A Feltétel Nélküli Alapjövedelem megjelenése a fenntartható foglalkoztatás víziójában Köves Alexandra Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Könyvtári és Informatikai Szövetség
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Tudástranszfer egyetemi városokban
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
kiemelt projekt bemutatkozása
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Minőség menedzsment 6.előadás
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Civil Európa – civilek Európában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Jövőműhely a helyi erőforrásokra építve a vidéki kistelepüléseken
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Lorem ipsum.
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem megjelenése a fenntartható foglalkoztatás víziójában Köves Alexandra Budapesti Corvinus Egyetem

A módszer: backcasting A MÓDSZER: BACKCASTING

A résztvevők Első backcasting műhely Második backcasting műhely Résztvevők száma1614 Résztvevőkszakértőkegyetemi hallgatók Résztvevők háttereFoglalkoztatáshoz kötődő háttér (üzleti, akadémiai, civil, közigazgatási) Környezettel kapcsolatos egyetemi orientáció (humánökológia, környezet- gazdaságtan MSc) Résztvevők átlag életkora 4626 Időpont2012. március2013. január FinanszírozásNFFTsaját finanszírozású A BACKCASTING MŰHELYEK

A JÖVŐKÉP ÚJRADEFINIÁLT MUNKA ERŐS KÖZÖSSÉGEK ELMOSÓDOTT NON-PROFIT ÉS FOR-PROFIT HATÁROK TUDÁS-ALAPÚ TÁRSADALOM KÖRNYEZET- TUDATOSSÁG GLOKALIZÁCIÓ ÚJFAJTA DEMOKRÁCIA TÁMOGATÓ TECHNOLÓGIA FENNTARTHATÓ FOGLALKOZTATÁS

A JÖVŐKÉP  nem kizárólag megélhetés  a munka a jól(l)ét része  nem csak a fizetett munka  sokféle jogi formában végezhető  nem csak intézményesített forma  nem csak pénzben kifejezhető  beleértendő a tanulás, az önfejlesztés, a háztartási és ápolási, valamint a közösségi munka A MUNKA ÚJRADEFINIÁLÁSA

A JÖVŐKÉP  erős közösségi kötelékek  az együttműködés, bizalom, szolidaritás társadalmi érték  a társadalom kisebb közössége hálózata  a munka a közösségben és a közösségért történik  gyakori közösségi események  a bizalom elsődleges társadalmi tőke ERŐS KÖZÖSSÉGEK

A JÖVŐKÉP  a vállalatok társadalmi képződmények  környezetileg és társadalmilag felelős profitorientált vállalkozások  a cégvezetésben megjelenik a felhatalmazás  a foglalkoztatás többféle típusát támogatja a gazdasági berendezkedés  bizalomra épülő társadalmi párbeszéd  munkavállalói társtulajdonlások gyakoriak  sokan dolgoznak a kiterjedt szociális gazdaságban  a non-profit szervezetek is magukévá teszik a gazdasági működés alapjait NEM ÉLESEN KÜLÖNÜL EL A NON-PROFIT ÉS FOR-PROFIT SZFÉRA

A JÖVŐKÉP  az oktatásnak és képzésnek rendkívül nagy szerepe van minden korosztályban  a frontális, osztályalapú iskolarendszert felváltja a diák-orientált, alternatív pedagógia  a fiatalok munkakipróbálását védett körülmények között biztosítják, hogy valóban a saját képességeiknek megfelelő foglalkozást találják meg  a formális oktatás mellett elfogadott az informális önfejlesztés is  a többszöri karrierváltás elfogadott TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOM

A JÖVŐKÉP  a technológia teszi lehetővé a munka újradefiniálását  a technológia támogatja a rugalmas foglalkoztatási megoldásokat  a technológia a monoton és nehéz munkákat helyettesíti  a technológia az egyenlő hozzáférést segíti mind a munkához, mind a közösségi szolgáltatásokhoz  a technológia segíti a részvételi döntéshozatalt TÁMOGATÓ TECHNOLÓGIA

A JÖVŐKÉP  a globalizáció a helyi gazdaságok és közösségek globális hálózata  a termelés, fogyasztás, és foglalkoztatás elsődlegesen helyi szinten történik  a mobilitási kényszer gyenge  a helyhez való kötődés erős GLOKALIZÁCIÓ

A JÖVŐKÉP  decentralizált döntéshozatal és költségvetés  egyéni, közösségi, és állami felelősségek letisztultak és elkülönültek  a döntések a felelősségi szinteken történnek  a részvétel és a párbeszéd a norma ÚJFAJTA DEMOKRÁCIA

Szakpolitikai beavatkozások: az FNA megjelenése – szakértői panel FÓKUSZ Egyén PRIORITÁS Munka, mint örömforrás, és társadalmilag hasznos értékteremtés - nem kényszer, hanem élmény VÍZIÓELEM Az embereknek megadatik a választási lehetőség, hogy többféle munkaformában, sokszínű munkát elismerten végezhessenek SZAKPOLITIKAI CÉL  A közösségi munkaszerveződési szintek integrálása a foglalkoztatásba  A sokszínű munkavégzés adminisztratív akadályainak teljes felszámolása  A bérmunka mellett a nem pénzben mérhető munkavégzés elismerése  Eltérő munkavállalási formák elfogadottságának megteremtése és elterjesztése SZAKPOLITIKAI ESZKÖZ Feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése IDŐTÁV Középtáv

Szakpolitikai beavatkozások: az FNA megjelenése – laikus panel FÓKUSZ Egyén PRIORITÁS Az ember a munkájával képes a létszükségleteit méltó módon kielégíteni VÍZIÓELEM 2050-ben a munka az alapszükségletek kielégítésén túl hozzásegíti az embereket az önismerethez, a társadalmi hasznosság érzéséhez, és az életben örömöt nyújtó változatossághoz ben a munka nem a létfenntartáshoz szükséges kényszer. SZAKPOLITIKAI CÉL  A nem monetarizálható munka elismertségének megteremtése  A munka sokszínűségének biztosítása  A létbiztonság járuljon hozzá az önismeret, a társadalmi hasznosság, és a foglalkoztatás változatosságának megteremtéséhez SZAKPOLITIKAI ESZKÖZ Feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése IDŐTÁV Hosszútáv

ZÁRSZÓ „Magyarország élelmiszertermelési és lakhatási adottságai, és a technológia fejlettségi szintje lehetőséget nyújt arra, hogy például a garantált alapjövedelmen keresztül a legalapvetőbb szükségleteket kielégíthesse. Így azonban összefolyik az egyéni és a közösségi munka világa. Az egyén tisztában van vele, hogy mi a munkája értelme, és hogy a munkájának milyen hatása van a környezetére. Különböző visszacsatolási mechanizmusok segítik a munkavállalót, hogy tisztában lehessen munkája társadalmi hasznosságáról. Így az emberek tisztában vannak azzal, hogy amit csinálnak, az hasznos a közösség szempontjából is, és ezáltal értelmet nyer a munkájuk.” Víziórészlet: laikus panel

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!