A Számítási Felhő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Kreitl Péter Gemini-IT Magyarország Kft.
Európa újra bízik az IT-ban Mit jelent a cloud computing? Kinek, miért előnyös? Nemzetközi kitekintés – trendek, esettanulmányok, avagy hogy csinálják.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Virtualizált Biztonságos BOINC Németh Dénes Deák Szabolcs Szeberényi Imre.
Készítette: Nagy Márton
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
Számítógépes operációs rendszerek
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Iroda a felhőben.
Rendszer Stabilitása Automatikus frissítés Irodai programcsomagok funkciói Irodai programcsomag támogatásának bemutatása Reményi György.
Az Internet adta lehetőségek
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Kőnig Tibor főmérnök Microsoft Magyarország. Ma a vállalatok elsősorban olyan szoftvereket használnak, amelyeket maguk futtatnak ez a helyben telepített.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Windows Azure Infrastruktúra és platform a felhőben
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
CCleaner Skyman ™.
Cluster Szorosan összekapcsolt számítógépek csoportja (egy gépet alkotnak) Gyakori a LAN megoldás Céljuk: – Teljesítmény növelése – Rendelkezésre állás.
MS IT Akadémia Sisák Zoltán kuratóriumi elnök HTTP Alapítvány.
Kiss Tibor Rendszeradminisztrátor (MCP) DevNet Solution Kft. Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
Elektronikus levelezés
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
TT Kovács Sándorné.
A KFKI AFS szolgáltatás Hernáth Szabolcs MTA KFKI RMKI
Közösségi oldalak használata
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
SZOFTVEREK.
Nem irodai programok fájltípusai
A photoshop.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
Fontos információk.
Az Internet alkalmazásai
Eszköz és identitás kezelés Korlátlan fájl szerver kapacitás Másodlagos adatközpont Korlátlanul skálázódó infrastruktúra Biztonságos DMZ Hibrid adat-
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
ASZTALI GÉPEK KONTRA TABLETEK Melyiket válasszam? Készítette: Kiss László IALMGR)
A weblapkészítés alapjai
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Kedvenc szerkesztő szoftverem: WORD Készítette: BODOR PÉTER Felkészítő tanár: RAVASZ IMRÉNÉ Iskola: HERENDI NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA.
SZOFTVEREK (programok)
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Felhőalapú adattárolás Hogy tárolhatunk adatokat „felhő” szolgáltatás segítségével?
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Csoportmunkát támogató szoftverek
Operációs rendszerek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Készítette: Juhász Attila
Nemzeti Köznevelési Portál
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

A Számítási Felhő

A Számítási Felhő A számítási felhő (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egyik legújabb fogalma. Alapjában véve azt jelenti, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten, egy ismeretlen helyen vannak, valahol a „felhőben” (az ábrákon a hálózat ismeretlen részét felhővel szokás illusztrálni, „network cloud”).

Alkalmazási területek Maga a fogalom 1960-ig vezethető vissza, amikor John McCarthy amellett érvelt, hogy a számítástechnika egyfajta közüzemi szolgáltatássá váljon. Az internetet már akkor is gyakran emlegették „felhőként”. Az interneten számtalan ilyen szolgáltatást találunk. Ha igénybe vesszük a Google on-line szövegszerkesztőjét, vagy a Yahoo! Levelezőprogramját, máris olyan adatokkal dolgozunk amelyek nem a saját gépünkön vannak, hanem egy külső szerveren, ismeretlen helyen vannak tárolva. Egy másik ilyen példa a jól ismert globális online kereskedelmi cég, az Amazon.com, bérelhető szervere, amely az anyavállalathoz hasonló szintű szolgáltatást kínál.

A Felhő működési elve Előny: Az adatokat (e-mailek, címjegyzékek, naptárbejegyzések, és kedvenc linkek) internetes szerveren való tárolásának egyik legnagyobb előnye, hogy bárhonnan könnyen elérhetők, és akkor sem vesznek el, ha a saját számítógépünk tönkremegy. Hátrány: Ez egyben a cloud computing hátránya is: mivel nem tudjuk pontosan hol tárolják a fájlt nem lehetünk biztosak afelől, hogy mindig épségben fog maradni, vagy hogy illetéktelenek nem férnek hozzá. A megoldás: Ezeknek a problémáknak a megoldására természetesen léteznek biztonságos technológiák, a kérdés inkább arról szól, hogy mi magunk mennyire bízunk meg egy szolgáltatóban.

Az alapján, hogy az egyes informatikai rétegek (felhasználói rendszerek és felhasználók; alkalmazások; adattárolás; felső rétegeket kiszolgáló infrastrukturális szolgáltatások; hardver) hová kerülnek fizikai értelemben, ki kezeli őket, mennyire változtathatók, többféle számítási felhőről beszélhetünk. A teljesség igénye nélkül: -Privát számítási felhő (private cloud) -Infrastrukturális számítási felhő (Infrastructure as a Service) -Platform-alapú számítási felhő (Platform as a Service) -Szoftver-alapú számítási felhő (Software as a Service)

Íme néhány hasznos applikáció:

JayCut A JayCut applikáció egy, az interneten elterjedt és sokat használt videó szerkesztő, vágó és készítő program. A JayCut, 2006-ban terjedt szét a világhálón, és azóta sokat fejlődött. A svédországi Királyi Tudományos egyetem néhány diákja készítette, Stockholmban. Ekkor még egy Alpha verziót adtak ki, amely tele volt hibákkal. A kezdeti applikáció fizetős volt. 2011 november 30-án ingyenessé tették. 2012 január 31-én bezárták az eddig nyílt programot, és ezentúl csak regisztrált felhasználók használhatták. Sajnálatos módon a Mobile World Congress gyűlésén lezáratták a weboldalát. A program újraélesztésén még fáradoznak a készítők, több-kevesebb sikerrel. A program két konkurens applikációja a Jumpcut és az Eyespot. A JayCut-al készült „műveinket” azonnal megoszthatjuk okostelefonunkkal, asztali számítógépünkkel vagy laptopunkkal a Youtube-on, Blog-on vagy a JayCut hivatalos tárhelyén, 3 különböző videó-formátumban: MPEG-4, AVI, Flash Video.

Pixlr Erről a programról csak saját véleményemet írhatom le, mivel hivatalos információkat nem publikáltak a készítők. Először is a kezelőfelületről szeretnék beszélni, amely leginkább az Adobe Photoshop nevű híresebb „testvérére” hasonlít. A két program között szinte semmilyen teljesítménybeli különbség nem észlelhető, ezért aki otthon van a Photoshop használatában, az biztosan a Pixlr alkalmazással is elboldogul. Mondhatjuk hogy a Pixlr , a Photoshop „kistestvére”, hiszen ingyenesen megtalálható a világhálón. A Pixlr-o-matic , a világhálón megtalálható program letölthető verziója, amellyel a számítógépen dolgozhatunk, internetkapcsolat szükségesség nélkül is.

VAGY Webkamerával azonnali felvételt készíthetünk Kiválaszthatunk egy régebben készített képet a merevlemezünkről VAGY

Általunk kiválasztott kép Kép mozgatása Rétegek Eszköztár Általunk kiválasztott kép Eddig megnyitott / szerkesztett képek

Ugyanaz a kép, 1-2 perc szerkesztés után… Eredeti kép

Microsoft Office Web Apps

A Microsoft által kifejleszett Microsoft Office, interneten használható, felhő formátumú, programja, amely a Word, Excell, Power Point és One Note programokat tartalmazza, a szabad elérés céljából. A Web Apps applikáció a regisztrált felhasználóknak, 25 GB ingyenes tárhelyet biztosít, amelyet szabadon felhasználhatnak. Az alábbi linken regisztrálhatunk, ha még nincs Hotmail vagy Windows Live azonosítónk: https://accountservices.passport.net/reg.srf

Aviary (Phoenix, Roc, Raven)

Végül, de nem utolsó sorban szeretném bemutatni az Aviary nevű netes alkalmazást, ami ugyancsak ingyenesen használható a világhálón, akárcsak az eddig bemutatott programok. A program lényege hogy különböző fájlokat konvertálhatunk, szerkeszthetünk vagy akár vághatunk. A Roc nevű alprogram a zenék keverésére („mixelésére”) szolgál. A Phoenix képszerkesztő kissé hasonlít az imént bemutatott Pixlr programra, hiszen ugyanolyan munkákat csinálhatunk vele, ugyanazokkal az eszközökkel. A Raven egy on-line rajztábla, amellyel hasonló képeket rajzolhatunk mint a Microsoft, Paint nevű alkalmazásával, anélkül hogy a programot letöltsük.

MERT A GOOGLE JÓBARÁT!!!  Források www.youtube.com www.wikipedia.com www.aviary.com http://jaycut.com/ http://pixlr.com/ http://office.microsoft.com/hu-hu/web-apps/ És végül: www.google.hu MERT A GOOGLE JÓBARÁT!!! 

Készítette: Huli Nándor István Elérhetőség: hulinandi@yahoo.com Felkészítő tanár: Nagy Ildikó

Vége Köszönöm a figyelmet