Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya."— Előadás másolata:

1 M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya

2 M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁR 1985-ben mutatták be Japánban Innentől kezdve vált elérhetővé a vásárlók számára. Nem igényel külön fájlrendszert a működéséhez, FAT, HPFS, NTFS-sel formázhatjuk.

3 MO MŰKÖDÉSI ELVE A mágneses és az optikai technológia ötvözésével jöttek létre a magneto-optikai lemezek, melyek többször írhatók és olvashatók. Ez az eljárás ötvözi a mágneses perifériák törölhetőségét. A felíráshoz és a törléshez mágneses térre és lézerfényre egyaránt szükség van, az olvasás azonban csak lézerfénnyel történik. Gyártáskor a fémrétegen homogén mágnesezettséget alakítanak ki. Ezt az állapotot tekintik a lemez kezdeti, vagy törölt (logikai nullát tartalmazó) állapotának.

4 C URIE - PONT Az írás során a lézersugár a lemez egy (kis) pontját a Curie - pontig (130-150 Celsius fok közé esik, anyagtól függően) melegíti fel, melynél a lemez felületi rétege elveszíti mágneses tulajdonságát. Ahogy az anyag a Curie - pont alá hűl, a korábban felmelegített felület a környezetében levő mágneses állapotot veszi fel.

5 Ú JDONSÁGOK 2004-ben a Sony a Costumer Electronic Show-n Las Vegasban, bemutatta a Hi-MD MiniDisc formátumát és lejátszó készülékeit.

6 M INI D ISC A MiniDisc a Sony által szabványosított háttértár, főként hanganyag tárolására használják (tömörítéstől függően kb. 80-320 perc fér rá). Magneto-optikai úton rögzít, a Sony- féle Atrac kódolással. A MiniDisc angol szó, lefordítva: kicsi lemez, aprólemez; mivel mérete kisebb az „átlagos” CD-kénél. Az MD-nek két típusa létezik: gyárilag sokszorosított és írható. A gyárilag sokszorosított lemez szerkezete a CD- jéhez hasonló, az írható MD-ben magneto-optikai adattároló réteg található, mely két szilícium-nitrid réteg között helyezkedik el. Az újraírható CD-hez képest is lényegibbek az eltérések, hiszen ez a lemez sokkal többször írható, tartalmának egésze milliószor eltávolítható.

7 B EFEJEZŐDIK A S ONY M INI D ISC GYÁRTÁSA A Sony Minidisc 20 év után megszűnik, pontosabban befejezik a gyártását Japánban. A legelső változat még 92-ben jött ki MZ1 néven. 74 percet lehetett rá rögzíteni, saját tömörítési formátuma volt az ATRAC. Két típusa létezett, a gyárilag sokszorosított és az írható. Hasonlít a CD-re abban, hogy magneto-optikai adattároló réteg található benne. Többször újraírható, ez azt jelenti akár milliószor is törölhető, igaz gyárilag 1000 újraírást bír ki maga a lemez. A 2000- es évek közepén csiszoltak egy kicsit a technikán, mert USB kapcsolattal is lehetett rá már írni, a Hi- MD-re már 1 GB-ot is fel tudtunk tenni.

8 F ORRÁSOK http://pontehu.blog.hu/2011/07/09/r_i_p_sony_mi nidisc http://hu.wikipedia.org/wiki/Minidisc http://www.kislexikon.hu/curie-pont.html http://en.wikipedia.org/wiki/Magneto- optical_drive

9 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések