Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján."— Előadás másolata:

1

2  Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján vezérelhet ő az érint ő képerny ő vel ellátott eszköz. Az érint ő képerny ő r ő l akkor beszélhetünk, ha nem használunk közvetít ő perifériát (pl.: egér vagy érintés érzékeny rajzpad) hanem közvetlenül érintjük meg a képerny ő t ujjal vagy egy passzív segédeszközzel.

3  Egy megjelenít ő felület -LCD, Plazma, LED stb. monitor – és egy touch szenzor (érzékel ő lap) kombinációja. Az érint ő képerny ő egy adatbeviteli eszköz, amely a megjelenít ő felület elé szerelve, vagy arra integrálva biztosítja az érintési pontok észlelését. Az érintési pontok egy kontroller segítségével biztosítanak feldolgozható információt – általában soros vagy USB porton keresztül - számítógépeinknek.  A felület érintési pontjait meghatározó érint ő képerny ő s eszközök nemzetközileg elfogadott gy ű jt ő neve a touchsceen elnevezés, amely tucatnyi különböz ő eljárást takar. A megoldások általában egy érint ő felületet, kontroller kártyát és a hozzájuk tartozó kábelkészletet takarják.

4  1965 és 1967 között E. A. Johnson  1971 dr Sam Hurst (nem átlátszó)  1974 Elographics cég (átlátszó érint ő képerny ő )  1977 els ő igazi rezisztív technológia  1983-ban megjelent HP- 150 az els ő kereskedelmi forgalomban is kapható érint ő képerny ő s személyi számítógép  1984 Bob Boie els ő többérintéses (multitouch) érint ő képerny ő je

5 Az els ő, kereskedelmi forgalomban is kapható érint ő képerny ő s számítógép a HP-150-es volt, 1983-tól árusították. Érdekessége, hogy nem volt IBM PC-kompatibilis, bár MS-DOS-sal ment. A processzora 8 MHz-es volt, amely az akkori színvonal majdnem dupláját jelentette. A képerny ő a szó szoros értelmében nem volt érint ő képerny ő, az ujjak közelítését infravörös érzékel ő k figyelték. Az érzékel ő k hajlamosak voltak eldugulni, de ez a probléma egy egyszer ű porszivózással orvosolható volt.

6

7  1993 Apple Newton PDA  1993 IBM Simon personal telefon  2002 Microsoft táblagépe érint ő ceruzával  2007 iPhone Apple cég

8  PDA (personal digital assistant: digitális személyi asszisztens)  GPS-t használó érint ő képerny ő s navigátorok: PNA (portable navigation assistant: hordozható navigációs asszisztens  Okostelefonok (Smartphone)  Hordozható médialejátszók és táblagépek

9

10

11

12

13

14  Mindenki ismeri az érzést, amikor a keszty ű b ő l ki kell venni kezünket, hogy a telefonunkat nyomkodni tudjuk. Duplán nehéz ez érint ő s telefonok esetén, amikor a hideg miatt egyébként is lassabban reagál a mobil. A Dots Gloves erre a problémára alkotta meg a "pöttyös" keszty ű t. Minden ujján van ugyanis egy kis gomb, amellyel imitálhatjuk az ujjal böködést.

15 New York-ban: a DoITT (Department of Information Technology and Telecommunications) legújabb ötlete: lecserélik a régi telefonfülkéket, érint ő képerny ő s, információs kioszkokra. Els ő körben 12 800 öregesked ő fülkét cserélnek le New York belvárosában. Az óriási iPad-ra emlékeztet ő szerkezet a telefonáláson kívül id ő járás jelentést, híreket, és ingyenes internetet is szolgáltat majd, a felület és az információk tíz nyelven lesznek elérhet ő ek.

16  A Stanford egyetem pályázatot ír ki nyaranta az amerikai diákoknak, hogy dolgozzanak ki minél innovatívabb komputeres megoldásokat. Az idei gy ő ztes csapat vakok számára készített érint ő képerny ő t, egyfajta Braille- írást hozott el a tabletekre. A látásukban károsult emberek eddig olyan megoldásokat használhattak, ahol egy passzív médiummal (pl. Braille-írásos könyv) találták szemben magukat. Most viszont életre kel a kezük alatt a tablet. Ha megrázzák, azonnal a menübe kerülnek, s elég, ha ráteszik a kezüket az érint ő képerny ő re, a menüpontok jönnek a kezük alá, amir ő l egy robothang tájékoztatja ő ket.


Letölteni ppt " Az érint ő képerny ő egy olyan vizuális megjelenít ő és egyben adatbeviteli felület, amelyet megérintve meghatározza az érintés koordinátáit és ez alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések