15 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP A HATÉKONY NYELVTANULÁSHOZ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Jó szórakozást kívánok mindenkinek;
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Készítette: Sábián Róbert
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS május 14 A MARKETINGBEN ÉS AZ ÉRTÉKESÍTÉSBEN.
Gyermeked kérései
Feltehetek egy kérdést?
Sikeres emberek.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet,
A tudatos élet alapelvei
Angol nyelvi kompetencia
Üzleti kapcsolatépítés és értékesítés a gazdasági válság idején
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
A pillangó és a virág.
( Képváltás kattintásra )
Készítette: a Dalai Láma
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Hogyan legyünk jó tanulók?
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Tibeti személyiségteszt
Fülemüle informatika verseny
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Valamikor régen egy férfi kért Istentől egy virágot és egy pillangót.
Olvasd lassan és csendben!.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18) Töltsd be a küldetésed.
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
SZÍVEKET GYÜJTÖK !! Mácz István:.
H2O Projekt Projektszponzor: Dr. Kürti Sándor, PhD Kürt Zrt. Projektvezető: Rácz Tünde Fatima Kulturális antropológus Tudományos.
( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás, átképzés)
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
All we love, we left behind
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet, lehet hogy fontos!
Az Élet Igéje február.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Olvasd lassan és csendben!
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
mint ami mások szerint szükséges!
Énekel: Zdenka Lorencová
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Sorolj fel 12-t, nem könnyű.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Az Élet Igéje szeptember.
8+2 TIPP a tuti hírlevélért!
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Hogyan tanulok? 5/8.
Tanulási nehézségek 5/3.
Gyakorló óra 5/12.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Tanórai szokásaim 5/14.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
Általános iskolai német sorozatok
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Előadás másolata:

15 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP A HATÉKONY NYELVTANULÁSHOZ Hogyan készüljek hatékonyan nyelvórára?

FÁRASZTÓ A NYELVTANULÁS? Bizony az, ha rosszul osztjuk be az erre szánt időt és energiát. Sokszor azonban a helytelen módszerek okolhatók azért, ha nem találsz örömet az új nyelv elsajátításában. Ezzel a tippgyűjteménnyel szeretnék nagyobb kedvet és több energiát adni Neked a nyelvtanuláshoz! 

1. LÉGY KITARTÓ! A nyelvtanuláshoz, az új szavak memorizálásához rengeteg akaraterő szükséges, ez senkinek sem megy egyik percről a másikra! A kitartást növelheted kis jutalmazásokkal, például „ha megtanulok ma 30 szót, eszem egy sütit”. Hidd el, sokat segít!

2. MOTIVÁLD MAGAD! Az említett sütin kívül legyen más motivációd is. Keress anyanyelvi chatpartnereket! Fordíts dalszövegeket! Ne idegenkedj a külföldi munkatársaktól, inkább szólítsd meg őket! Ha tapasztalod, milyen fontos az idegen nyelv a mindennapi életben, nagyobb kedvvel fogsz tanulni. Spanyolul tanulóknak: www.spanishchat.com – spanyol chatoldal

3. OLVASS, HALLGASS! Szinte hihetetlen, mennyi új szót lehet tanulni észrevétlenül egy dalszövegből! Ugyanígy, ha olvasol egy cikket valamilyen, téged érdeklő témáról, szókincsed észrevétlenül gyarapszik, és még szórakozol is közben! Tippek spanyolul tanulóknak: http://www.masqueletras.com – dalszövegek www.muyinteresante.es – cikkek minden témában

4. KÉRDEZZ SOKAT! Ideje eloszlatni azt a tévhitet, hogy kérdezni a nyelvórán ciki és butaság. Kérdezés nélkül nem lehet tanulni! Ha pedig valami rosszul rögzül, nagyon nehéz „kiradírozni” az elmédből! Jobb megelőzni a bajt, kérdezz bátran tanárodtól! Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu nyelvtanárai mindig örülnek, ha kérdezel, mert ez az őszinte lelkesedés jele! 

5. MERJ HIBÁZNI! Nehogy azt higgye valaki, hogy pár hónap nyelvtanulás után hibátlanul fog beszélni! Ahhoz, hogy a fejedben összeállhasson a tanult nyelv teljes rendszere, nagyon sok nyelvi hibát fogsz véteni a használat során. Ez nem a tudatlanság jele, hanem kitűnő segítség a kevésbé gyakorolt részek feltárására, javítására. Olyan ez, mint a palacsinta: az első kettő biztosan odaég, na de a harmadik… 

6. BESZÉLJ, HA JÓT AKARSZ! Beszélj spontán az adott nyelven, amennyit csak tudsz! Ha az órán csak ülsz és hallgatsz, nem fejlődik ki nálad a nyelvhasználat egyik legfontosabb pillére: a kommunikációs készség. Az elején nem az a lényeg, jó-e, amit mondasz, hanem hogy merj megszólalni! Hiszen mit ér az idegen nyelv ismerete, ha szóban nem mered használni? Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu nyelviskola nagy hangsúlyt fektet a szóbeli készség fejlesztésére!

7. CETLIZD FEL A HÁZAT! Nehezen megy az új vagy fura hangzású szavak memorizálása? Kiváló tipp: írd fel cetlire, és ragaszd fel a házban az adott tárgyra! Pl. A szekrényre a nevét, és bővíts a cetlit a kinyit/bezár igékkel! A mellékneveket tanuld az ellentétes jelentésű szóval, sokkal könnyebb párban! Spanyolul tanulóknak: az igék mellé érdemes lejegyezni a cetlire, rendhagyóak-e!

8. 20 SZÓ/NAP = BIZTOS TUDÁS! A szótanulásnál ne ess túlzásba! Ha öt oldal szót tanulsz meg naponta, vajon mennyi az esély, hogy egy hét múlva emlékszel mondjuk a felére? Segítek: semennyi… Napi húsz szó hétfőtől péntekig, az száz szó egy héten, és még két pihenőnapod is van! Ez egy évben kb. 260x20, azaz 5200 szó! Itt is igaz a mondás: lassan járj, tovább érsz.

9. HALLD A SAJÁT HANGODAT! Sokan úgy tanulnak, hogy átfutják, magukban felolvassák a szöveget. Helytelen! A kiejtés gyakorlásához, az idegen nyelvi ritmus megszokásához nagyon fontos a hangos olvasás! Ne légy szégyellős (vagy ha az vagy, válassz olyan időpontot, amikor egyedül vagy otthon), halld a hangodat! Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu nyelviskolában sokszor olvasnak hangosan a hallgatók!

10. SZÖVEGTANULÁS? IGEN! Talán a Te szemedben is poroszos módszernek tűnik az idegen nyelvi szövegek memorizálása, ám bizonyított tény, hogy ha megtanulunk kívülről egy kisebb szöveget, jóval könnyebben emlékszünk vissza a benne előforduló szavakra, szókapcsolatokra, mint ha egyesével tanuljuk meg azokat. Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu nyelviskolában egyszerű verseket, vicceket tanulunk kívülről.

Na nem az RTL Klubra gondolok… 11. TÉVÉZZ, RÁDIÓZZ! Na nem az RTL Klubra gondolok… Keress az interneten vagy a csatornáid között az adott nyelven szóló tévé- és rádióadókat! Rengeteg van! Óriási sikerélmény megérteni a híreket, vagy elcsípni egy reklám jelentését! Ráadásul kedvenc sorozataidat is nézheted a tanult nyelven, csak meg kell keresned! Spanyolul tanulóknak: www.peliculas21.com – filmek online http://www.e-spanyol.hu/radio.php - 600 online spanyol nyelvű rádió gyűjteménye

12. CÉLOK NÉLKÜL NINCS FELADAT! Mindig fogalmazd meg magadban, miért fontos neked a nyelvtanulás. Nyelvvizsgázni készülsz, külföldi munkára pályáznál, netán előtted az érettségi? Jobb jegyet szeretnél? Ha tudatosítod a célt, megsokszorozott erővel vághatsz neki a megvalósításának! Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu nyelviskolában a cél tisztázása az első és legfontosabb feladatunk.

13. GYAKOROLJ MINDEN NAP! A rutin a legnagyobb kincs a nyelvhasználatban. Rutinos pedig úgy lehetsz, ha megírod a házikat, gyakorolsz a munkafüzetből, elolvasol egy cikket vagy belehallgatsz egy idegen nyelvű filmbe. Tehát: az előző tippekben megadott módszereket váltogasd kedvedre! Így sosem lesz unalmas a nyelvtanulás.

14. ISMÉTLÉS A TUDÁS ATYJA! Ha az előzőekben olvasott tippeket betartva sikerül nyelvtudásodat bővíteni, ne feledd: az ismétlés elengedhetetlen az elsajátított rész elmélyítéséhez! A régebben tanult szavakat, témákat vedd elő újra és újra, hogy tudásod biztos legyen! Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu nyelviskolában rendszeresen kikérdezzük a szavakat, ismétlő feladatokkal elővesszük a régi nyelvtani témákat.

15. CSAK SZÉP SORJÁBAN! Tudom, hogy lelkes vagy, és ez JÓ!  Arra viszont ügyelj, hogy ne kapkodj, ne akarj egy hét alatt mindent tudni, mert csak tákolmányhoz hasonló lesz a nyelvtudásod a biztos betonépület helyett! Nagyon fontos, hogy csak akkor lépj a következő nehézségi fokra, ha az addig tanultak problémamentesen mennek! Spanyolul tanulóknak: a spanyolonline.hu-nál szakavatott tanár figyeli fejlődési tempódat.

GRATULÁLOK! Most már birtokában vagy annak a tudásnak, amely megtanít tanulni. Az itt felsorolt 15 tuti tipp biztos segítséget nyújt a nyelvtanulás kanyargós útján, hogy a kitűzött célt nehézségek nélkül elérd! Ehhez kívánok sok sikert! És ne feledd, ha spanyolul tanulnál: www.spanyolonline.hu – spanyol határok nélkül! 

ÜDVÖZLETTEL: Spanyolonline.hu nyelviskola Dancsokné Jusztin Ágnes www.spanyolonline.hu info@spanyolonline.hu 06-20/375-36-28 Spanyol magánórák online és személyesen, céges és kiscsoportos nyelvtanfolyamok, fordítás, kísérőtolmácsolás spanyol nyelven