Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ceorapin-Török Andrea

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ceorapin-Török Andrea"— Előadás másolata:

1 Ceorapin-Török Andrea
Élet drogok nélkül Felügyelő tanárnő: Ceorapin-Török Andrea

2 Naponta több mint 5000 gyerek kezd el drogozni !?
Tegyünk érte!

3 Mi is az a drog? Drognak vagy kábitoszernek azokat a kémiai anyagokat nevezzük, melyek eufóriát és addíciót idéznek elő. Az eufória fogalma nehezen értelmezhető, azonban egy szubjektíve igen jellegzetes állapot. Lényege a hangulat emelkedettsége, intenzív örömérzés. Ez egy társadalmi jelenség, melyet az egyén felől nézve viselkedésformának tartjuk; ezért változatos módon jelenik meg. Akár tiltottak a drogok, akár nem, fogyasztásuk veszélyes, visszaélésre ad alkalmat, de deviancához is vezethet, mert befolyásolja a mentális működést és az ítélőképességet.

4 A kábítószer-fogyasztás fokozatonkénti kialakulásában három fő állomást különíthető el:
kipróbálás  éves gyermek kíváncsiságból, társuk biztatására vagy a csoportba bekerülés érdekében próbálják ki szokás - cselekvés ismétlődik, de még a függőség jele nélkül függőség - ellenállhatatlan kényszer taszítja a drogok további szedésére, a drog hiányából eredő szenvedések elkerülése miatt. Az adag egyre nő, és az út a lánydrogokról a kemények felé vezet.

5 A drog fogyasztás okai:
A drogfogyasztás okai egyrészt az életkorra jellemző pszichológiai sajátosságokból, másrészt környezeti tényezőkből adódnak. A kíváncsiság, a kortársakhoz való tartozás érzésének erősítése, a felnőtté válás bizonyítási kényszere mellett a drogfogyasztás úgymond alkalmas a szorongások, feszültségek oldására. Krízishelyzetekben - iskolai kudarcok, kapcsolatok, társak elvesztése - menekülési lehetőségként használják. A környezet jelentősen befolyásolja a drogfogyasztást, a családi minta pedig különösen fontos. A család szétesése, az elutasítás, az érzelmi biztonság hiánya, irreális elvárások mellett nagyobb a valószínűsége annak, hogy a serdülő vagy akár a gyerekkábítószerhez nyúl. Pszichiátriai zavarok fennállása esetén - viselkedészavar, depresszió - gyakrabban alkalmazzák a kisebb-nagyobb gyerkőcök, mintegy öngyógyításként.

6 A drog fogyasztásra utaló jelek: Viselkedésbeli és pszichés változások
A magatartás megváltozása. Az iskolai teljesítmény csökkenése. A megszokottnál lanyhább érdeklődés. Hangulati zavarok. Kisebb-nagyobb értékű tárgyak eltulajdonítása.

7 Testi tünetek Étvágytalanság, fogyás.
Hormonális zavarok - például vérzési rendellenességek. A szer használati formájával kapcsolatos tünetek: orrnyálkahártya-gyulladás, orrvérzés, bőrgyulladás, injekciós hegek. Késői és súlyos jelek: baleset, öngyilkosság.

8 Kezelése Pszichiátriai és pszichológiai kezelés keretén belül a családterápia is szükséges lehet. A drogfüggés megszüntetése orvosi feladat, kórházban vagy speciális ambulanciákon történik. Mindig szükséges az utógondozás egy drogambulancián illetve rehabilitációs intézményben.

9 Legális pszichoaktív szerek
Alkohol Dohány Koffein Salvia Divinorum (látnokzsálya)

10 Illegális pszichoaktív szerek
Amfetamin Heroin Kokain LSD THC (A marihuana és a hasis hatóanyaga) MDMA (Az Ecstasy hatóanyaga) Ópium (Bizonyos betegségek kezelésére legálisan alkalmazható)

11 Drog szlengek: ásis – hasis barna cukor – heroin barna - hasis, heroin
bélyeg - tripp; LSD  bogyesz, bogyó - extasy  C.D. - extasy  cigi - marihuánát vagy hasist tartalmazó cigaretta; dzsoint  coca - kokain  csoki - hasis vagy kokain elnyom - kábítószert fogyaszt; kábszerezik  fehér hó - kokain  gyep - marihuána  gézázik - Gracidint fogyaszt, szipuzik, szipózik, hígítót inhalál hópehely - amfetamin  leül - a kábítószer hatása kezd elmúlni; lelassul  optika - ópium, mák  racsizik - ragasztót sziv tea - száraz mákfejek főzésével nyert kábító hatású folyadék; máktea  zacsakó - ragsztó vagy hígítószer 

12 HU.: Mivel tőltsük az időnket drogozás helyett?
Sportolás Szorakozás Ismerkedés, barátkozás Barátokkal foglalkozás Családdal foglalkozás Mozizás Szinházba járás Tanulás Főzés

13 RO.: Cum să ne petrecem timpul, în loc să folosim droguri?
Să facem sport Să ne distrăm Putem să cunoaştem oameni noi Să petrecem timp cu prietenii noştri Să petrecem timp cu familia noastră Să mergem la cinema Să mergem la teatru Să învăţăm Să gătim

14 EN.: What can we make without drugs?
Sport Having fun Meeting with other people Being with friends Being with family Going in cinema Going in theathre Learning Cooking

15 Köszönjük a megtekintést!
Készítette a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola Diáktanácsa.


Letölteni ppt "Ceorapin-Török Andrea"

Hasonló előadás


Google Hirdetések