Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nikotin Függőség!!.
Advertisements

Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
A dohányzás.
A TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÉZDIVÁSÁRHELY Október - December 2011.
„Felnőtteknek akartuk érezni magunkat, hogy megtudjuk, milyen is az”
Dohányzás.
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG?
Szenvedélybetegségek
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
az általános iskolákban
Leszokás a dohányzásról
Készítette: Sági Richárd 10.A
AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS TERÜLETÉN HASZNÁLHATÓ OKTATÓ ESZKÖZÖK
A tehetség és felelősség
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Bodnar Andras Nagy Gabor Kantor Gabor
A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A napozás előnyei és hátrányai
„Férfinak és nőnek teremtette”
Vigyázz a szívedre!.
Az elhízás.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Dr. Boda Márta főiskolai tanár
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
A légzés szervrendszere
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Az egységes egész.
Környezetgeokémiai előtanulmány a CO 2 és radon együttes előfordulása kapcsán Baricza Ágnes ELTE TTK, Környezettudomány M.Sc. 1 évf. Témavezető: Szabó.
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A DOHÁNYZÁS.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
{ Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Nehéz kérdések, Békevár, Jóföldi Endre, 2012.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Az OGYEI kiemelt programjai
Az egységes egész.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Készítette: A No cigi csapata
A káros szenvedélyek hatása egy fiatal szervezetre
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
A levegő.
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
MIÉRT „JÓ” DOHÁNYOZNI ÉS MIK A VESZÉLYEI ? D R. E GERSZEGI S ÁNDOR OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS U ZSOKI U TCAI K ÓRHÁZ T ÜDŐOSZTÁLY.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
Egyedi mérések összegzése
A dohányzás megelőzése
Káros szenvedélyek.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Dohányzás.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen tisztában vannak, ezért az EU azt igyekszik elérni, hogy az emberek ne szokjanak rá a dohányzásra, a dohányosok pedig hagyjanak fel káros szenvedélyükkel. Az Unió figyelmet fordít arra is, hogy a lakosságot megvédje a passzív dohányzástól, és korlátozza a dohányzás népszerűsítésére irányuló reklám- és marketingtevékenységet.

ORVOSILAG TUDJUK, HOGY A TÜDŐRÁK ÉS A DOHÁNYZÁS KÖZÖTT SZOROS ÖSSZEFÜGGÉS

Az áldozatok száma Magyarországon évente 28 ezer A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

Ártalmak ajak- és nyelvrák, gége- és tüdőrák

Ártalmak férfiaknál A dohányzás a férfiaknál az impotencia egyik fő oka, ugyanis csökkenti a pénisz vérellátását, és károsíthatja az erekció fenntartásáért felelős szelepeket, továbbá a dohányzó férfiaknak több a károsult vagy deformált spermiuma, és kisebb az ondószáma, mint a nem dohányzóknak.

Ártalmak nőknél A dohányzó nőkben megváltozik a női és férfi hormonok aránya, következésképpen a dohányzó nők teste gyakrabban hasonlít a férfiakéhoz, amelyben a zsír csípők és a mellkas helyett a hasi tájékon raktározódik el. Ennek eredménye a kevésbé „feminin” testalkat, ráadásul a dohányzó nők esetében magasabb a cukorbetegség és a szívroham veszélye. Fontos, hogy a kismamáknak azért sem szabad dohányozniuk, mivel a nikotin átjut a magzatba, szoptatáskor pedig bekerül az anyatejbe. Így a gyermeknél gyakran alacsony születési súly, légzési zavarok figyelhetők meg. Könnyen előfordulhat, hogy a kisgyermek még csecsemő korában meghal.

A passzív dohányzás A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív. Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható. Sajnos ma már a magyar családok több mint fele dohányzik.

Egyéb hátrány: füstszag Egy dohányos embernek a ruhái, autója, lakása, sőt még a bőre is átveszi a füstszagot, ami egy nem dohányzó ember számára igencsak zavaró tud lenni.