1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Általános áruismeret Termékfelelősség
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
G M P Dr. Hetényi László.
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Kereskedelem Szakmacsoport
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A logisztikai rendszer részei
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
10. Tétel.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Csomagolástechnológia 1.
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Adatvédelmi alapelvek
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Statisztika I. Áruforgalom elemzése Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Munkaszervezési ismeretek
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Minőségbiztosítási ismeretek
A munkaviszony megszüntetése
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az adatvédelem szabályozása
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Felkészülés a karácsonyi vásárokra 1. Bevezetés – adventi készülődés fontossága, kedvezményes figyelemfelhívások, reklámok, akciós ajánlatok, esetlegesen.
A Fogyasztóvédelmi Hatóság piacfelügyeleti tevékenysége. A évi LXXXVIII. törvény a termékek piacfelügyeletéről előadó: Harmati Andrea Borsod-Abaúj-Zemplén.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
FOGYASZTÓVÉDELEM.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Minőségmenedzsment.
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016 azonosítószámú projekt keretében

I. Fejezet: Általános rendelkezések. A törvény hatálya Vendéglátás I. Fejezet: Általános rendelkezések. A törvény hatálya E törvény hatálya - külön törvény eltérő rendelkezése hiányában - arra a gazdálkodó szervezet által végzett gazdasági, illetve szakmai tevékenységre terjed ki, amely a fogyasztókat érinti vagy érintheti.

Vendéglátás II. Fejezet: A fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelme Forgalomba csak biztonságos áru hozható. A gyártó köteles gondoskodni az áru biztonságosságáról. A forgalmazó nem hozhat forgalomba olyan árut, amelyről tudja vagy a rendelkezésére álló tájékoztatás vagy szakmai ismeret alapján tudnia kellene, hogy az áru nem biztonságos. A forgalmazó köteles elősegíteni az általa forgalomba hozott áru biztonságosságának ellenőrzését, ennek során köteles különösen az áru által okozott veszélyekre vonatkozó tájékoztatás továbbadására, az áru származási helyének megállapításához és forgalmazásának nyomon követéséhez szükséges dokumentáció megőrzésre és rendelkezésre bocsátására, valamint a veszélyek elkerülése érdekében a gyártókkal és a fogyasztóvédelmi hatósággal való együttműködésre.

Vendéglátás II. Fejezet: A fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelme Ha az áru biztonságosságát jogszabály vagy nemzeti szabvány nem határozza meg, az áru akkor minősül biztonságosnak, ha a fogyasztó életét, egészségét, testi épségét a rendeltetésszerű vagy az ésszerűen várható használat - ideértve adott esetben az üzembe helyezési, beszerelési, karbantartási előírások betartását - időtartama alatt nem, vagy csak a rendeltetésszerű vagy ésszerűen várható használatával járó legkisebb mértékben veszélyezteti.

Vendéglátás II. Fejezet: A fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelme Az áru biztonságosságát elsősorban a következők alapján kell megítélni: a) az áru (összetétele, csomagolása, valamint összeszerelésére, beszerelésére és karbantartására, felhasználására vonatkozó előírások) alapvető ismérvei, b) az árunak más árura gyakorolt - az együttes használat során ésszerűen várható - hatásai, c) az áru külső megjelenítése, címkézése, használati, hulladékkezelési vagy más tájékoztatója, d) az áru használatának hatása a fokozott veszélynek kitett - különösen a gyermek- és az időskorú - fogyasztókra.

Vendéglátás II. Fejezet: A fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelme Amennyiben a kockázat figyelmeztetés nélkül nem észlelhető azonnal, a gyártó köteles a fogyasztót írásban figyelmeztetni olyan módon, hogy a fogyasztó felmérhesse az áru rendeltetésszerű vagy ésszerűen várható használatával járó veszélyt, illetve megtehesse a veszély elleni óvintézkedéseket. A figyelmeztetés nem mentesíti a gyártót és a forgalmazót az áru biztonságosságával kapcsolatos kötelezettségei alól.

Vendéglátás II. Fejezet: A fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelme A gyártó köteles a forgalomba hozott áruval kapcsolatos kockázati tényezőket felmérni, és megtenni a megelőzésükhöz, illetve az elhárításukhoz szükséges intézkedéseket, így különösen: a) az árut azonosításra alkalmas jelöléssel ellátni, b) a forgalomba hozott áru biztonságosságát mintavétel útján rendszeresen ellenőrizni, c) az áru biztonságosságával kapcsolatos kifogásokat kivizsgálni, d) a forgalmazót az ellenőrzések megállapításairól tájékoztatni, e) az árut a forgalomból kivonni, illetve - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - visszahívni.

Vendéglátás II. Fejezet: A fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelme A törvényben foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a forgalmazó az értékesítéskor a fogyasztóval egyértelműen közli, hogy a) az áru régiség, b) az árut használat előtt helyre kell állítani.

III. Fejezet: A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme Vendéglátás III. Fejezet: A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme Az e törvényben meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazni kell, ha a gazdálkodó szervezet a) az áru előállítására, átvételére, mérlegelésére, csomagolására, címkézésére, megfelelőségértékelésére, megfelelőségi jelölésére, árának feltüntetésére, tárolására, szállítására és forgalomba hozatalára, illetve a szolgáltatás nyújtására vonatkozó jogszabályi előírásokat megsérti, b) a fogyasztókat - hamis méréssel, számolással, az áru minőségének megrontásával - megkárosítja, c) a nyitva tartásra vonatkozó szabályokat megszegi,

III. Fejezet: A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme Vendéglátás III. Fejezet: A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme d) üzletkörébe nem tartozó árut árusít vagy szolgáltatást nyújt, e) a fogyasztók minőségi kifogásait a jogszabályok megsértésével intézi, f) a forgalomból az árut jogosulatlanul visszatartja, illetve a szolgáltatás nyújtását jogosulatlanul megtagadja, g) a vásárlók könyvét szabálytalanul kezeli, h) nem megfelelő minőségű árut hoz forgalomba vagy ilyen szolgáltatást nyújt, i) a hatósági árnál vagy az árura vagy szolgáltatásra egyébként kötelezően megállapított árnál magasabb árat kér.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása A tájékoztatásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a fogyasztó rendelkezzen a) az áru- és szolgáltatásválasztás megkönnyítéséhez, továbbá az áru és a szolgáltatás használatához, az áru fenntartásához szükséges megfelelő ismeretekkel az áru és a szolgáltatás alapvető tulajdonságairól, jellegzetességeiről, az áru és a szolgáltatás minőségéről, áráról, díjáról, valamint az áru használatára vonatkozó utasításokról és használatával járó veszélyekről, b) a jogai érvényesítéséhez szükséges alapvető ismeretekkel.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása A címkézés Az áru akkor hozható fogyasztói forgalomba, ha a csomagolásán vagy másutt, de az árutól elválaszthatatlanul elhelyezett címkén jól olvashatóan, közérthetően és egyértelműen tartalmazza a fogyasztók tájékoztatásához és a hatósági ellenőrzéshez szükséges, a 10. §-ban meghatározott adatokat. Az áru címkéjének tartalmaznia kell (magyar nyelven is) az áru a) azonosításra alkalmas megnevezését, amelyet védjegy vagy fantázianév nem helyettesíthet; b) gyártójának vagy forgalmazójának nevét és címét azonosításra alkalmas módon; c) származási helyének megjelölését, ha az áru nem az Európai Gazdasági Térségből származik.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Az áru jellegétől és rendeltetésétől függően a címkének tartalmaznia kell a) méreteit, nettó mennyiségét az árura jellemző mértékegységben vagy darabszámban, b) előállításához felhasznált összetevőket (mennyiségi összetételét, a felhasznált anyagok arányát), c) rendeltetésszerű használhatóságának vagy minőségmegőrzésének várható időtartamát, d) alapvető műszaki jellemzőit, e) energiafelhasználásának ismérveit, f) környezet-, illetve természetkímélő jellegét (a felhasznált anyagok, az előállítás módja, a használat és a hulladékká válás tekintetében), környezetre és természetre ható veszélyesség jellegét (a felhasznált anyagok, az előállítás módja, a használat és a hulladékká válás tekintetében), illetve a környezetterhelési díj, továbbá termékdíj fizetési kötelezettséget, g) megfelelőségi jelölését.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Ha az áru jellege indokolja, a címkének megfelelő tájékoztatást kell tartalmaznia az áru környezet-, illetve természetkímélő jellegéről, valamint a rendeltetésszerű használatával együtt járó, az áru előrelátható használati ideje alatt fennálló, valamint hulladékká válásakor jelentkező veszélyességi tényezőről úgy, hogy a fogyasztó a veszélyt képes legyen felmérni és megtenni az elhárításához szükséges intézkedéseket. A címke tartalma megjeleníthető szöveggel, számmal, képpel, ábrával, jellel és jelöléssel.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása A használati és kezelési útmutató A használati és kezelési útmutatóban a fogyasztókat magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztatni kell az áru rendeltetésszerű használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének (a továbbiakban együtt: rendeltetésszerű használat) módjáról, így különösen az áru a) rendeltetésszerű használatára vonatkozó utasításokról és feltételekről, b) minőségének megtartásához szükséges különleges tárolási, kezelési feltételekről, amennyiben azok az áru minőség-megőrzési időtartamát, illetve felhasználhatóságát nagymértékben befolyásolják. Az import áruk esetében az árukhoz csatolt idegen nyelvű útmutatóval azonos tartalmú, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell a fogyasztó számára biztosítani.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása A megfelelőség tanúsítása Azok az áruk, amelyekre vonatkozóan jogszabály megfelelőség-tanúsítási kötelezettséget ír elő, csak az előírt mód szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal együtt hozhatók forgalomba.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Az ár feltüntetése Az áru fogyasztói forgalombahozatalakor a forgalmazó köteles a fogyasztót írásban tájékoztatni az eladási árról és az egységárról, illetve a szolgáltatás díjáról. Az eladási árat, az egységárat és a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni. Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén az áru eladási árán, vagy a szolgáltatás díján a feltüntetett legalacsonyabb eladási árat vagy szolgáltatási díjat kell érteni. Az árcímke nem takarhatja el az egyedi csomagoláson jogszabály kötelező előírása szerint elhelyezett fogyasztói tájékoztatót.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása A csomagolás Az árut úgy kell csomagolni, hogy a csomagolás óvja meg az áru minőségét, könnyítse meg szállítását, ne befolyásolja hátrányosan az áru minőségét vagy mennyiségét, segítse elő a korszerű kiszolgálást, feleljen meg a biztonságos munkavégzés és az egészségvédelem követelményeinek.

IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Vendéglátás IV. Fejezet: A fogyasztók tájékoztatása Felelősség a tájékoztatási és csomagolási szabályok megsértéséért A fogyasztók tájékoztatására, valamint a csomagolásra vonatkozó szabályok megtartására a) a címkézés, a használati és kezelési útmutató, a megfelelőség-tanúsítás, valamint a csomagolás tekintetében a gyártó, b) az ár feltüntetése tekintetében a forgalmazó köteles. Ha a gyártó az árut nem látja el tájékoztatással és csomagolással, a forgalmazó köteles azt pótolni. A forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a tájékoztatást a fogyasztónak megadta. A fogyasztó - választása szerint - a gyártóval, illetve az árut forgalomba hozó bármelyik gazdálkodó szervezettel szemben érvényesítheti jogait, függetlenül attól, hogy a gyártót megnevezték-e.