Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Drog azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Drog azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját,"— Előadás másolata:

1 Drog azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.

2 Eredete A „drog” holland eredetű szó. Eredeti magyar jelentése fűszer, illetve növényi vagy állati eredetű gyógyhatású anyag. Az 1960-as évektől az amerikai filmek hatására, az újfajta kábítószerek feltűnésével szó köznyelvi jelentése leszűkült, és az illegális pszichoaktív szereket értik alatta. A szinkronizálási okokból megtartott „drug” angol szó angolul szintén a széles jelentést hordozza.

3 Drogok fajtái Központi idegrendszeri depresszánsok (gátlók);
Pszichostimulánsok (serkentőszerek); Hallucinogének; Vitatott besorolású vagy összetett hatásmechanizmusú szerek; kannabinoidok; szerves oldószerek; disszociatív szerek;

4 Főbb pszichoaktív hatásjellegek
Narkotikus:narkotikus drogok (más néven narkotikumok vagy kábítószerek) általános fájdalomcsillapítók és akut feszültségoldók. A legtipikusabb narkotikus drogok az alkohol, a heroin és az ópium. Ezeknek a morfin és más ópiátok a hatóanyagai. Pszichedelikus:A pszichedelikus drogok hatása alatt a szubjektív illetve tudattalan szellemi és mentális tartalmak a tapasztalat tárgyaként jelennek meg. Drogok, amiknek hatásában a pszichedelikus hatás dominál: LSD, meszkalin, pszilocibin, 2c-b, 2c-e. Serkentő: serkentő hatású drogok (más néven serkentőszerek) fokozzák a szellemi és/vagy fizikai aktivitást és teljesítőképességet. Drogok, amiknek hatásában a serkentő hatás dominál: koffein, metamfetamin, kokain, amfetamin, ecstasy. Nyugtató:A nyugtató hatású drogok (nyugtatók) növelik a fogyasztó érzelmi toleranciáját, valamint csökkentik a feszültségeket és a szorongást. Drogok, amiknek hatásában a nyugtató hatás dominál például a diazepám és a klórdiazepoxid. Deliriáns:A deliriáns drogok álomszerű, alacsony tudatossági szintű hallucinációkat okoznak. Tipikus deliriáns hatású drogok a maszlag, beléndek és a nadragulya.

5

6 Emberekre hatása

7 Köszönöm a figyelmet! Készítette:Németh gergő 8.a


Letölteni ppt "Drog azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések