Felnőttképzés az új OKJ rendszerében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

Komplex vizsgaszervezés változásai
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS november 13. MGYOSZ Székház Budapest.
Szakképzés a moduláris felépítésű Országos Képzési Jegyzék rendszerében Soós László Dobogókő, április 3.
Aktualitások a szakképzésben
Gyakorlati oktató FSZ
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
„A KÉPZÉS MINŐSÉGÉNEK ÉS TARTALMÁNAK FEJLESZTÉSE” TÁMOP
A MAGYAR LOGISZTIKAI EGYESÜLET OKTATÁSI TEVÉKENYSÉGE
Készült a leendő vizsgázóknak
Szent László ÁMK Szakközépiskolai Intézményegysége
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új OKJ szakmai vizsgákról - kamarai szemmel
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és Innovációs.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés-fejlesztés aktualitásai, az új OKJ bevezetésével kapcsolatos feladatok Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI,
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Ágazati szakképzés változásai
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
1 Utazás § turizmus Program Utazás § turizmus Program Siófok december 3.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
A szakmai vizsgáztatás menete. A felsőfokú szakképzés sajátossága.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Az NSZFI szerepe a szakképzés tartalmának és minőségének fejlesztésében Nagykanizsa január 29.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A szociális gondozó és ápoló képzés gyakorlati oktatásának tapasztalatai „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szakképzési változások
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eger Vendéglős (OKJ ) vizsga szakmai és vizsgakövetelményei,
Modláné Görgényi Ildikó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet A szakképzés – mérés, értékelés Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
Szakmai vizsgáztatás Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes március 27.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus 31.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
TOVÁBBTANULÁS Határidők Feladatok 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet A 2015/2016. tanév rendjéről 2. sz.melléklet ! A tanulók jelentkezése.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban (OKJ, SZVK, KP) Stágel Imréné szakértő NSZFI.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Kétszintű érettségi 2018 május
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és.
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Előadás másolata:

Felnőttképzés az új OKJ rendszerében (A programkészítés jelenlegi keretfeltételei) dr. Lakos István Szeged, 2007. június 6.

A projektről 1. Előzménye: A 2006. évi OKJ konferenciasorozat a regisztrált felnőttképzők részére Elemei: A szakmai modul (jogszabályok, a felnőttképzési program és a program-akkreditáció követelményei) A szoftver  4 konferencia (Hajdúszoboszló, Szombathely, Szeged, Budapest) 20 tréning (a konferencia kötelező) Kiadvány

A projektről 1. Előzménye: A 2006. évi OKJ konferenciasorozat a regisztrált felnőttképzők részére Elemei: A szakmai modul (jogszabályok, a felnőttképzési program és a program-akkreditáció követelményei) A szoftver  4 konferencia (Hajdúszoboszló, Szombathely, Szeged, Budapest) 20 tréning (a konferencia kötelező) Kiadvány

A projektről 2. Célcsoportja: Akkreditált felnőttképző intézmények vezetői, programfejlesztői Finanszírozója: A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács javaslatára a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Szakmai támogatója: A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

A mai helyzet 1. 2/2006. (VIII. 8.) SZMM rendelet a szociális és munkaügyi miniszter hatás-körébe tartozó egyes szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról A felnőttképzésben 2007. január 1-től kell alkalmazni (az új OKJ fokozatos életbeléptetése) Konverziós tábla (vizsgaszervezési jogosultság, vizsgaelnöki nyilván-tartás, regisztráció az eredeti határidőig) 

Rész- szakképesí- téssel, elágazással, ráépüléssel együtt

A mai helyzet 2. 10/2007. (II. 27.) SZMM rendelet az OKJ-ról és az OKJ-ba történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 1/2006. (II. 17.) OM rendelet módosításáról Alap-szakképesítések, hiányszakmák 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabálya-iról 21/2007. (V. 21.) SZMM rendelet a szociális és munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesí- tések SZVK-inak kiadásáról

Értelmezési és alkalmazási problémák 1. Mikortól kell az új OKJ-t alkalmazni? Hogyan és mit regisztráltassunk? (a konverziós tábla nem elég) Bemeneti kompetenciák (szakképesítés iskolai végzettség nélkül?)  Modulzáró vizsga (szakképesítés képzés nélkül?)

A szakképesítés azonosító száma Kőműves 31 582 15 1000 00 00 szint sorszám szint tanulmányi terület szakképesítés köre sorszám 31 582 15 0100 21 01 Beton- és vasbetonkészítő

Belépés iskolai végzettség nélkül Szintkód Szint Bemenet 21 alap - 31 közép Bemeneti kompetencia vagy 8. évfolyam 33 Bemeneti kompetencia vagy 10. évfolyam 51 Bemeneti kompetencia, szakmai előképzettség vagy 12. évfolyam 52 Bemeneti kompetencia, szakmai előképzettség vagy érettségi 54 emelt 55 felső Érettségi 61 Felsőfokú végzettség

Értelmezési és alkalmazási problémák 1. Mikortól kell az új OKJ-t alkalmazni? Hogyan és mit regisztráltassunk? (a konverziós tábla nem elég) Bemeneti kompetenciák (szakképesítés iskolai végzettség nélkül?)  Modulzáró vizsga (szakképesítés képzés nélkül?)

Értelmezési és alkalmazási problémák 2. Milyen vizsgára készüljünk? Időigény (3 vagy 4 nap egy főre, vagy egy vizsgabizottságra)  Hány külön térítés nélküli vizsgaidőszak lesz? Párhuzamos vizsgáztatás lesz? (Vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzat)

Az Ács, állványozó szakképesítés vizsgájának időigénye 7 követelménymodul 7 vizsgarész 15 vizsgafeladat 4 szóbeli (egyenként 15 perc + 40 perc) 4 írásbeli (30, 45, 60 perc) 7 gyakorlati (60, 120, 135, 165, 240 perc) 20 fő esetén szóbeli: 21 óra írásbeli: 3 óra gyakorlati: 16 óra 4 - 6 nap

Értelmezési és alkalmazási problémák 2. Milyen vizsgára készüljünk? Időigény (3 vagy 4 nap egy főre, vagy egy vizsgabizottságra)  Hány külön térítés nélküli vizsgaidőszak lesz? Párhuzamos vizsgáztatás lesz? (Vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzat)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Logisztikai ügyintéző vizsga időigénye 20 fő esetén 1. Vizsgarész – Ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek 1. vizsgafeladat A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati Időtartama: 120 perc 2. vizsgafeladat A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli Időtartama: 30 perc 3. vizsgafeladat 2. Vizsgarész – Marketing és PR alapismeretek 5. Vizsgarész – Logisztika Időtartama: 15 perc (felkészülés: min. 30 perc) Logisztikai ügyintéző vizsga időigénye 20 fő esetén 120 perc 600 (300+30) perc 300+30 perc Összesen: 2370 (1560) perc 40 (26) óra 4 - 6 nap

Rész- szakképesí- téssel, elágazással, ráépüléssel együtt