Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A végén úgyis Te döntesz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A végén úgyis Te döntesz"— Előadás másolata:

1 A végén úgyis Te döntesz
Mellébeszélés nélkül a drogozásról Az előadás anyaga a Nemzeti Drog Fókuszpont szakmai lektorálásával készült.

2 A drog Tisztázzuk: a szakirodalomban és a köznyelvben általánosan elterjedt a „drog” szó használata, melyet összefoglaló névként használnak a gyógynövények, az élvezeti cikkek, a gyógyszerek és a kábítószerek esetében. Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz, és hatása potenciálisan káros a szervezet testi – lelki folyamataira. Tehát: a drog, az összefoglaló név.

3 Legális és illegális drogok
Minden olyan szer, amelynek gyártását, raktározását, behozatalát, kivitelét, forgalmazását az állam nem tiltja, illetve nem köti különösen szigorú ellenőrzéshez. Ezek a tea, kávé, az alkoholtartalmú italok, a dohányáruk illetve a gyógyszerek. Olyan anyagok, amelyeknek gyártása, raktározása, behozatala, kivitele, forgalmazása államilag tiltott, illetve ez csak külön engedély alapján az erre feljogosítottak számára, kizárólag egészségügyi vagy tudományos célra és különösen szigorú ellenőrzés mellett lehetséges. Ezek azok az anyagok, amelyeket kábítószer* néven ismerünk.

4 Legális drogok Amelyeknek a használatához nem szükséges engedély: cigaretta, kávé, tea. Amelyeknek a használatához engedély szükséges: gyógyszerek.

5 Illegális drogok Megfelelő engedély(!) mellett használhatók: pl. kábítószerek gyógyászati alkalmazása (leszokás) Amelyek legálisan nem hozzáférhetők.

6 Miért használnak az emberek kábítószert?
Azért, mert valamit meg akarnak változtatni az életükben. Íme néhány ok, amit fiatalok adtak a kábítószer használattal összefüggésben: hogy beilleszkedjenek, hogy elmeneküljenek vagy lazítsanak, mert unatkoznak, hogy felnőttnek látsszanak, mert lázadni akarnak, kísérleteznek. Az emberek azt hiszik, hogy a szerek jelentik a megoldást, ám a szerek végül csak problémát jelentenek.

7 A függőségnek két fajtája van:
Kábítószer függőség A fogyasztó már képtelen kábítószer nélkül élni, tehát gondolatai, érzelmei a szerhasználat körül járnak, melyet viselkedésbeli és fiziológiai tünetei is megerősítenek. A függőségnek két fajtája van: Fizikai: a normál testi funkciók megváltozása, azaz a szervezet megköveteli a kábítószer folyamatos jelenlétét. Pszichikai: a normál állapot leépülése, azaz a fogyasztónak csak a kábítószer megszerzése és a fogyasztás jár az eszében. A fogyasztó célja a kellemetlen kedélyállapot kerülése és a jó érzés, kielégülés ismételt átélése.

8 Még mindig a függőségről:
A függőség kialakulása rendszerint több hónapos, rendszeres szerfogyasztás következménye. A lelki függőség azért jön létre, mert a szer használata kellemes közérzetet, eufóriát okoz. Testi függőséget az ún. „kemény drogok” okoznak, melyek a rendszeres használat során beépülnek a szervezetbe, és a kívánt hatás elérésére pedig egyre nagyobb adagok bevitelére van szükség. A szer hiánya esetén életveszélyes elvonási tünetek lépnek fel, amely a fogyasztó életébe is kerülhet.

9 A függőség kialakulásának folyamata
Kipróbálás – kíváncsiság, presztízs, kényszer (baráti befolyásolás) Megszokás – még függőség nélkül Visszaélés – egészségkárosító magatartás Tolerancia – tűrés, a szervezet ellenálló képessége Függőség – ellenállhatatlan kényszer: pszichikai és fizikai Elvonási tünetek megjelenése a szer használatának hiánya esetén.

10 A drogok csoportosítása hatásmechanizmusuk alapján
Opiátok és opioidok: ópium, heroin, methadon Depresszánsok, barbiturátok, benzodiazepinek, alkohol, nyugtatók Pszichostimulánsok: amfetaminok, metamfetamin, kokain, koffein, nikotin Hallucinogének: LSD, meszkalin, fenciklidin, pszilocibin Inhalálható szerek: ipari oldószerek, általános érzéstelenítők Kannabionidok: marihuana (fű, hasis)

11 Dizájner drogok… Műfüvek, biofüvek Aroma, Spice, K2, Dream, Chill Zone, Sensation, Chaos. Szintetikus kannabinoidokkal dúsított anyagok. Legtöbbször füstölőként vannak forgalomban, leginkább cigarettában, vízipipában szívják. Az elnevezés megtévesztő: ezek nem természetes, növényi anyagok! Hatások: az egészségügyi kockázatok részben a kenderhez hasonlóak, de annál sokkal súlyosabbak. Szív és érrendszeri problémák: magas vérnyomás, szapora pulzus, szívritmuszavar; rosszullét, pszichológiai problémák: pl. szorongás, félelem és pánikroham, erőszakosság, paranoid gondolatok, pszichotikus állapotok léphetnek fel. Nem tudjuk, hogy ezek a szerek, illetve az anyagcsere során létrejövő bomlástermékeik (amik között rákkeltőek is lehetnek) hosszútávon milyen hatással vannak a szervezetre.

12 Dizájner drogok… "Fürdősók", „Növényi tápsók” Kati, Kata, Zsuzsi (mefedron), emdé, empé, dodó (MDPV: metiléndioxi-pirovaleron), formek (4-MEC), Emma (etilkatinon), penta, kristály A kifejezés azokat az amfetamin- és katinonféléket (a "khat" növényből szintetikus úton kinyert stimulánsokat) jelöli, amik legális hatóanyagot tartalmaztak, hogy forgalomban maradhassanak. Leggyakoribb aktív hatóanyaguk az MDPV és a mefedron. Hatások: a pörgető szerekhez és az Ecstasy-hoz (stimulánsok) hasonló. Testi-lelki felpörgés, fokozott aktivitás, szorongás, paranoid gondolatok, erőszakosság, pszichotikus állapotok. Szapora pulzus, magas vérnyomás, izzadás, remegés, lejövetelkor vagy hosszabb távú használatkor súlyos drogéhség, pszichotikus tünetek. A hatás hossza kiszámíthatatlan. Sokszor kényszeres használat alakul ki, ami a függőség egyik jele. Alkohollal együtt fogyasztva rendkívül veszélyes lehet, kóma vagy akár halál is bekövetkezhet.

13 Dizájner drogok… Porok és tabletták Piperazinok: BZP, mCPP, TFMPP, MDBP A drogok megkülönböztetése kívülről lehetetlen. A tasakokon található elnevezések félrevezetőek, hamisak. Piperazin származékok Élénkítő, esetenként hallucinációt okozó hatása van. Korábban „legális ecstasy” néven is futottak: amfetamin- vagy stimuláns-szerű hatásuk miatt. Hatások: fokozott aktivitás, pörgés, eufória és felfokozott jóérzés. Egyes piperazinoknál hallucinációk. Felpörgött hangulat és mozgás, hányás, gyomortáji-hasi fájdalom, szívritmuszavar, allergiás reakció, láz. A „másnaposság” akár 24 órás is lehet, rossz hangulattal, az előző tünetekkel. Alkohollal együtt fogyasztva és egyedül használva különösen veszélyes! Fenetilaminok Az amfetaminokhoz hasonló szerkezetű anyagok, élénkítők és hallucinációt okozó drogok. Hatások: eufória, jó hangulat, élénkítő hatás, fokozott észlelés (látás, tapintás): az LSD-hez hasonlító hatások. Negatív hatások: magas testhőmérséklet, fejfájás, alvászavar, kellemetlen víziók és egyéb érzések, szapora pulzus, paranoid gondolatok, félelem, pánikroham. Soha nem tudhatod, hogy a név mögött milyen vegyület és milyen erősségben (koncentrációban) rejlik! Nem tudhatod, hogy az ugyanazon néven futó anyagok ugyanabból az online shop-ból megvásárolva ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák-e, a korábbiakhoz hasonló erősséggel. Lehet, hogy valamilyen keveréket használsz, amit nem tüntetnek fel a tasakokon, mert maga az árusító sem biztos, hogy tudja.

14 Kábítószer használat és büntetés
1. Büntetendő a fogyasztás A fogyasztás a csekély mennyiségű kábítószer tartásával egy büntetési kategóriában van - tehát a törvény szerint két év szabadságvesztéssel büntetendő. A törvény lehetővé teszi, hogy a fogyasztó 6 hónapos megelőző, gyógyító vagy egyéb foglalkozáson - ún. elterelésen - vegyen részt a büntetőeljárás alternatívájaként. Amennyiben az elterelésről szóló igazolást egy éven belül bemutatja, az eljárást megszüntetik ellene, és nem lesz priusza.

15 Kábítószer használat és büntetés
2. Szigorúbban ítélik meg, aki köznevelési intézmény közelében szerez kábítószert Az a 18. életévét betöltött fiatal, aki köznevelési vagy közoktatási intézményben csekély mennyiségű kábítószert tart magánál vagy szerez meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki 18. életévét betöltött diákként egy iskolai buliban átad egy spanglit a 17 éves osztálytársának, a Btk. szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

16 Kábítószer használat és büntetés
3. A dizájner drogok fogyasztóinak büntetése Az utóbbi években elterjedt az ún. dizájner drogok fogyasztása az országban - ezek olyan tudatmódosító szerek, amelyeknek a hatása hasonló a már illegális drogokéhoz, de molekulaszerkezetük eltér attól (pl. potpurriként, herbál fűként, fürdősóként és növénytápszerként, vagy kutatási anyagként forgalmazott szerek). Az ilyen anyagok nem kerülnek fel automatikusan a kábítószerek listájára, ellenben létrehoztak számukra egy ideiglenes listát (ún. C-lista, bővebben itt: ). Ezen szerek előállítása, forgalmazása, országba való behozatala illetve onnan való kivitele illegális és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A fogyasztók esetében a megszerzés és tartás szabálysértésnek minősül.

17 Az elterelés: Csak az választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki a) két éven belül nem vett részt elterelésben, illetve b) két éven belül más kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás. Hogyan zajlik az elterelés? Először is választani kell egy lakóhelyhez közeli intézményt, ahol az elterelést szeretné folytatni az egyén. Maga a kezelés három formában zajlik attól függően, hogy függőnek, rendszeres használónak vagy csupán alkalmi fogyasztónak minősül. Ha az egyént nem vizsgálta meg függőség szempontjából igazságügyi szakértő, akkor az adott kezelőhelyen egy ún. előzetes állapotfelmérés során fogják a státuszt meghatározni, és eszerint történik a beosztás. A függők ún. „kábítószer-függőséget gyógyító kezelés”-ben, a rendszeres használók „kábítószer-használatot kezelő más ellátás”-ban, míg a kocadrogosok „megelőző-felvilágosító szolgáltatás”-ban részesülnek. Az eltereltek túlnyomó többsége ez utóbbi kategóriába tartozik.

18 Drog nélkül vidáman Mindenhez hozzá lehet jutni… DE:
Tudod, hogy mit veszel be, mit iszol meg, mit szívsz fel és/vagy el? GONDOLKOZZ! Minden függőség az első lépéssel kezdődik. TE DÖNTÖD EL: AKAROD? Minden drogra költött forint pénzkidobás: érdemes-e a „lazulásért” fizetned vagy ráfizetned???????

19 A végén úgyis Te döntesz
Nincs mese Te döntöd el, hogy használsz-e kábítószert. Te viseled hatását és következményeit. Te felelsz a tetteidért. Nincs pótolhatatlan ember, barát, társaság. Magadnak nem hazudhatsz, másoknak is csak rövid ideig. Tedd mérlegre: a kábítószer sokkal többet visz, mint amennyit hoz. A kábítószer színtiszta hazugság. Csak a Te felelősséged – de segítséget kérni soha nem szégyen! ( A végén úgyis Te döntesz

20

21

22

23

24


Letölteni ppt "A végén úgyis Te döntesz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések