A Drog és a Kábítószer fogalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A dohányzás.
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Iskolai agresszió és pszichoaktív szerhasználat a HBSC 2010 adatai alapján Arnold Petra , Zsiros Emese , Költő András, Huhn Zsófia , Németh Ágnes  
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Ceorapin-Török Andrea
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Szenvedélybetegségek
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
„Drog helyett mást!” S.O.S. EGYESÜLET A SZENVEDÉLYBETEGEKÉRT
Szenvedélybetegségek ellátása, aspektusai – A drog témakörére vonatkozóan… Alapellátás Szabó János dr. Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Országos.
Drogok és hatásmechanizmusuk
PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért
Rendészeti Megelőzési Társaság Amit a drogokról tudni érdemes
Alkoholizmus.
Általános pszichológia II.
Narkomániák.
Természetes kábítószerek
SZENVEDÉLYBETEG- SÉGEK
SZENVEDÉLYBETEGSÉGEK
AZ ÉLETMINŐSÉG ALAKÍTÁS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
Mérgezések „Minden anyag méreg…, de hogy méreg vagy gyógyszer, azt a dózis, ami meghatározza.” (Paracelsus)
Rizikómagatartás és reziliencia 2006-os HBSC adatok tükrében
Drogok és hatásaik.
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Polgár az Európai Demokráciában Országos Tanulmányi Verseny Erdős Eszter Kovács Bettina Takács Dorottya Prokai Emília.
Drogok és drogfogyasztás
Keszitette:Szilagyi Emese
Projekthét január Drog prevenció.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
DROGOK Kszitette: Készitette: Bagladi Bence,Strommer Daniel s Liebel Bence Bagladi Bence,Strommer Daniel és Liebel Bence.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Prevenciós előadás Neved (SE-ÁOK …..év).
Az alvó ember és az álmodó agy
A kábítószerek Fr. Dobszay Márton Benedek OFM.
KARNYÚJTÁSNYIRA A DROGOKTÓL, AVAGY MÁSKÉPPEN A PSZICHOAKTÍV szerekről
M.Tamás Márta Drogproblémák M.Tamás Márta
Egészségkultúra 9. évfolyam
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
DROGOKRÓL lintszk. MIK A DROGOK? Drognak nevezünk mindenféle olyan ANYAGOT ami függővé tesz, ez lehet folyákony, szilárd, vagy éppen gáz halmazállapotú.
Drogok Készítette: Csapó Konrád 11. C. Koffein központi idegrendszert izgatja javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot Étel,
Serdülőkori szerhasználat Magyarországon ESPAD Dr. Szemelyácz János INDIT
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A szenvedélybetegségek. Kémiai szerek által kiváltott: Alkoholizmus Nikotinfüggőség Egyéb pszichoaktív szerek által kiváltott függőség.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
Bev. Pszi 3 Illés Anikó.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Kábító szerek világa.
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Készítette: eichinger vanda
Drog azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját,
Készítette: Mayer Vivien
Kábítószerfogyasztás
Kábítószer Bármely szer, mely a szervezetbe jutva megváltoztatja a hangulatot, az érzékelés minőségét vagy az agy működését.
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
A végén úgyis Te döntesz
Nyugtató hatású drogok
Előadás másolata:

A Drog és a Kábítószer fogalma

Többféleképpen értelmezhető szó a drog. az ENSZ egyezményekben a nemzetközi szabályozás alatt álló szereket értjük alatta. A gyógyszertanban a drog szó bármely olyan kémiai anyagra értendő, mely megváltoztatja egyes szövetek vagy szervezetek biokémiai vagy fiziológiai folyamatait. Hazánkban minden legális és illegális, tudatmódosításra alkalmas természetes vagy mesterséges anyagot (alkohol, kábítószer, nikotin, koffein) értjük alatta.

Drogok tehát azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe jutva megváltoztatják a központi idegrendszer működését, az egyén tudati állapotát, függetlenné teszik a tudatot a külvilág realitásától. A drogok fogyasztására jellemzően örömszerzés, közérzet javítás céljából kerül sor, hiányuk elvonási tünetekkel járhat.

1. Mákgubó alkaloidák vagy ópiátok (morfin, heroin) A drogoknak számos fajtája, formája ismert, főbb jellemzőik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatók: 1. Mákgubó alkaloidák vagy ópiátok (morfin, heroin) 2. Központi idegrendszeri működést gátló szerek (barbiturátok, alkohol, nyugtatók) 3. Központi idegrendszeri működést serkentő (pszichostimuláns) szerek (kokain, amfetamin) 4. Kannabisz származékok (marihuana, hasis) 5. Hallucinációt kiváltó szerek („hallucinogének”, pl. LSD, meszkalin) 6. Szerves oldószerek (éter, aceton stb.) 7. Disszociatív szerek (fenciklidin, ketamin)

Ketamin

Marihuána,hasis

heroin

Alkohol,nyugtatók

Kokain,amfetamin

LSD

Narkotikus („kábító”) hatás A narkotikumok kábító fájdalomcsillapítók és akut feszültségoldók. Leggyakoribb narkotikum a morfin, annak félszintetikus (pl. heroin), vagy szintetikus származékai. A narkotikus hatású drogok fogyasztói introvertált, magányt kereső egyének, a drogok élvezetére is magányosan, vagy kisebb („intim”) csoportokban kerül sor.

Pszichedelikus hatás A pszichedelikus hatás lényege, hogy a psziché tudatalatti tartalmait a drogfogyasztó valóságként éli meg (pl. hallucináció formájában). Pszichedelikus hatás jellemzi az LSD-t, meszkalint, pszilocibint, stb. A hallucinációk megfosztják az egyént a valóság felismerésének képességétől, ezáltal is nagyon veszélyesek. LSD esetében tipikus tünet pl. a repülés élménye, melyet olykor nagy magasságból „ki is próbálnak”. A pszichedelikus hatás élvezői, erre ösztönösen is ráérezve, társaságban fogyasztják a drogot.

Serkentő hatás A drogok serkenthetik a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkentik a fáradtságot. A serkentő hatású drogok leginkább az éjszakai életben fogynak, használóik extrovertált, társasági emberek, akik hajszolják az élet élvezetét. A serkentő hatású drogok „prototípusa” a kokain, melyet a dél-amerikai indiánok fáradtság ellen, pl. nagy távolságok megtételekor használtak kokacserje levelének rágása formájában. A tiszta kokain a legdrágább kábítószer, ezért a „gazdagok drogja”, melyet szippantópor formájában fogyasztanak. A fiatalok körében ennek könnyebben elérhető formái terjednek leginkább. Ilyenek pl.: Speed Ecstasy MDMA

Nyugtatók A nyugtatók csökkentik a szorongást, feszültséget. Gyógyszertárakban is kapható gyógyszerek, melyeket szorongásos kórképek kezelésére alkalmaznak. Legelterjedtebbek a benzodiazepin származékok. Testi függőséget is okozhatnak, de jellemzőbb az erős pszichés kötődés. Deliráns drogok A deliránsok álomszerű hallucinációkat váltanak ki. Leggyakrabban növényi alkaloidok. Gyakori a testi függőség, ezért fogyasztásuk különösen veszélyes

Ez mind függőséget,vagy rosszabb esetben halált okozhat Ez mind függőséget,vagy rosszabb esetben halált okozhat! Ne rontsd el az életed!

Vége. Készítette: Für Fanni