Szociális és Munkaügyi Minisztérium (?) Zalaegerszegi Gyermekotthona Terápia - megjegyzések- 2010. október 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A személyközpontú terápia kombinációja művészetterápiás elemekkel
EMMI Zalaegerszegi Gyermekotthona
Jánosi Beatrix szeptember 08.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Bálint Márton Általános és Középiskola
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szocioterápia szerepe az időskorúak gondozásában
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Az egyéni fejlesztési terv
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Zeneterápia.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Fogd A Kezem Alapítvány
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Skizofrénia.
REHABILITÁCIÓ ÉS SZOCIOTERÁPIÁK.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Befogadás-elbocsátás SZMM Zalaegerszegi Gyermekotthona.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A PSZICHOTERÁPIA ALAPFOGALMAI 1.A pszichoterápia alapfogalma: A pszichoterápia pszichológiai eszközökkel végzett gyógyító munka. Pszichológiai eszköz:
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Értékek.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Szociális segítő a kollégiumokban
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium (?) Zalaegerszegi Gyermekotthona Terápia - megjegyzések október 12.

Madártávlat •részben totális intézmény (nyitott, de…,) •szerepkultúra (stb.; de! hatalmi kultúra?) •erőteljes szubkultúrák (lezárt egységek, de …) •peremhelyzet (… a város szélén az intézet, a személyzet, a növendékek; a szakma ) •változás: klientúrában (1,2) személyzetben (1,2) törvényi szabályzás,vezetői szándék,

Mikroszkóp •Nemar á ny%Iskolai v é gzetts é g% É letkor ( é v)ar á ny% •F é rfi53,6Alapfok ú 9,525 – 3412,0 •Nő46,4K ö z é pfok ú 9,035 – 449,6 Felsőfok ú 69,045 – 547,2 ?2,455 – 6433,4 ?38,1 •Munkaviszony ö sszesen ( é v)ar á ny%Munkaviszony itt ( é v)ar á ny% •0 - 44, ,3 • , ,0 • , ,0 • , ,2 • , ,8 •?33,3?38,1 •Nyugd í jas:11

Életút jellemzők ProblémaTünetTerápiaIdőtöltésFelelős Szomatikus állapot Intellektuális állapot Alkalmazkodási beilleszkedési képesség Klinikai jellegű problémák Társadalom ellenes magatartás Családi, környezeti problémák

A Terápia •Az eü-ről szóló 1997.CLIV. sz. tv 103.§(1) … Gyógyítás! DE! A pszichoterápia csak a beteg és a pszicho- terapeuta teljes önkéntességén alapulhat. •A kliens terápiás alkalmassága: –Motiváltsága –Intellektuális színvonala –Introspektív készség –A betegség sajátosságai –A terápiás miliő, szerződés (őszinteség, diszkréció...)

Terápiás tartalmak, formák I. Pszicho és szocioterápia II.Egyéni – csoportos Direktív - non-direktív Feltáró - tüneti (Individuális – környezeti/közösségi) Segítés („gyógyhatású készítmény”)

Szocioterápia A szocioterápia esetünkben azon módszerek összessége, ahol a gyermek kisebb vagy nagyobb csoportja tagjaival létesített emberi kapcsolatok felhasználásán keresztül éri el célját, nevezetesen kliens érzelmi, viselkedési zavarainak megszüntetését. Pl. •Biblioterápia •Képzőművészet •Sport

pl. A sportban, mozgásban is kifejezésre jutnak érzelmek, mivel levezetik az agresszivitást. A legfőbb cél, hogy a mozgás által jöjjön létre érzelmi kommunikáció, és az óhajtott, megfelelő viszonyulás a környező világhoz, a társadalomhoz. A táncban is érzelmek jutnak kifejezésre, és itt szoros összefüggés van a zenével, annak ritmusával. Fontos, hogy a dallam üteme lassú vagy gyors. A játék önmagáért a játéktevékenységért van. Elengedhetetlen élmény az emberi életben. A kirándulás is lehet a program része. Ez komplex tevékenység, mert van benne sportjellegű mozgás, s ehhez a természet és új tájak látványának élvezete társul. A testnevelés fontos része a szocioterápiás eszköztárnak, a rehabilitációs programnak. A pszichikai hatáson kívül testedzés, amely frissít, a testi egészséget támogatja.

Rehabilitáció A rehabilitáció alapvető célja, hogy a lélektani működéseiben megváltozott (sérült!) képességű fiatalt segítse visszatagolódni a (családon keresztül!) a társadalomba; ott fenntartsa a személy funkcionális képességét úgy, hogy esélyét a visszaesésre minimalizálja, a társadalmilag hasznos, értelmes létre pedig maximalizálja. A rehabilitáció feladata a személyiségben bekövetkező sérülés mértékének felmérése, és ezután a személyiség visszaépítése az eredeti, vagy legalább a lehető legmagasabb szintre; ez a személyzet és a beteg által közösen megtervezett személyreszabott rehabilitációs program segítségével történik.

Szocioterápiák Betegfoglalkoztatás Környezeti terápiák Rekreációs foglalkoztató munkaterápia Dinamikus Statikus Terápiá programok - kreatív terápiák - ráhagyó - terápiás céllal mindennapi - Művészeti programok végzett munka élettevékenység terápiák - napirend- - mozgás-, szervezés - munkatréning tréning program sportterápiák - szabadidő - ének-zene programok - funkcionális terápiák munkaterápia - Kommunikatív mozgásterápiák - szakmai - Klubterápiák munkára képzés - Érdeklődési körnek megfelelő - szakmai munka terápiák -„Hobby” terápiák - Szabadidőt felhasználó terápiák

Szocioterápiák gyermekfoglalkoztatás Környezeti terápiák Rekreációs Foglalkoztató Munkaterápia Dinamikus Statikus Terápiá programok - kreatív ~ - ráhagyó - terápiás céllal mindennapi - művészeti ~ programok végzett munka élettevékenység - napirend- - mozgás-, szervezés - munkára képzés tréning program sport ~ - szabadidő - ének-zene ~ programok - klubb ~ - Érdeklődési körnek megfelelő ~ „Hobby” ~ Mit? Szabadidőt felhasználó ~ Milyen mélységben?

Terápiás rezsim •Terápiás egységekből áll (sokszínűség) •Folyamatos (vki mindig felelős) •Átfogó (a személyiség egésze) •Tervezett (pedagógiai szerződés) •Nyílt (láthat, tudható) •Életszerű (nem csak szakszemélyzet) •Céltudatos (viselkedésben jelentkező) •Értékelt (azonnaltól hónapokig) Valami mindig hat!

Kapcsolatkialakítás 1. „Mindegy, mit teszel, csak tudjak róla”- követ 2. „Ne tedd a rosszat” – kísér 3. „Tedd a jót” – vezet Élmény (, és nem érték!) közösség!! Idő …