Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

a gyomirtószerek hatékonyságának fokozására

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "a gyomirtószerek hatékonyságának fokozására"— Előadás másolata:

1 a gyomirtószerek hatékonyságának fokozására

2 + Tesztelés salátán Kísérlet:
A TRAINER hatásfokozó képességének kiértékeléséhez egy glifozát hatóanyagú totális gyomirtószert használtak salátán, mint tesztnövényen. +

3 Kísérlet tervezése Véletlenszerűen kiválasztott 3 teljes blokkon a tesztelt kezelések a következők: Kontroll növények (kezeletlen) Lombpermet glifozáttal* (5ml/L) Lombpermet glifozáttal (5ml/L) + Trainerrel (1 ml/L) *kereskedelmi forgalomban lévő termék, mely a glifozát izopropylamin sóját tartalmazza (glifozát tartalom: 30,4%)

4 Felhasznált anyagok és a módszer
A Trainer adjuváns hatását salátákon tesztelték, a glifozát aktivitását növelő vivőanyagként. A salátákat 15 cm-es műanyag cserepekbe ültették, közönséges táptalajba. Glifozátot és glifozát/Trainer keveréket alkalmaztak lombpermetként egy héttel a palántázás után.

5 A salátákon tapasztalt hatás
Lombpermetezés után 1 héttel Kontrol

6 A salátákon látható változás
Kontrol

7 A salátákon jól látható hatás
Lombpermetezés után 3 héttel Kontrol

8 A saláták levélzete, klorofill és fotoszintézis
Kezelés Szárazanyag-tartalom (g/plant) Levél klorofill tartalma (SPAD index) Levél fotoszintézise (Fv/Fm) Kontrol 5.45 a* 17.9 a 0.73 a Glifozát 2.21 b ( - 59%) 11.8 b (-34%) 0.61 b (-16%) Glifozát + Trainer 1.36 c (- 75%) 9.6 c (-46%) 0.38 c (-37%) *Means within columns separated using Duncan’s multiple range test, P = 0.05. A glifozát és Trainer keverék eredményezte a növény leggyorsabb visszafejlődését, a legalacsonyabb klorofill-tartalmat és fotoszintetikus tevékenységet.

9 Következtetés Az eredmény egyértelműen demonstrálja, hogy a Trainer jól felhasználható hatásfokozóként a gyomirtószerekkel együtt kijuttatva. Jó kompatibilitás volt megfigyelhető a Trainer és a tesztelt gyomirtószer között.


Letölteni ppt "a gyomirtószerek hatékonyságának fokozására"

Hasonló előadás


Google Hirdetések