.

A tiszta szív a keresztyén élet forrása Tiszta szívből hívjuk segítségül az Urat - 2 Timóteus 2, 22 Krisztus hit által a szívetekben lakozik... Efézus 3, 17 Szívünkben mondunk dícséreteket Istennek Efézus 5, 19 Szívvel imádjuk Istent Máté 15,8 Szívből kell megbocsátanunk Máté 18, 35 Mi teljes szívvel szeretünk Máté 22, 37 Szeretetünk tiszta szívből kell fakadjon 1 Timóteus 1, 5

ISTEN IMÁDÓK ÖNIMÁDÓK TISZTA SZÍV NÉLKÜL ÉS NEM VAGYUNK Tiszta szív nélkül - Nem értjük, látjuks, halljuk Istent. Értsd: önimádó és a magad készitette Istent imádó

Szeretettel várunk a jövő héten is! UTOLSÓ ELŐADÁS Boldogok a békességre igyekezők, mert ők az Isten fiainak mondatnak. Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa.

A Da Vinci Kód tévedéseiről, hazugságairól PROGRAMAJÁNLÓ Jövő vasárnap délután 4 órakor KONFERENCIA A Da Vinci Kód tévedéseiről, hazugságairól

HITELES-E A BIBLIA? PROGRAMAJÁNLÓ Július 30-án, délután 2 órakor Keresők Órája: HITELES-E A BIBLIA? Bereczki Tünde előadása