A hagyományőrzés és fejlesztés lokális lehetőségei Csörgő Zoltán Stratégiakutató Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A hagyományőrzés és fejlesztés projektjei Stratégiakutató Intézet Csörgő Zoltán „Hagyomány, Idegenforgalom, Településfejlesztés” - konferencia
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Könyvtári és Informatikai Szövetség
A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Településmarketing Értékaudit.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A vidéki tér sikertényezői
kiemelt projekt bemutatkozása
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Hagyományalapú gazdaság: tradíció és innováció Stratégiakutató Intézet Csörgő Zoltán JKB II. Nemzetközi Konferencia, Miskolc-Lillafüred.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Zalaegerszeg, 21st February 2018
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

A hagyományőrzés és fejlesztés lokális lehetőségei Csörgő Zoltán Stratégiakutató Intézet

A jelen trendjei, jellemzői •A tér, a határok, a távolságok leküzdése •Digitális forradalom: az információ és a tudás létrehozásának és terjesztésének új körülményei •Előkészületben a biológiai forradalom •Hálózati társadalom kialakulása •A világ (gazdasági, kulturális) újrafelosztása •A felgyorsultság élménye •Egységes világmagyarázat (mítosz) hiánya

A hagyomány változása •Rendkívül gyors életformaváltás •A zártabb közösségekben megnehezült a világban való eligazodás, az alkalmazkodás •A bezárkózás a hagyományba egyéni, közösségi elszigetelődést eredményezett •A hagyományos formák megmerevedtek, béklyóvá váltak

A hagyomány változása •A társadalmi makro- és mikrostruktúrák átalakulása, a hagyományos közösségek felbomlása, kisközösségek csökkenő száma •Elszakadás a hagyományoktól, gyökértelenség, elidegenedés, identitásválság •A társadalmi együttélés átláthatatlanul bonyolulttá és bizonytalanná vált

A hagyomány változása •Önzéssé fajuló, atomizálódó individualizmus, „egyszemélyes család” •A helyi kultúrák fenyegetettsége az „agresszív” kultúrákkal szemben •A megszokott szellemi-erkölcsi szokásrend, értékrend és nézetek megkérdőjelezése

Mi a tudástársadalom? A tudástársadalom mindenekelőtt arra biztosít esélyt, hogy •makro és mezo, globális és lokális szinten olyan közösség jöjjön létre, amelyben összekapcsolódik az eszköz (technológia) és a (társadalmi) cél •mikro szinten olyan emberek alkossák ezt a közösséget, akikben egyensúlyra jut hagyomány és kreatív újítás

A hagyományalapú tudástársadalom A hagyományalapú tudástársadalom olyan értékvilágot, életminőség-elvet közvetít, amelynek alapján a megteremtett felelősségteljes szabadságban a külső és belső törvények, azaz önmagunk és világunk megismerésével értelmet találhat a létünk, megtalálhatjuk testi, lelki, szellemi otthonukat.

A hagyomány a múltban •A hagyomány a közösség önmegtartó erejeként működött •A tudásátadás struktúráját jelentette •Értékrendet, normákat, viselkedésmintákat közvetített •Nemzedékek közös tapasztalatát örökítette át

A hagyomány szerepei a jövőben •Az egység felismerése csökkenti a konfliktusok veszélyét. •A hagyományos értékek megőrzésével egymásra fogékony, toleráns kulturális közösségek építhetők fel. •A lokális közösségek a tudás áthagyományozásának színterei és „az identitás kialakulásának különleges forrásai”. (Castells)

•A hagyomány a változásokhoz, az új helyzetekhez való alkalmazkodáshoz, a világban való eligazodáshoz biztos keretet, világmagyarázatot nyújt. •Az erős hagyományú és ezért nyitott közösség képes nemcsak alkalmazkodni, nemcsak kihasználni a globalizáció előnyeit, hanem újjászervezni, újjáépíteni is önmagát. A hagyomány szerepei a jövőben

•A hagyomány kohéziós ereje képes az atomizálódás folyamatának ellensúlyozására. •„A Nagy Újjáépítés”-ben (Fukuyama) a hagyomány, mint társadalmi tőke fontos szerepet tölt be közösségépítő, formáló kohéziós öntudatosító hatásával. A hagyomány szerepei a jövőben

•A hagyomány társadalmi szervezőerő, ezért szoros kapcsolata van a most kibontakozó társadalomiparral és tudásiparral •A tudásipar információözönében csak az igazodik el, aki egységet lát. •A hagyomány (mint az emberiség tapasztalati emlékezete) feladata a tudásmegőrzés és közvetítés. A hagyomány szerepei a jövőben

•A hagyomány az organikus fejlődés alapfeltétele: a régi és új minőségek között egyensúlyt hoz létre. •A hagyomány igazi feladata mindig a múltra támaszkodó jövőépítés! A hagyomány szerepei a jövőben

A hagyomány szerepei egy régióban •A régiók ma Magyarországon területfejlesztési régiók. A jövőben a társadalomfejlesztés színterei is lesznek, amelyhez fontos a regionális kohézió és identitás kialakítása. •A jövőben a sajátosság, az egyedi és megismételhetetlen lesz előny, ennek alapja pedig a lokális hagyomány.

A hagyomány növeli a globális faluban a lokális társadalom versenyképességét, mert: •egy kollektív tanulási folyamat eredményeként hozzájárul az innovációs folyamatok terjesztéséhez, s csökkenti a bizonytalanságot •bővíti az emberi erőforrást, így mozgósítható benső kapacitásként, felértékelődő innovációs potenciálként működik A hagyomány szerepei egy régióban

•A hagyományos közösségek eleve nyitott együttműködési hálózatokként működnek. •A hagyomány a régió belső szerveződésének felértékelését is gyorsítja. •A hagyomány, mint erőforrás szempontjából újragondolható az elmaradt, a hátrányos helyzetű, a kevésbé fejlett, a területi egyenlőtlenség fogalmak tartalma A hagyomány szerepei egy régióban

A hagyománnyal rendelkező közösségnek nő a •teherbíró képessége •biztonságérzete •világba vetett bizalma •megújulásra való képessége •kreativitása

Hagyományfejlesztő projektek A hagyományőrző és teremtő projektek célja: •Értékőrző szemléletalakítás •Hagyománytudatos életforma kialakítása •Régi hagyományok új tartalommal való megtöltése •Új hagyományok kialakítása az eltűnő közösségi funkciók pótlására •Infokommunikációs technológiák alkalmazása

•Térségi hagyományközpont •Térségi virtuális hagyományközpont (Térségi hagyományportál) •Erdei iskolák, honismereti és kézműves táborok •Kézműves vásárok •Hagyományturizmus erősítése (élményparkok) Lokális hagyományfejlesztő projektek

Élő skanzenek országos hálózata Szervező: Hagyományok Háza Cél: •Épületkomplexum (skanzen) létrehozása •Hagyományos életmód bemutatása •Turisták fogadása •Programok: táborok, kézműves képzések Pilot projekt indul: 2002-ben Szarvason

Cél: a hagyományipar fejlesztése és kapcsolatteremtés: •a hagyományos kézművesipari tevékenységet folytató (kezdő) vállalkozások •a hagyományközpontok (Hagyományok Háza, Unesco Folklór Intézet, stb.) •a kormányzati és az önkormányzati szervek •valamint esetleg a befektetői tőke között. Kézműves inkubátorház

Miben más ez, mint egy „hagyományos” inkubátorház: •ötletvállalkozások helyett hagyományos termékek •kockázati tőke helyett hagyományértékre építés •high-tech termékek helyett kézműipari termékek

Kézműves inkubátorház Feladatok: •A kézművesek termelő tevékenységükhöz kedvezményes díjjal telephelyet bérelhessenek (kis műhelyek), továbbá •infrastrukturális, műszaki, adminisztrációs, számítástechnikai, információs, pénzügyi és innovációs szolgáltatásokhoz jussanak, ezzel biztosítsa a termelés és értékesítés egyre teljesebb feltételrendszerét.

Kézműves inkubátorház Feladatok: •A lehetséges gazdasági (és persze technológiai, infrastrukturális) feltételek más térségeknél gyorsabb és magasabb szintű - ökológiai szemléletű - javítása •Hatékony technológiatranszfer megvalósítása

Kézműves inkubátorház Feladatok: •Újszerű módon támogassa a kézműves (kis)vállalkozások indulását, illetve a már korábban elindult vállalkozások erősítését - szinergiák és kapcsolatháló nyújtásával - az emberi erőforrások fejlesztésével - a stratégiai összefonódások segítésével

Feladatok: •Szolgálja az élenjáró technológiák széleskörű alkalmazását •Segítse beszállítói kapcsolatok kialakítását, bővítését, a piacra lépést, a hitelhez jutást (tanácsadással) •Segítse a hagyományos kézművesipar megerősítését a leépült ipari ágazatok helyén Kézműves inkubátorház

Feltételek: •A fejlesztésben és az üzleti életben egyaránt jártas menedzsment jöjjön létre •Egy – akár már meglévő, átalakított, de – a korszerű technológiát is biztosító épület biztosítson helyet a vállalkozások indulásához Kézműves inkubátorház

Kézműves paradigma (Dr. Cséfalvay Zoltán) A világpiaci résekbe bejuttathatók olyan versenyképes, nagy kézimunka igényű (hand made) hagyományos és egyedi magyar termékek (hungaricumok), amelyek iránt növekvő a kereslet.

Nemzetközi példák a kézművesség élő öröksége számára Feltételek: •A Nemzeti Kéziszövés és Kézműipar Múzeuma (Új- Delhi) programja: bemutatók, oktatás, árusítás. •Bombolulu: 400 rokkant termelő közössége Kenyában, központi irodával, képviselővel • Comparte: 600 falusi lakos szövetkezete Chilében saját elosztási központtal, a helyi vásárlóknak kiskereskedelmi egységek, nagykereskedelmi katalógusáruházi részleg •Aszuruk termelő közössége Bolíviában: nem piacorinetált, hanem hagyományőrző

Nemzetközi példák a kézművesség élő öröksége számára Tanulságok: •A befektetés a kézművesség fejlesztésébe megtérül és foglalkoztatási előnyei is vannak •Tervezhető jövedelemkiegészítő, szezonális vagy részmunkaidős foglalkozásként •A kézműves termelőegységek kis költséggel felállíthatók, főleg ott, ahol él a hagyománya és beleillik a közösség életébe •Tisztességes értékesítési mechanizmus révén a bevétel közvetlenül a termelők kezébe juttatható

Internetes e-kereskedelmi információs és kommunikációs központ program Kézműves internetes áruház: •Elérhetővé teszi azon cégek adatait, információit és elérhetőségeit, melyek hagyományos kézműves termékeket állítanak elő, vagy ilyen termékeket (e-)kereskedelmi úton értékesítenek. •Lehetőséget teremthet üzleti kommunikációs és az üzleti tranzakciók lebonyolítására is. •Az interneten keresztül mutatja be a kézműves termékeket és ezek árusítását is folytathatja.

Nem a múlt feltámasztása a cél, hanem a múltból áthozni a mába és megőrizve továbbvinni a jövőbe azt, ami mint évezredes tapasztalat segíthet az emberekhez, a természethez és az önmagunkhoz való viszony kialakításában. A hagyomány szerepei a jövőben (+)