Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Advertisements

A víz ökölógiai ismertetője
Isvara Krisna dász / Tasi István Létkérdés Konferencia 2005
Témahét a 3. b osztályban október
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Kémia Ammónia szökőkút Kedves Néző!
A KŐBALTÁTÓL AZ ELSŐ SZÁMÍTÓGÉPIG...
Báthory Túra Klub Torockó okt FIGYELEM! •A következő képeket a rajta levők tudta nélkül használtam fel. •A bemutató szórakoztató céllal készült,
Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
A karalábé piaci áralakítását befolyásoló tényezők
Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2006.
Nanométeres oxidáció gyors hőkezeléssel
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Matematikai logika.
Fotók egy mexikói narkóvezér házából, miután letartóztatták.
A Föld megújuló energiaforrásai
Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet
Büntetés-végrehajtási
Radioaktív anyagok szállítása
Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Eseményalgebra, kombinatorika
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az üvegházhatás és a savas esők
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
A Butterfly’s Lesson Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött,
A holdillúzió magyarázata
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Szervetlen kémia Hidrogén
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
A KvVM civilpolitikája a civilek szemszögéből Hajtman Ágnes Levegő Munkacsoport Budapest,
Vadon élő és nemesített halak reakciói a hőmérsékleti változások függvényében.
Isaac Newton.
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
Méricske. Megérett az alma. Macipapa a termés egy részét zacskókba csomagolja.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Ön egyike azoknak a hölgyeknek, akik a természetes, hibátlan bőrről álmodnak, anélkül, hogy nehéz smink érzés lenne?
Információ, adat, jel, kód
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
Bevezetés: A tavalyi előadásomban nagyon leegyszerűsítve oda jutottam, hogy a hajléktalan emberek között nagyon magas azoknak az aránya akik valamilyen.
I A nyolc diasor képeit a feleségem gondozta virágokról, kertünkben, és lakásunkban készítettem, februártól januárig. 116 egynyári- vagy évelő.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
ÁDÁM-ÉVÁS VICCEK click.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változás környezetünkben
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Ilyenek voltunk vadak és jók bűnösök közt is ártatlanok….
Felvételi eljárás 2014/2015.
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Fizika Dr. Beszeda Imre jegyzete alapján.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
A hanyag háziasszony története
Regionális konferencia
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
a gyomirtószerek hatékonyságának fokozására
Kémia - matematika osztatlan tanári szak
Előadás másolata:

Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében Projekt kísérlet Készítette: Papp Eszter 10. a 2006. 01. 09.

A kísérlet célterületei 1. A kísérlettel azt akartam bebizonyítani, hogy a több etilén gázt kibocsátó gyümölcs mellett tárolt más gyümölcsök ill. zöldségek gyorsabban érnek ill. csíráznak 2. A kísérlet másik célja az volt, hogy kiderítsem, vajon befolyásolja-e a levegő természetes etiléntartalma az érési ill. csírázási folyamatot

1. Célterület Erre a célra a bizonyítottan sok etilén gázt kibocsátó almát használtam fel Az alma mellé banánt tettem, mely gyümölcsöt világszerte etilénnel érlelik mesterségesen az érlelőkamrákban is Zöldségként a burgonyát használtam fel, hogy bebizonyítsam alma mellé téve hamarabb csírázásnak indul

2. Célterület Az almát és banánt tartalmazó zacskók közül az egyikből kiszívtam a levegőt és a zacskót szorosan lezártam A másikban bent hagytam a levegőt és úgy zártam le

Az elvárt eredmények 1. Célterület Azt vártam, hogy az alma mellett tárolt banán érettebb (barnább, pöttyösebb, puhább) lesz a kísérlet végére az alma nélkül zacskóban tárolt banánnál. Az alma mellett tárolt burgonyán a csírázás kezdeti jeleire számítottam 2. Célterület Különbséget vártam a levegő nélküli és a levegővel teli zacskóban az alma mellett lévő banán érettségi foka között Előfeltételezésem szerint a levegő nélküli zacskóban lévő gyümölcs kevésbé lesz érett, mivel a levegőnek is van természetes etiléntartalma.

A kísérletben felhasznált gyümölcsök és zöldségek fotói Éretlen banánok

Csíramentes burgonya

A kísérlet előkészítése A gyümölcsök és zöldségek bezacskózása

A kísérlet előkészítése A gyümölcsök és zöldségek bezacskózása

A kísérlet előkészítése A levegő kiszívása a zacskóból

A kísérlet körülményei A kísérlet időtartama 2005. december 24. – 2006. január 9. (azaz 17 nap) A kísérlet körülményei Tárolás szobahőmérsékleten

A kísérlet eredményei képekben Banán levegővel Banán almákkal levegővel Banán almákkal levegő nélkül

A kísérlet eredményei képekben Burgonya levegővel Burgonya almákkal és levegővel

A kísérlet eredményei 1. Célterület Az alma nélkül levegővel telt zacskóban tárolt banán egyértelműen más képet mutatott. Az erős pöttyöződés az érés kifejezett jele. Határozottan érettebb lett ez a banán, mint az alma mellett tárolt bármelyik két gyümölcs. Előfeltételezésem, mely szerint az alma mellett tárolt banán érettebb (barnább, pöttyösebb, puhább) lesz a kísérlet végére az alma nélkül zacskóban tárolt banánnál nem nyert bizonyítást a kísérlettel. Az elvárthoz képest csak a burgonya csírázása volt egyértelmű jele annak, hogy az almák etilén termelése felgyorsítja az érést ill. a csírázást. Ebben az esetben előfeltételezésem, mely szerint az alma mellett tárolt burgonyán a csírázás kezdeti jeleire számítottam, beigazolódott.

A kísérlet eredményei 2. Célterület A levegővel teli, ill. anélküli zacskókban almával együtt tárolt banánok közt jelentős eltérés nem volt látható Egyedüli szemmel látható eltérés az volt, hogy a levegő nélkül tárolt banán szára leesett Az előfeltételezésem nem nyert bizonyítást, mely szerint a levegő nélküli zacskóban lévő gyümölcs kevésbé lesz érett, mivel a levegőnek is van természetes etiléntartalma

Következtetések Arra a következtetésre jutottam, hogy a műanyag tasakban való tárolás lehetett az oka annak, hogy nem tudtam kísérletemmel alátámasztani a tudományosan igazolt tényeket Ha kisebb méretű karton dobozba tettem volna a gyümölcsöket és zöldségeket valószínűleg sikeresebb lett volna a kísérletem

Személyes megjegyzések Szerintem megérte kipróbálni ezt a kísérletet, akkor is, ha nem úgy sikerült minden, ahogy vártam, mert nem tudtam bebizonyítani minden tudományosan alátámasztott tényt De ami sikerült, annak nagyon örültem Végre úgy érzem, hogy találtam valamit a kémiában, ami nem száraz és számomra érthetetlen, hanem nagyon is gyakorlatias, ráadásul a kedvenc tantárgyamhoz is kötődik