Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Advertisements

A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Akciótervek a foglalkoztatásért Garzó Lilla szeptember 8.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Európai Uniós ismeretek
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla

Miről szeretnék beszélni?  Mi történt?  Mit tettünk?  Mit akarunk tenni?

Legnagyobb kihívás: magas inaktivitás

Tendenciák

Alacsony a várható élettartam

Kiterjedt ellátó rendszer éves nem foglalkoztatott népesség, tanulók nélkül

Foglalkoztatási (Fr) és munkanélküliségi (Mr) ráták képzettségi szintek szerint, 2003-ban FelsőfokúKözépfokúalapfokú FrMrFrMrFrMr Magyar- ország 82,41,466,65,428,412,4 EU15 82,54,970,27,749,511,2 EU25 82,54,968,49,446,612,2

Felsőfokú tanulmányokat folytatók Szakképzésbe kerülni = kudarc?

Mit tettünk? Munkaerőpiaci politika  támogatási rendszer bővülése  válságkezelő programok  munkanélküli járadék folyósítás feltételeinek folyamatos szigorítása,  ÁFSZ tevékenységi körének folyamatos bővítése Egyéb politikák  Öregségi nyugdíjkorhatár emelése, korhatár előtti nyugdíjazás feltételeinek szigorítása,  Munkáltatói terhek csökkentése  Növekvő iskolázottság, képzettség, direkt munkaerőpiaci kötődés nélkül

EU : összehangolt lépések stratégiája Átfogó célkitűzések Teljes foglalkoztatás, A munka minőségének és termelékenységének javítása, Társadalmi kohézió és befogadás. Specifikus célkitűzések 1. Aktív és preventív intézkedések a munkanélküli és az inaktív emberek munkaerő-piaci részvételének elősegítése érdekében, 2. Munkahelyteremtés és vállalkozás, 3. Felkészülés a változásokra, az alkalmazkodóképesség és a munkaerő-piaci mobilitás elősegítése, 4. A humán tőke fejlesztése és az egész életen át tartó tanulás támogatása, 5. A munkaerő-kínálat növelése és az idősebb munkavállalók aktivitásának elősegítése, 6. A nők és a férfiak egyenlősége, 7. A munkaerő-piaci integráció elősegítése és küzdelem a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő emberek diszkriminációja ellen, 8. Ösztönzés a munkavállalásra (a munka kifizetődővé és vonzóvá tétele), 9. A be nem jelentett munkavégzés átalakítása bejelentett munkává, 10. A regionális munkaerő-piaci különbségek csökkentése.

Ezt tesszük  ÁFSZ reform  álláshelyek piacán részesedésének radikális növelése  javuló, szélesedő munkáltatói kapcsolatok  integrálódó foglalkoztatási-szociális szolgáltatások  munkanélküli ellátások átalakítása  aktívabb együttműködés  támogatási és szolgáltatási rendszer átalakítása: hatékonyság, egyszerűség, személyre szabottság, a teljesítmény mérése  munkajogi szabályok illesztése a változásokhoz  munkaerő előrejelzési rendszer kiépítése

Ezt várjuk  Foglalkoztatási szempontok érvényesítése az adó- és járulékrendszer átalakítása során  Munkával érzékelhetően  magasabb jövedelemre  több jogosultságra lehessen szert tenni (összehangolás a szociális rendszerekkel)  Gazdasági előrejelzések  Munkahely-teremtés támogatása  Foglalkoztatási szempontok érvényesítése (mérlegelése) a gazdaságpolitikai döntésekben  Oktatási rendszer és munkaerőpiac kapcsolatának erősödése  munkaerőpiacra vezető, hasznosítható, továbbfejleszthető képességek  megfelelő színvonal  munkaerőpiaci szükségletekre reagáló képzési szerkezet  Mobilitás erősítése: közlekedési feltételek javítása, lakásbérlési támogatások  Kiegyensúlyozott bérpolitika  Egészségügyi állapotot javító lépések

Miről beszéltem?  Az összeomlás utáni dinamikus fejlődésről  A problémáinkról és a foglalkoztatáspolitika erős függőségéről más szakpolitikáktól  A teendőkről, elvárásainkról

Köszönöm a figyelmet!