Híres épületek a Reformkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lánchíd története.
Advertisements

K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
Beregszász.
Életképek a reformkori Magyarorszogról
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Reformkori színjátszások
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
A romantika Magyarországon
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Folyószabályozás a Reformkorban
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
A MAGYAR NYELV ÜGYE NEMZETI KULTÚRÁNK MEGÚJULÁSA
Magyarország a reformkorban
Magyarország a reformkorban
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
A klasszicizmus építészete I. Egyházi épületek
Vörösmarty Mihály élete
Szendrő nevezetességei
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest.
Budapest turisztikai marketingje
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
A lánchíd története.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
Esztergom.
Magyarország Lánchíd.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
Budapest nevezetességei!
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
A reformkori színjátszás
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Bujdosó Villő
Magyar Nemzeti Múzeum ( )
DEBRECEN I. RÉSZ.
József Nádor élete és munkássága
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni Most: van A pontos id ő : 19:58
Kultúra a török hódoltság korában
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A magyar klasszicizmus építészete
Készítette: Dóbiás Kinga
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Susann Nordströms Orkester - True Love
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Nagykároly Készítette:
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Holnemvolt Budapest.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
MAGYARORSZÁG SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY EGER
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Híres épületek a Reformkorban Készítette: Pál Kinga 7.c

Kisfaludy Sándor- Blaha Lujza villa Adományokból, apátsági és népi segítséggel 1831-ben Balatonfüreden nyitotta meg a Dunántúl első kőszínházát, a magyar nyelv otthonát akkor, amikor a hivatalos nyelv a német volt. A történelmi, alsó városrész reformkori hangulatát gazdagítja a klasszicista stílusban épült Blaha Lujza villa, melyben a századforduló híres magyar színésznője, a nemzet csalogánya töltötte nyarait 23 éven át.

Debreceni Református kollégium- Péchy Mihály Az 1662-1668 között épített kollégiumi épület, 1802-ben leégett. 1803-ban Péchy Mihály által küldött tervek alapján megkezdték az építkezést, Éderer és Huzl építőmesterek, majd Rabl Károly és öccse Kornél dolgoztak az épületen, amely 1816-ban készült el. A domonkosok laikus, latin nyelvű iskoláját a szerzetesek elköltözése után, 1538-ban a református egyház vette át.

Széchenyi István gróf – Lánchíd A Széchenyi lánchíd (a köznyelvben általában csak Lánchíd) Budapest legrégibb, egyben legismertebb állandó hídja a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és báró Sina György finanszírozta. A Lánchíd volt az első állandó híd Pest és Buda között, egyben a teljes magyarországi Duna-szakaszon is. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849-ben avatták fel.

Esztergomi bazilika Építéséhez 1822-ben kezdtek hozzá az esztergomi Várhegyen a régi királyi vár romjain, amikor az érsekség visszatért Esztergomba Nagyszombatról, ahová még a török elől menekült. Az alapkőletétre április 23-án került sor Szent Adalbert ünnepén. Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete. Klasszicista stílusban épült.

Széchényi Ferenc gróf- Magyar Nemzeti Múzeum 1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekinthetjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.

Zitterbarth Mátyás- Pesti Magyar Színház A színház végül meglehetősen dísztelen, egyemeletes épület lett, melyet megyei támogatással, közadakozásból építettek. A klasszicista stílusú épületet Zitterbarth Mátyás építette Telepy György átalakított tervei alapján. 1908-ban azonban az épületet tűzveszélyesnek nyilvánították, és a társulat elköltözött. Az első Nemzeti Színház épületét 1913 októbere és 1914 márciusa között lebontották.

A reformkort az 1848-as forradalom zárta le A reformkort az 1848-as forradalom zárta le. A reform szó jelentése: megújulás, újítás békés eszközökkel.