Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Billentyűzet és egér.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Billentyűzet és egér."— Előadás másolata:

1 Billentyűzet és egér

2 Billentyűzet A billentyűzet egy bemenő eszköz, amely által irányítjuk a számítógépet, bevihetünk jeleket, számokat és betűket. A mai billentyűzetek többsége 104 billentyűt tartalmaz, de több karaktert/műveletet és elérhetünk a CTRL, ALT illetve SHIFT billentyű és még egy billentyű kombinációjával. PS/2 illetve USB bemeneten keresztül csatlakoztatjuk a számítógéphez.

3 Felosztás Elrendezésük alapján több féle billentyűzetet különböztetünk meg. Legismertebbek: - Qwerty (legelterjedtebb) - Qwertz (közép Európában használatos – Y és Z felcserélése) - Azerty (Franciaországban használatos) - Dvorak billentyűzet (leegyszerűsitett qwerty) - Braille billentyűzet (gyengénlátóknak és vakoknak)

4 Billentyűk Bill. szövegiráshoz Rendszer bill. Funkciós bill.
Aplikációs bill. Funkciós bill. Numerikus bill. Navigációs bill. Enter billentyűk Egyébb billentyűk

5 Billentyűk szövegiráshoz
Billentyűzet fő része, ahol a betűk, a számok és a jelek találhatók. Fontosabb billentyűk: Tab – kurzor áthelyezése más mezőbe/nagyobb szóköz Shift – nagy betűk/másodlagos (fenti) jelek CTRL – különböző művletek más billentyűvel kombinálva Alt – különböző művletek más billentyűvel kombinálva Alt Gr – különböző művletek más billentyűvel kombinálva Caps lock – csak nagy betű irása

6 Numerikus billentyűk Amennyiben aktív (Num Lock – világit a dióda) ezekkel a billentyűkkel számokat írhatunk és bizonyos műveleteket végezhetünk. Amennyiben a Num Lock ki van kapcsolva, akkor ezek a billentyűk úgy viselkednek, mint a navigációs billentyűk és az egyéb billentyűk (nyilak, home, end, insert, delete, page up, page dn).

7 Egyébb billentyűk Esc (Escape) - Ne, Kilépni, Cancel, vagy művelet megszakítása Prt Scr (Print screen) – aktív ablak fényképezése Scroll Lock – görgetés letiltása (ritkán használják) Pause/Break – program megszakitása (nagyon ritkán) Insert – beillesztés (paste), overwrite (szövegszerkesztőkben) Delete – a kurzor előtti karakter törlése Home – sor elejére (edit mode)/ a dokumentum elejére End – sor végére (edit mode)/ a dokumentum végére Page Up – dokumentum lapozása az eleje felé Page Down - dokumentum lapozása a vége felé

8 Shift billentyű nélkül Shift billentyű lenyomásával
QWERTY Shift billentyű nélkül Shift billentyű lenyomásával

9 Shift billentyű nélkül Shift billentyű lenyomásával
QWERTZ Shift billentyű nélkül Shift billentyű lenyomásával

10 Egér Az egér egy bemenő eszköz, amely érzékeli a felhasználó kézmozdulatait, és ez által küldi az utasításokat a számítógépnek. A hagyományos egér 2 gombot tartalmaz és egy görgőt (scroll), de léteznek többgombos egerek is. PS/2 illetve USB bemeneten keresztül csatlakoztatjuk a számítógéphez.

11 Egér elemei Bal gomb: egy klikk – kiválasztás, menű inditása
egy klikk lenyomva – áthelyezés dupla klikk – program inditása, mappa megnyitása Jobb gomb – kilistázza a lehetséges műveleteket az állománnyal/objektummal együtt Görgő – lapozás az ablakokban, oldalakon.

12 Felosztás Golyós egér (már elavult) Optikai egér (legelterjedtebb)
Vezeték nélküli egér IR (infravörös) egér Bluetooth egér Lézeres egér (drága,de egyre nagyobb teret hódít a piacon) Biometrikus egér (ujjlenyomat, biztonsági rendszer – csak előre meghatározott személyek használhatják)

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Billentyűzet és egér."

Hasonló előadás


Google Hirdetések