Fenntartható Jövőnk- A Tudatos Vásárlás Alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Fenntartható fejlődés
Fenntartható életmód és életstílus
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Észak Dél ellen.
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Fogyasztóvédelem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Környezeti kontrolling
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Magyar Útügyi Társaság
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Mi fán terem az ételhulladék?
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Készítette:Koska Anna
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Fogyasztóvédelem.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Fenntarthatósági Fórum
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Fenntartható Jövőnk- A Tudatos Vásárlás Alapjai Készítette: Neidhardt Ágnes

Bemutatkozás II. Géza Gimnázium PTE KTK Pénzügy és Számvitel (BA) 2002-2008 II. Géza Gimnázium 2008-2012 PTE KTK Pénzügy és Számvitel (BA) Szakmai gyakorlat: OTP Bank Nyrt. 2012- PTE KTK Vezetés és Szervezés (MSc) Middlesex University MSc in Applied Management Erasmus félév Litvániában Mérlegképes könyvelő képesítés

Tartalom Fenntartható és fenntarthatatlan fejlődés és fogyasztás fogalmai Miként vált fenntarthatatlanná az emberiség fogyasztása? Milyen következményekkel kell a ma emberének szembenézni? A fenntartható jövő főszereplői Tudatos fogyasztás alapjai

Fenntartható fejlődés „Olyan fejlődés, amely lehetővé teszi a mai generáció igényeinek kielégítését anélkül, hogy veszélyeztetné az utánuk következő nemzedék biztonságos jövőjét.” Szűk értelmezés: Tevékenységünk nem érinti, fenyegeti a Földet és a bioszférát Tág értelmezés: 3 szint Környezeti fenntarthatóság Társadalmi fenntarthatóság Gazdasági fenntarthatóság

Fenntartható Fogyasztás: „A termékek, szolgáltatások olyan felhasználása, amely az alapvető szükségleteknek megfelel, javítja az élet minőségét, de ehhez a természeti erőforrások minimális felhasználását igényli, és minimális a mérgező, veszélyes anyagok, a hulladékok, szennyező anyagok kibocsátása.” Fenntarthatatlan Fogyasztás: „Egy olyan fogyasztási modell, amely negatívan hat a környezetre, és negatívan hat ezen keresztül magukra a fogyasztókra is: egyrészt az adott termékek és szolgáltatások konkrét fogyasztóira, másrészt pedig a tőlük időben és/vagy térben távol lévő más fogyasztókra egyaránt.”

Hogyan vált fenntarthatatlanná a fogyasztás? Növekedésorientált gondolkodásmód Mutatószámok növekedése Folyamatos technológiai innovációk Okos készülékek, érintő képernyő Tömegmédia terjedése Reklámok, Internet Fogyasztás fogalmának az átalakulása Impulzusvásárlás, önjutalmazó fogyasztás, „Shopping”

Következmények

„…egy erőforrás menedzselésben és társadalom-tervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a meg- termelt hulladék elnyeléséhez.” Ökológiai lábnyom

Ökológiai Túllövés Napja: 2011: szeptember 27. 2012: augusztus 22. 2013: augusztus 20.

Kik és mit tehetnek a fenntartható jövőért? Makroszereplők Nemzeteken Átívelő Szervezetek Világkonferenciák Egyezmények Nemzetek, Kormányok A környezetvédelem államigazgatási feladatainak ellátása A környezetvédelem gazdasági és pénzügyi alapjainak biztosítása Állami szervezetek létrehozása, amelyek célja a környezetvédelem

Gazdálkodó szervezetek Mikroszereplők Gazdálkodó szervezetek CSR (Corporate Social Responsibilty) „Vállalatok társadalmi felelőssége a fenntartható gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás iránti elkötelezettségként határozható meg. Mindezt a munkavállalókkal, azok családjával, a helyi közösséggel és a tágabb értelemben vett társadalommal együttműködve teszik, azzal a céllal, hogy az életszínvonalukat emeljék.” Kutatás és fejlesztés (K+F) Környezetbarát, energiatakarékos termékek, szolgáltatások, gyártási eljárások létrehozása, kifejlesztése

Mikroszereplők Civil szervezetek Tudatos Vásárlók Egyesülete „Meggyőződésük, hogy a vásárlási tevékenység környezetre és társadalomra gyakorolt hatását tekintve tudatos vásárlói döntések elősegíthetik egy élhetőbb világ, és az ökológiailag fenntartható gazdaság kialakulását.”

Ki a tudatos fogyasztó? Klasszikus fogyasztóvédelem szerint: Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint: aki nem hagyja, hogy átverjék aki tisztában van fogyasztói jogaival, és él is velük aki tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és a legjobb ajánlatot választja ki nemcsak saját jogaira és érdekeire van tekintettel figyelembe vesz etikai, társadalmi és környezeti szempontokat tekintettel van mások (ma élő emberek, jövő nemzedékek, állatok, növények) érdekeire is

Tudatos Fogyasztás Csoportosítása

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket. A klíma és az egészséged is meghálálja!

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert. Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken. 3. Igyál csapvizet. A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 4. Szigetelj. A legtöbb energiát fűtésre használjuk. 5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit. Vedd lejjebb a fűtést.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel. Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 8. Nyaralj itthon. Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez? 10. Ha elromlott: javíttasd.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.

A Tudatos Vásárló 12 Pontja 12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed, jó vagy rossz vállalatok működését támogatod.

+1 Pont Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal, de ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít!

Köszönöm a figyelmet!

http://nextbigfuture.com/2012/12/what-were-most-important-innovations-of.html http://www.humanamagazin.eu/rovatokmenu/rovatok/ebreszto/item/471-kl%C3%ADmamenek%C3%BCltek http://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/08/15/az-okologiai-labnyom-fogalma-szamitasa-lehetoseg-0 http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hirek/1233/746804/20120814_tulloves_napja_1.htm http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/world_footprint/ http://csrblog.blogspot.hu/2005/09/csr-fogalma.html http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU http://hirek.prim.hu/cikk/75691/ http://www.zoldinfolanc.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=241&Itemid=228 http://www.teszedd.hu/ http://www.slowfood.com/international/1/about-us?-session=query_session:5B92B1D41900d1FDD1qlB3FBC3BA http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/gfn/page/glossary/ http://www.femina.hu/egeszseg/mennyi_az_idealis_homerseklet_telen_a_lakasban http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/2811/homerseklet-paratartalom-a-lakasban http://www.bien.hu/hazi-tisztitoszerek-amelyekrol-nem-is-gondolnad-hogy-bevalnak/otthon/praktikak-es-tippek/115063 http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php http://tudatosvasarlo.hu/category/tagek/cegmerce http://hvg.hu/vilag/20131014_Megbuntettek_a_Danonetapszert_ajanlo_kin http://index.hu/gazdasag/2013/09/26/ket_het_alatt_a_masoi/ http://hvg.hu/gazdasag/20131112_Igy_trukkoznek_velunk_a_szupermarketek_cs