- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban.
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa , Fő utca 10
A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A közösségi szolgálat Dr. Kaposi József Budapest, január 17.
A közösségi szolgálat, mint új lehetőség a köznevelésben
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Demecser Oktatási Centrum
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
Az önkormányzatok szerepe a közösségi szolgálat szervezésében május 13.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az iskolai közösségi szolgálat
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Feladatok az Iskolai Közösségi Szolgálat kapcsán Dr. Bodó.
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
Közösségi szolgálat 2014.
Tájékoztató gimnazista gyerekek szüleinek az 50 órás közösségi szolgálatról Károlyi István Gimnázium január Hirmann László.
50 órás közösségi szolgálat
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösségi szolgálat Összeállította:
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
(Hatályos: I. 1-től) 4.§ (15) A közösségi szolgálat: - szociális, - környezetvédelmi, - a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, - szervezett.
Az iskolai közösségi szolgálat “Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet.
Felvételi a középfokú iskolákba
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Iskolai közösségi szolgálat
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Az IKSZ alapelvei, céljai
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) a fogadóintézmény szempontjából
Az IKSZ tevékenység dokumentálása
Tervezési folyamat.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Lorem ipsum.
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

- tájékoztató

 Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.  Közösségi szolgálat a tanuló lakhelyén, maximum 30 km-es körzetben teljesíthető.

 A köznevelési törvény a korábbinál nagyobb figyelmet fordít a nevelésre, ezért szerepel benne az az előírás, amely az érettségi bizonyítvány kiadását 50 óra közösségi szolgálat teljesítéséhez köti minden magyar tanulónak.  Az érettségi vizsga megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Először a január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni.

 A közösségi szolgálattal kapcsolatos ügyeket (kapcsolatfelvétel a Fogadó Intézményekkel, dokumentálás a bizonyítványban stb.) az iskola intézi.  Az iskola együttműködési megállapodást köt a helyi, vagy a tanuló lakhelyén lévő szervezetekkel, intézményekkel.

A közösségi szolgálat keretei között  a) az egészségügyi,  b) a szociális és jótékonysági,  c) az oktatási,  d) a kulturális és közösségi,

 e) a környezet- és természetvédelemi,  f) a katasztrófavédelmi,  g) az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatható tevékenység.

 A középiskola a 9–11. évfolyamos tanulói számára lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezi meg vagy biztosít időkeretet a legalább ötven órás közösségi szolgálat teljesítésére, amelytől azonban indokolt esetben a szülő kérésére el lehet térni.

 Az iskola szervezhet legfeljebb 5-5 óra felkészítő és záró foglalkozást a tanulóknak.  Tanévenként kb óra közösségi szolgálat teljesítése kötelező minimum egy, maximum három területen.  Egy óra közösségi szolgálati idő alatt 60 perc – tehát egy óra értendő.

 A közösségi szolgálat alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb háromórás időkeretben végezhető.  Az időkeretekre, pihenőidőre külön szabályok vonatkoznak, melyeket minden egyes együttműködési megállapodásban rögzítettünk, s ezen szabályokat a Fogadó Intézmények kötelesek betartani.

 Fogadó szervezet lehet:  a) a helyi önkormányzat, a helyi önkormányzatok társulása és a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulása az általa biztosított közszolgáltatások és katasztrófavédelmi feladatai körében;  b) a nemzetiségi önkormányzat a jogszabályban meghatározott közfeladatai körében;  c) a költségvetési szerv az alaptevékenysége körében;

 d) a magyarországi székhelyű civil szervezet, közhasznú szervezet a közhasznú és a működésével összefüggő tevékenysége körében;  e) a magyarországi székhelyű egyházi jogi személy a hitéleti, a közcélú és a működésével össze-függő tevékenysége körében;

 f) szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltató, illetve intézmény,  g) egészségügyi szolgáltató,  h) közoktatási intézmény,  i) felsőoktatási intézmény,  j) muzeális intézmény,  k) nyilvános könyvtár,  l) közlevéltár,  m) nyilvános magánlevéltár,  n) közművelődési intézmény.

 A tanulónak közösségi szolgálati jelentkezési lapot kell kitöltenie, amely tartalmazza a közösségi szolgálatra való jelentkezés tényét, a megvalósítás tervezett helyét és idejét, valamint a szülő egyetértő nyilatkozatát.  Az iskola honlapjáról letölthető JELENTKEZÉSI LAP sablon. *  Iskolának kell leadni.

 Minden diák a hozzá legközelebb álló területen végezzen közösségi szolgálatot, olyan tevékenységek során, amit a legszívesebben végez. Azután válasszon, hogy tájékozódott a választható lehetőségekről.  Az osztályfőnökök koordinálásával az iskola rendszerezi a jelentkezéseket és megköti a szerződéseket a Fogadó Intézményekkel és irányítja a tanulókat a mentorokhoz, képviselőkhöz. A tanulók a mentorokkal tartják majd a kapcsolatot, s velük egyeztetik a szolgálat teljesítésének ütemtervét.

 Minden diák Mentor felügyelete alatt végzi a közösségi szolgálatot, betartva a szervezet szabályait és az iskola házirendjét!

Dokumentálás:  A közösségi szolgálat során a tanuló naplót köteles vezetni, amelyben rögzíti, hogy mikor, hol, milyen időkeretben és milyen tevékenységet folytatott. Lejegyzi élményeit és tapasztalatait! A fogadó intézmény képviselője ALÁÍRÁSÁVAL igazolja a szolgálat teljesítését.  Az iskola honlapjáról letölthető a KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI NAPLÓ sablon. *

 A közösségi szolgálat teljesítéséről szóló naplót augusztus végén bemutatják a diákok az osztályfőnököknek.  Az iskola a közösségi szolgálat teljesítéséről igazolást állít ki két példányban, amelyből egy példány a tanulónál, egy pedig az intézménynél marad. Az osztályfőnökök pedig az osztálynaplóban, a törzslapon és a bizonyítványban dokumentálják a közösségi szolgálat teljesítését.

 Fontos elem minden esetben a program, a közösségi szolgálat lezárása, mely szintén dokumentálásra kerül, s itt lehetősége lesz mindenkinek arra, hogy elmondja élményeit, tapasztalatait.  Tanévenként szerveződnek az újabb lehetőségek, igazodva a tanulók életkori sajátosságaihoz és igényeihez.

Minden diáknak élményekben gazdag közösségi munkát kívánunk!