Az érintőképernyők.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
Interaktív táblák Bevezetés.
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Hardver ismeretek Háttértárolók
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Mi az? Kicsi, hordozható, mindig be van kapcsolva? Mobiltelefon :-)
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Hardver alapok I. 10. osztály.
 Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján.
Számítógép, navigáció az autóban
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
A mobiltelefonok.
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A számítógép felépítése
Legújabb hardvereszközök
Fontos fogalmak az informatikában.
Krmsaai Perifériák.
MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?
Számítógép, navigáció az autóban
Elektromos alapismeretek
Mai Számítógép perifériák
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
Vezeték nélküli átvitel
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
Informatika Kádár Zoltán MF08-K2.
Informatikai eszközök
Számítógép részei.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Az operációs rendszer.
Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák
Interaktív tábláról röviden. Részei Az interaktív tábla 2 részb ő l áll: -magából a táblából -a rajta mozgatható adóból.
A pendrive.
Informatikai alapismeretek
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Az operációs rendszer.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Az információ-technológia alapfogalmai
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
A számítógépek története
PDA és Okostelefon.
LG Prada KE850 Luxus mobil érintőkijelzővel Bemutató: Készítette: Balogh Adrienn MF07K1.
Készítette:Pohl Kristóf Felkészítő tanár:Mógorné Áment Erika Református Általános Iskola Balatonfüred 8230 Balatonfüred, Iskola u. 2.
Kedvenc mobilom Készítette: Orsós Martin
iPhone Készítette: Egri Dóra
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
A számítógép felépítése
Tablet-pc.
Legelterjedtebbek bemutatása.  Alapelvek már 1970-ben kialakultak  Igény a grafikus felületekre, adatbevitel közvetlenül, egér és billentyűzet nélkül.
Mechanikai hullámok.
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
Digitális tábla az oktatásban Class Mate PC és a digitális tábla alkalmazása az iskolai tanórán.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Az operációs rendszer.
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Előadás másolata:

Az érintőképernyők

Az érintőképernyők története Dr. Samuel C. Hurst 1971-ben alkotta meg az „elektronikus érintés” kezelőfelületét. 1983 a HP-150 az első érintőképernyős számítógép. Napjainkban reneszánszát élik. HP-150 : Egy 9”-es képernyőt infravörös érzékelőkkel vettek körül, ami bármilyen nem átlátszó tárgy helyzetét letapogatta a képernyő előtt.

Érintőképernyők működési elve Az érintőképernyő egy számítógép monitorához hasonló eszköz, melynek segítségével a rajta megjelenő parancsokat és funkciókat érintéssel választhatjuk ki. Az érintőképernyő ultrahang vagy nagyfrekvenciás jelek segítségével érzékeli, hogy a képernyő elé helyezett átlátszó, üveg vagy műanyag réteget a felhasználó hol érinti meg.

Kétféle alkalmazása terjedt el : a nagyméretű számítógép képernyő érintős változata : működési elve az eredeti elvhez hasonló lemoshatónak, mechanikailag ellenállónak, karcállónak kell lennie leggyengébb alkatrésze az üveglap, de törés esetén a javítás olcsó megoldható egyszerre több érintés érzékelése is (multitouch) Működési elve : Az egész berendezés egy acél keretből, és abban egy vastag üveglapból áll. A keret infravörös sugarakat bocsájt ki, és érzékel (ezeket infra kapuknak hívják.). Ez a hálózat érzékeli, ha valahol egy emberi ujj az üveghez ér. A keret valamilyen porton keresztül kapcsolódik a géphez, ahol az általa küldött jelet feldolgozzák, majd egy program válaszol az érintésre. Alapvető higiéniai követelmény a könnyű és alapos tisztíthatóság.

a néhány collos kijelzők érintős megoldása : Rezisztív érintőképernyő Kapacitív érintőképernyő Felületi hullámok segítségével működő érintőképernyő kicsinek, vékonynak, lehetőleg még hajlíthatónak, vagy átlátszónak is kell lennie, a speciális igényektől függően. A képernyőre egy érintés-érzékeny felületet szerelnek fel. Ez a felület ugyanúgy képpontokból tevődik össze, mint a képernyő, és az elektronika meg tudja határozni, hogy mely képponto(ka)t érintette meg a felhasználó

Rezisztív érintőképernyő érintőképernyőnél egy vezető és egy szigetelő felület közé vezetnek áramot. Amikor a felhasználó megérinti, akkor az áram megszakad, és ezt érzékeli az elektronika. Az ilyen érintőképernyők általában ceruzával működnek jól, bár ujjal megnyomva is reagálnak.

Kapacitív érintőképernyő elektromos töltést halmoznak fel a felületen. Amikor a felhasználó megérinti, ez a töltés rajta keresztül távozik (itt rendkívül kis feszültségről van szó, tehát az áramütés veszélye kizárt). A feszültségingadozást érzékeli az elektronika, az intenzitásból megállapítja a koordinátákat, és továbbítja azokat a számítógépnek. Az ilyen érintőképernyőket csupasz ujjunkkal használjuk, ceruzára nem reagál (így működik pl. az Iphone).

Felületi hullámok segítségével működő érintőképernyő A képpont belsejében van egy (hang) adó és egy vevő. Ha megérintjük a képpontot, nem jut el a hanghullám a vevőhöz. De a felületi hullám technológiánál már létezik infra és rádiófrekvenciás megoldás is, ahol az érintőképernyő keretébe építenek infra vagy rádióhullám forrást és az előbbinél a fényvisszaverődés , az utóbbinál pedig az interferencia segítségével határózódik meg az érintés pontos helye.

Felhasználási területek Manapság már mindenhol felhasználják az érintőképernyőket: Telefonok MP3 és MP4 lejátszók GPS készülékek PDA készülékek Digitális fényképezőgépek és videokamerák Érintőképernyős monitorok Érintőképernyős autórádió, nyomtatók, hűtőszekrény vagy kávéfőző

Érdekességek és újdonságok érintőkijelzős karóra-telefon, a Hyundai találmánya Érintőkijelzős asztali gépek a HP-től

Dupla érintőképernyős Asus Eee Reader Az Acer első érintőkijelzős notebookja

Acer notebook ami Tablet PC-ként is használható NanoTouch: mindössze 2,4 colos méretű eszköze. A prototípus érintés-érzékeny, azonban nem a felénk eső felületet kell nyomkodni, mint általában, hanem a készülék mögül nyílik lehetőség a vezérlésre.