Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Irgalmasság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Irgalmasság."— Előadás másolata:

1 Irgalmasság

2 Szent Fausztina magánkinyilatkoztatásaiban, látomásaiban párbeszédet folytatott Jézussal, melyben - a nővér naplója alapján - Jézus kívánsága szerint, húsvét utáni első vasárnapja legyen az isteni irgalmasság napja. II. János Pál pápa 2000. április 30-án kihirdette az isteni irgalmasság ünnepét az egész világra. Ugyanezen a napon szentté avatták a nővért.

3 IRGALMASSÁG. Ellenséggel vagy gonosztevővel szemben elnéző magatartás, melynek során eltekintek a büntetés kiszabásától.  Együttérzés, amely a betegek, szegények, gyengék iránti segítésre ösztönöz. Egyik legfontosabb keresztény erény

4 Az irgalmasság cselekedetei
Az irgalmasság lelki cselekedetei: 1. a bűnösöket meginteni, 2. a tudatlanokat tanítani, 3. a kételkedőknek jó tanácsot adni, 4. a szomorúakat vigasztalni, 5. a bántalmakat békével tűrni, 6. az ellenünk vétkezőknek megbocsátani, 7. az élőkért és holtakért imádkozni. Az irgalmasság testi cselekedetei: 1. az éhezőknek ételt adni, 2. a szomjazóknak italt adni, 3. a szegényeket ruházni, 4. az utasoknak szállást adni, 5. a betegeket és 6. a börtönben levőket látogatni, 7. a halottakat eltemetni.

5 Az Isteni Irgalmasság üzenete nagyon fontos az egész emberiség számára
Az Isteni Irgalmasság üzenete nagyon fontos az egész emberiség számára. Az üzenetben Jézus a bűnbánat és a megtérés fontosságára figyelmeztet, és azt kéri, hogy imádkozzunk és tegyünk minél többet a bűnösök megtéréséért. Jézus különösen jutalmazza az Isteni Irgalmasság üzeneteinek terjesztését. „Azokat a lelkeket, akik irgalmasságom tiszteletét terjesztik, egész életükben megoltalmazom. Haláluk óráján pedig nem bírájuk, hanem irgalmas Megváltójuk leszek!" – üzeni Jézus az embereknek. Fausztina nővér Jézus diktálására lejegyezte az Isteni Irgalmassággal kapcsolatban mindazokat a lehetőségeket, melyek a lélekmentés hatékony eszközei. A Napló nyomán az Egyház az Isteni Irgalmasság öt kultuszát, ötféle tiszteletét engedélyezte.

6 Az első az irgalmas Jézus
  AZ IRGALMAS JÉZUS KÉPE „Este, amikor a cellámban voltam, megpillantottam az úr Jézust fehér ruhában. Egyik kezét áldásra emelte, a másikkal megérintette mellén a ruháját. Melléből a ruha nyílásán két ha­talmas sugár tört elő, egy piros és egy halvány.... Kis idő múlva azt mondta Jézus: "Fess egy képet annak alapján, amit látsz, ezzel az aláírással: Jézusom, bízom Benned" . „Azt kívánom, hogy a képet húsvét után az első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg. Ez a vasárnap legyen az Irgalmasság ünnepe!" Mint feltámadt Üdvözítőt ábrázolja Jézust a kép, aki szenvedése és kereszthalála árán megváltott minket. Krisztusnak ezen a képén jellemző a két sugár. „A halvány sugár a vizet jelenti, ami a lelket tisztítja meg, a piros a vért, amely a lélek élete. A lelket a keresztség és bűnbánat szentsége tisztítja meg, és legbőségesebben az Oltáriszentség táplálja.

7 Jézus második kérése   AZ IRGALMASSÁG ÜNNEPE „Azt kívánom, hogy legyen az Irgalmasságnak ünnepe. Azt kívánom, hogy a képet, melyet ecsettel fogsz megfesteni, húsvét után az első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg! Ez a vasárnap legyen az Irgalmasság ünnepe." Az ígért kegyelmek elnyeréséhez a következő feltételeket kell teljesíteni: Bízni kell Isten jóságában, gyakorolni kell a felebaráti szeretetet, és a megszentelő kegyelem állapotában - ha ehhez gyónás szükséges, akkor szentgyónás után - szentáldozáshoz kell járulni.

8 Jézus harmadik kérése AZ ISTENI IRGALMASSÁG RÓZSAFŰZÉRE Jézus ígérete így hangzik: „Úgy tetszik nekem, hogy ez által az ima által mindent megadjak, amire engem kértek, ha ez megegyezik akaratommal." „Ha ezt az imát haldokló mellett mondják, mérséklődik Isten haragja, és mérhetetlen irgalom veszi körül a lelket". „E rózsafüzér imádkozásával közelebb hozod hozzám az emberiséget." „Azokat a lelkeket, akik ezt a rózsafüzért imádkozzák, már életükben körülöleli irgalmam, különösen pedig haláluk óráján."

9 Jézus negyedik kérése AZ IRGALMASSÁG ÓRÁJA „Valahányszor hallod, hogy hármat üt az óra, merülj el teljesen irgalmasságomban, dicsőítsd és magasztald; hívd le az egész világra hatalmát, főleg a szegény bűnösökre, mert az irgalom ebben az órában nyílt meg teljesen a lelkek számára."

10 Jézus ötödik kérése AZ IRGALMASSÁG TISZTELETÉNEK TERJESZTÉSE „Azokat a lelkeket, akik irgalmasságom tiszteletét terjesztik, egész életükben megoltalmazom, mint gyengéd anya óvja csecsemőjét. Haláluk óráján pedig nem bírájuk, hanem irgalmas Megváltójuk leszek." Az Isteni Irgalmasság tisztelete az Isten iránti feltétlen bizalmat és az embertársaink iránt jótettekben megnyilvánuló szeretetet kéri tőlünk.  Fausztina nővér volt a legfőbb terjesztője az Isteni Irgalmasság üzenetének.

11 Mi jut eszembe, ha ezt a szót hallom?
Az irgalom Mi jut eszembe, ha ezt a szót hallom?  Pl: valaki büntetést érdemel, de nem kapja meg. Talán leginkább az irgalmaz ige jelentéseiből indulok ki akaratlanul, és onnan jön elő az irgalom jelentése. Jézus szerint aki irgalmas 1. nem ítélkezik – nem akarja valaki szavait, tetteit megítélni 2. nem ítél el – nem akarja valaki szavait, tetteit elítélni 3. megbocsát 4. ad – úgy általában. Nincs korlátozva a szegényekre, s a folytatásból kitűnik, hogy nincs korlátozva anyagi javakra. „Legyetek tehát irgalmasok, amiként a ti mennyei Atyátok is irgalmas!”

12 Mit jelent irgalmasnak lenni?
Definíció: Eleos - görög szó (31 alkalommal szerepel az Új Szövetségben) Jelentése: a baj felismeréséből fakadó jóakarat, kedvesség, megértés a bántalmazottal, gyengével, stb. szemben, mely érzés társul a segíteni akarással, a segítségnyújtás lehetőségének a keresésével.

13 Az irgalmasság, mint jelző
Állítmányhoz kötödő, tulajdonságot leíró szerkezet. Isten jellemzője, tulajdonsága - Ő irgalmas Soha ne akard Isten igazságát, mindig irgalmáért esdekelj!

14 Az irgalmasság, mint íge Együttérzés, melynek alapja lehet:
közösen megélt események Baj, gondok felismerése, cselekvési kényszer érzete Az irgalmasság először látást jelent!

15 Az irgalmasság, mint melléknév Az irgalmas szamaritánus
Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják

16 Hogyan viselkedett a szamaritánus?
IRGALMASAN

17 Az irgalmas szamaritánus
Az igazabb életről szólott a Mester sok szép tanítása, s a példázatok arra jók, hogy útját-módját a vak is lássa. A Törvényben rég meg volt írva: szeresd Istent s felebarátod! - Felebarát ... e szónak titka nincs, ha Jézussal magyarázod. Jeruzsálemből Jerikóba egy ember ment egyszer, magában, s rablók támadtak rá! Kifosztva, vérző sebbel, halálra váltan roskadt a porba … Nincs menekvés? – Ó, van, hiszen ím egy zsidó pap közeledik! Ó, mily szerencsés fordulat a bajbajutottnak! Ám a zsidó pap kerül egyet, teszi magát, hogy nem is látja. Nem könyörül - és ugyanúgy tett egy lévita is nemsokára. harmadik … egy szamaritánus! Ellenség! ... Ó, jót nincs mit várni! De minden balsejtelmet áthúz, hogy ott terem... kezében fásli. Sebet kötöz ... és szeretettel odahajol a szenvedőhöz. Biztosítja, hogy ő is Ember – s csodát művel pár perc időköz. A történet így jól végződik. S Felebarátként hogy tovább juss: az igazabb életért győz itt az Irgalmas Szamaritánus.

18 Az irgalmasság jelei 1. MEGBOCSÁJTÁS
Legtöbb esetben IGAZSÁGOT akarunk, nem MEGBOCSÁTÁST. Igazság a kereszten szolgáltattatott – mindannyiunk számára. A mi dolgunk az irgalmasság cselekvése....

19 2. SEGÍTSÉGADÁS, TÖRŐDÉS Nézz magad köré! Hány ember nyomorúságát veszed észre?

20 3. ÖNZETLENSÉG, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS
Együttérzés, a másik ember helyzetének felismerése, úgy érezni, ahogy ő érez, úgy látni dolgokat, ahogy ő látja. Ellenkező esetben - ha csak magunkat látjuk – képtelenek vagyunk az irgalmasságra.

21 Az irgalmasok, irgalmasságot nyernek.
Mire van a legnagyobb szüksége a világnak: IRGALMASSÁGRA, KÖNYÖRÜLETRE Az irgalmasság a (tiszta) szívből fakad. Istentől kapott kegyelmi ajándék. Kérni kell, imádkozni kell érte...! Aki elfogadja, hogy Jézusban Isten irgalmasságot cselekedett velünk, az új szívet nyer, melyből irgalmasság fakad embertársai felé is.

22 Vége

23 Készítette: Tóth Bernadett
VII. osztályos beodrai hittanos Hitoktatója: Telek Lenke


Letölteni ppt "Irgalmasság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések