Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért"— Előadás másolata:

1 PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért
Takács József és Gyékiss Roland kontakt programok

2 KÉK PONT ALAPÍTVÁNY Küldetése Szolgáltatásaink:
Közösségi ellátás – Ambulanciák Prevenció: Iskola, Munkahely, Szülők Ártalomcsökkentés: party service, mertekletes.hu, kannabiszpont.hu, Kontakt program, Csere Csak Csajoknak

3 A drogok fajtái Opiátok (morfin, heroin)
Központi idegrendszer depresszánsok (alkohol, barbiturátok) Pszichostimulánsok/serkentők (koffein, kokain, amfetamin) Kannabionidok (marihuana) Hallucinogének (lsd, meszkalin) Szerves oldószerek (inhalánsok) Disszociatív szerek (ketamin)

4 Ártalomcsökkentés Az ártalomcsökkentés olyan gyakorlati szemlélet, amelynek célja a kábítószer-fogyasztás okozta egyéni és társadalmi egészségügyi, szociális és gazdasági károk mérséklése. Az ártalomcsökkentés semleges álláspont a kábítószer-fogyasztás megítélésében és nem propaganda a legalizálás, a dekriminalizáció vagy a kábítószer fogyasztása mellett. Az ártalomcsökkentő szemlélet szerint a kábítószer-fogyasztással járó kockázatok adódhatnak egyrészt a szerek jellemzőiből és a drogfogyasztás módjaiból, másrészt a társas és társadalmi környezetből is. Egészségügyi kockázat lehet a túlhevülés, a folyadékpótlás, a balesetveszély, a fertőzés, a módosult gondolkodás és érzékelés. Szociális kockázat lehet az illegalitás, a stigmatizálás, a rejtőzködés, az ellátórendszerből kikerülés.

5 Mit tehetsz te, ha segítségre szoruló drogfogyasztót látsz?
Ne ítélkezz! Adj információt! Ha szükséges, hívj segítséget! Fontos címek: Mentők/Rendőrség/Tűzoltóság 112 Kék Pont Alapítvány , Menhely (hajléktalanokat segítő)

6 FERTŐZÉSEK

7 Hepatitisz B vírusos májgyulladás
Okozója: A hepatitis B vírus, mely a beteg vagy vírushordozó személy nyálában, testváladékaiban és vérében is kimutatható. A váladékkal, vérrel szennyezett eszközök is közvetíthetik a fertőzést. Terjedése: Minimális mennyiségű vérzéssel járó véletlenszerű karcolás eredményeként, rosszul sterilizált fecskendő vagy injekciós tű közvetítésével, kábítószeresek körében közös fecskendő használatával, tetoválással, fülcimpa vagy orr lyukasztásával, akupunktúrával, testnedvekkel. Betegség: A májgyulladás sárgasággal és általános tünetekkel, gyengeséggel jár. A fertőzöttek jelentős hányada nem észleli a betegséget, de élete későbbi szakaszában krónikus májbeteggé válhat. Az idült májgyulladás a májrák leggyakoribb okozója.

8 Hepatitisz B vírusos májgyulladás
Tipikus tünetei: a bőr és szemfehérje sárgás elszíneződése, sötét vizelet, fáradtság és levertség, hasi panaszok. A tünetek bizonyos esetekben akár hónapokig, vagy évekig is fennmaradhatnak. Védőoltás: két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. Három oltás után életre szóló a védettség. Hazánkban 2000 óta a 14 éveseket kötelezően oltják hepatitis B ellen. A krónikus hepatitis esetében a felismerés a legfontosabb, mivel a kezelésre számos módszer áll ma rendelkezésre. Ugyanakkor azt is hangsúlyoznunk kell, hogy az esetek nagyobb részében élethosszig tartó gyógyszeres kezelés szükséges, mely nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás. A legjobb megoldás ennél a betegségnél is a megelőzés.

9 Hepatitisz C vírusos májgyulladás
Tünetei: A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg; ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. A fertőzöttek 25%-a 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz. A maradék 75% viszont fertőzött marad és krónikus májbetegség alakul ki. A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet. Terjedése: fertőzött vérrel, szövetnedvekkel. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka. Lappangási idő: 14 – 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét. Megelőzése csak elővigyázatossággal lehet, nincs ellen védőoltás!

10 Hepatitisz C vírusos májgyulladás
Kezelése: A betegség kezdeti, legsúlyosabb szakaszában általában kórházi ellátás ajánlott, de a kímélő életmód a lábadozás időszakában is indokolt. A krónikus C hepatitis kezelése a folyamat lassítását, megállítását, ezzel a májzsugorodás és a májrák kialakulásának megelőzését szolgálja. Hosszantartó kezeléssel (fél - egy éves injekciózás és tablettaszedés) a betegek mintegy fele gyógyítható meg, Megelőzés: Védőoltás nem áll rendelkezésünkre. A hepatitis C elterjedtsége  az intravénás kábítószer-fogyasztók körében évek óta 25 százalék körül alakul, amely Európában alacsonynak mondható. Területi bontásban azonban szélesebb skálán mozognak a fertőzöttségi arányok: vidéken alacsonyabb a HCV fertőzöttség (8%), Budapesten átlagosan 40%, a VIII. és IX. kerületekben viszont a megszűrt intravénás kábítószer-fogyasztók 70%-a fertőzött.  (forrás: OEK)

11 HIV – Humán Immundeficiencia Vírus AIDS – Szerzett Immunhiányos Tünetcsoport
Terjedése: A fertőzés a fertőzött személy testnedvek, illetve váladék A HIV elsősorban szexuális érintkezés útján terjed. Létrejöhet azonban a fertőzés vér, vérkészítmények, vérrel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek használata, sérült bőr, nyálkahártya kontaminációja, intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata, szerv-, szövetátültetés révén, valamint vertikálisan, a fertőzött anyáról gyermekre. Lappangási idő: Változó. A HIV-fertőzés és az AIDS diagnózisának felállítása között eltelt idő néhány hónaptól több, mint 10 évig terjedhet. Fertőzőképesség tartama: A fertőzött személy már a fertőzés korai szakában is fertőzőképes, és egész élete folyamán az marad.

12 HIV – Humán Immundeficiencia Vírus AIDS – Szerzett Immunhiányos Tünetcsoport
Tünetei: A fertőzést követően az esetek többségében néhány hét múlva primer tünetegyüttes alakul ki: magas láz, fáradékonyság, a törzsön, esetleg a végtagokon kiütések, nyirokcsomó-duzzanat. A tünetek egy-két hét után spontán megszűnnek, és a tünetmentes HIV-fertőzés állapota jön létre. A fertőzés progressziója során alakul ki a tünetes HIV-fertőzés, a HIV-betegség. Az immunrendszer további károsodása során, az indikátor betegségek megjelenésekor a beteg az AIDS stádiumba kerül, a betegek döntő többsége (80-90%) az AIDS diagnózisának felállítása után 3-5 éven belül meghal. Kezelése: A kombinációs terápia lelassítja a HIV szaporodását, és megőrzi az immunrendszer viszonylagos épségét. Az új gyógyszeres terápiák segítségével jól kezelhető, jó életminőséggel járó, krónikus betegséggé vált.

13 Fertőzések veszélye véletlenszerű tűszúrás által
Hepatitisz B: 6–30% Hepatitisz C: 0.5–1.8% HIV: 0.3%

14 MIT TEGYÜNK HA MEGSZÚRT EGY TŰ?
Mossunk kezet bő, szappanos vízzel! Jelentsük az esetet az illetékes személynek! (pl. Üzemorvos) Azonnal menjünk el vérvételre! 3 hónap múlva ismételjük meg a vérvételt!

15 MIT NE TEGYÜNK HA MEGSZÚRT EGY TŰ
Ne essünk pánikba! Ne szívjuk ki a sebet! Ne tegyünk úgy mintha nem történt volna semmi!

16 MEGELŐZÉS Kockázatelemzés Biztonságos procedúrák Védőfelszerelés
Védőoltás

17 Drogszemét Fecskendők Fecskendőkupak Alkoholos törlőkendő
Melegítőedény Fólia, tasak Gyógyszeres levél és üveg Szipus zacskó

18

19

20

21

22

23

24 A drogszemét biztonságos begyűjtése
Csak a megfelelő védőfelszereléssel és célszerszámokkal nyúlj a drogszeméthez és azzal gyűjtsd be! Bár a fertőzés veszélye kevés, soha ne becsüld le a kockázatot! A drogszemét begyűjtésére fordított energia és idő sokkal kevesebb kockázattal és stresszel jár, mint a drogszemét okozta sérülések kezelése, a fertőzési eredmények megérkezésének kivárása! A drogszemét begyűjtéséhez leggyakrabban szükséges eszközök: veszélyes hulladékgyűjtő badellák, elsősorban a használt fecskendők biztonságos áthelyezését segítő tűfogó, átszúródástól védő kesztyű és cipő.

25

26 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért"

Hasonló előadás


Google Hirdetések